‘Pepito, Pepito kad ćemo u Meksiko’

Karmen, opera s sreènim koncem. Goran Bregoviè, Hala Tivoli, 18.2.07

Ljubljana / Hala Tivoli
Nedelja, 18.02.2007
 
Tokrat se nam je svetovno znani avtor Goran Bregović predstavil v avtorski operi z naslovom Karmen – opera s srečnim koncem. Ko sem v nedeljo odhajala proti športni dvorani Hali Tivoli, nisem vedela kaj naj pričakujem.
 
Slabe tri ure kasneje po končani predstavi, je bila zmeda še večja. V množici ob izhodu iz dvorane sem napenjala ušesa, da bi slišala, kaj so o videnem govorili drugi. Tista tri mnenja, ki sem jih ujela, so bila pozitivna. Tudi moj sosed na levi je bil navdušen. Bila sem presenečena in zmedena, dokler nisem ujela še zadnjega mnenja, in sicer mnenje para v srednjih letih. Boljša polovica je rekla: „Brega nas je nasral!“ in moški ji je odvrnil: „To ni bil koncert, ampak opera, razumi to!“ „Ajaaaaaa!“ Skoraj nabito polna mala dvorana Hale Tivoli je nakazala, da je Bregović slovenski publiki zelo dobro znan. Veliko ljudstva ga spremlja že od njegovih začetkov s skupino Bijelo dugme, eden teh je bil tudi že omenjen sosed, ki je bil na njegovem koncertu, ravno v Hali Tivoli.
 
Začetek opere je bil pravzaprav neopazen, luči so gorele in s časoma je publika postajala tišja in slišalo se je neko govorjenje. Bil je Baki, smetar. Nato so počasi prihajali tudi ostali igralci / glasbeniki, vsak z nekim govorom v večih jezikih. Glavna igralka (Kleopatra/Karmen) je na začetku govorila v italijanščini, slišati je bilo tudi makedonščino ter seveda srbski in romski jezik. Zaradi multilingvistične narave so nad odrom pripeli platno, na katerega so projecirali podnapise in opis dogajanja na odru (npr: Kleopatra se vozi po Evropi).
 
Podnapise je verjetno dobro videlo le kakih tričetrt najbolje posedenih gledalcev in še vsi ti, ki smo imeli to srečo, smo se velikokrat spraševali, če nas imajo za norce, kajti na trenutke so podnapisi kazali eno, govorilo pa se je drugo. Ti zamiki podnapisov so se sicer večkrat ponovili, ampak na srečo je bila večina teksta v srbščini, katera pa mislim, da zbranemu občinstvu ni delala večjih preglavic. Problem je bil le nekajkrat, ko glasbenikov zaradi tehničnih motenj nismo slišali, kar pa se je dogajalo ravno v prvem delu, ko so akterji prihajali na oder in je bilo tako razumevanje nadvse  zaželjeno.Dejansko se je dobro slišalo šele zadnjega, ki je prišel, in to je bil bobnar Brega. Seveda, scenarist, skladatelj, režiser, eden in edini Goran Bregović. V tem uvodu je bilo zelo veliko govorjenja in skoraj nič glasbe. Govor je bil začinjen s pristnim balkanskim humorjem, ki pa je nažalost zvodenel zaradi že omenjenih težav. Sem se pa sama večkrat nasmejala paru na svoji desni, ki sta komentirala dogajanje in se čudila, kaj za vraga je zdaj to. Nekako sem delila njujno mnenje.
 
Po razvlečenem uvodu, ki žal ni pritegnil in ko so se vsi zbrali na odru, so se končno ugasnile tudi luči. Zaščemeli so podplati….vsi smo že komaj čakali da slišimo tisto: „Cigani juriš“! Žal pa tega nismo dočakali, saj to ni bil koncert, bila je opera ali po SSKJ: odrsko glasbeno delo s petim besedilom in instrumentalno spremljavo. Torej kljub moji utopiji, da bo vsaj nekaj glasbene akcije, česa takega ni bilo do konca predstave. No, uradne predstave. Po bučnem aplavzu so namreč prišli še enkrat in zaigrali nekaj pesmi. Vsekakor je bil to zame in tudi po odzivu množice vrhunec predstave. V napovednikih smo lahko med drugim prebrali tudi, da gre za cigansko opero z orkestrom za poroke in pogrebe. Orkester je očitno zbolel, kajti na odru je bilo vsega skupaj le devet glasbenikov. Nad odrom sta bila obešena dva brkata angela, katera sta v premieri v Torinu pritegnila Tonino Guerra, znanega predvsem kot pisca scenarijev za Federico Fellinija. Tonino je nato napisal pesem: Angel z brki, katero Bregović vedno prebere po predstavi.
 
Bregović je res super skladatelj, ampak jaz bi mu v bodoče priporočila, da se drži le tega. In z veseljem bom šla na njegov naslednji koncert, ampak za opero me ne prepriča več.
 
Besedilo: Tjaša Janovljak
Foto: Matjaž Tančič
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.