Intervju z zakulisnim likom iz Phonomonicsov

Intervju z zakulisnim likom iz Phonomonicsov

Intervju z zakulisnim likom iz Phonomonicsov

Stvar je jasna; rojeva se nova zvezda. Phonomonics so dokaj sveža in nekoliko drugačna stvar na naši preljubi glasbeni sceni. Dinamično »dance« sozvočje z atraktivnim. V njihovem imenu je bil izprašan Ven Jemeršič!
 
Za začetek eno lahko vprašanje. Kdo stoji za imenom Phonomonics? Vaše ozadje, zgodovina…
 
Phonomonics sestavljajo trije člani. Vokalistka Katarina ter Sebastijan in jaz – Ven, ki skrbiva za glasbo in produkcijo. Z Sebastijanom se poznava še iz časov, ko sva jazzirala pri Black Balloonu na začetku devetdesetih let. Nato sva leta 96′ ustanovila Central Problem in izdala album 149, ki je bil v kratkem času razprodan. Čeprav smo prihajali iz Slovenije so nas Hrvati imeli za svoj band, kar je rezultiralo z veliko koncertiranja pri južnih sosedih in pravtako severnih. Tik pred izzidom drugega albuma sva s Sebastijanom začutila, da bi raje zajadrala v drugačne vode. Iskala sva žensko vokalistko in jo naposled tudi našla. Od leta 2003 počasi kreiramo in ustvarjamo v našem studiu. Leta 2005 smo izdali single Think Twice za katerega smo posneli tudi videospot.
 
Vaša glasba je nekakšno sozvočje klasike in novodobnih ritmov. Trenutno ste v akciji promoviranja singla »Bring it on« za katerega ste tudi posneli spot, ki je dokaj aktualen na TV ekranih. Bo celoten prihajajoč material zgrajen v takem konceptu?
 
Material je že narejen. Trenutno nekaj pesmi miksamo, druge še dopolnjujemo in pilimo, da nam bo na koncu dejansko všeč. Ko delaš elektronsko glasbo, se soočaš s problemi preširne izbire zvokov. Le prava kombinacija bo zazvenela res tako, kot mora in tako, kot hočemo, zato pa je seveda potreben čas. Zgodi se tudi to, da po enem letu poslušanja zamenjamo praktično vse zvoke, ki pesem sestavljajo. Dosti lažje je imeti rokerski bend, ki zvok ustvariš že na samih vajah in je studijsko delo le prepis njihovega živega performansa z rahlimi produkcijskimi rešitvami. Zdi se mi, da bomo prvi bend, ki bodo vsi komadi praktično tudi singli in za katere bomo posneli videospote, hehe. Počasi se daleč pride, pravijo. Trenutno miksamo komad Crazy Things, za katerega tudi delamo spot.
 
Kako to, da videospota za pesem Bring it on ni ravno videti na MTV-Adria ?
 
Spot za omenjeno pesem smo oddali tudi MTV-ju, ki je pa mnenja, da je njihova glasbena politika pač takšna, da nas bodo promovirali le v eni oddaji, – ki pa je samo enkrat tedensko – na kateri se pač še nismo zasledili. Sami smo pač mnenja, da bi dober glasbeni urednik moral podpreti dobro glasbeno delo neglede na njihovo dotedanjo reputacijo. Če bi bilo tako, kot razmišljajo oni, bi do konca svojih dni gledali spote bandov, ki že imajo svojo zgodovino. Z prihodom MTV-adrie sem upal, da bodo podprli domačo sceno, dogaja pa se ravno obratno. Zanimivo pa je, da Slon in Sadež zadovoljujejo glasbeno politiko vodečih urednikov MTV-ja. Sicer pa se ne sekiramo kaj veliko, ker nas druge televizije zelo krasno podpirajo.
 
Kdaj se lahko pričakuje plošček na policah? Mogoče kaj več o njem?
 
Z založbami je scena dokaj podobna. Imeli smo ponudbo od domače založbe, ki je pa zahtevala od nas slovenske tekste, na kar je bilo s strani banda težko pristati. Tudi sicer se zavedamo, da neglede na to, da igramo glasbo, ki se zunaj sicer zelo prodaja, domači rezultat takšnih produktov je vedno bil slab.
 
Založba… Potekajo kakšni pogovori ali bo stvar izdana, kot je to dokaj pogosto pri nas, v samozaložbi?
 
Pogovarjamo se s dvema tujima založbama, ki sta pokazale zanimanje za izdajo in promoviranje naše glasbe. Sicer pa nimamo še nobene pogodbe z založbami, kar pomeni, da nismo vezani na noben rok in je težko reči kdaj bo album zares zunaj. Mogoče se bo pa na koncu dejansko zgodilo, da boste material lahko dobili le on-line na naši spletni strani, kjer že zdaj lahko downloadate oba singla in prav tako oba videospota.
 
Kako vidite svojo glasbo?
 
Bolj jo slišimo kot vidimo, hehe. Ko slišim, da ljudje rečejo:« Mi igramo pa ….« si mislim, pa kako je to mogoče, da se nekdo tako usmeri, da reče igram to in to je to. Sami se predajamo trenutku nastajanja glasbe. Včasih nas samo kakšen utrgan zvok navdahne, da ustvarimo nov komad. Sebastijan in jaz pač ustvariva glasbo, na katero Katarina doda melodijo in tekst. To ona počne tako dobro, da sem vsakič znova presenečen. To je tudi najbolj magični trenutek, ko glasba zares zaživi. Sicer pa sva s Sebastijanom glasbenika, ki sva vedno iskala kaj novega. Spomnim se, kako sva bila nestrpna, ko sva že leta in leta igrala jazz-funk, vleklo pa nas je, da svoje muziciranje podpreva s hip-hop ritmi. Samo bog ve, kakšen bo album na koncu.
 
Sicer ste relativno neznani… Se to kaj spreminja v teh dnevih? Ljudje že kaj bolj prijemajo na trnek?
 
Ne ukvarjamo se preveč s tem, ali smo znani ali neznani. Mislim, da dober glas seže v deveto vas in ravno v tisti vasi so ljudje, za katere smo mi delali glasbo. Prav tako kot pri sexu je tudi pri glasbi pomembna kvaliteta poslušalcev in ne kvantiteta. Vedno sem raje igral v manjšem klubu, nabitem z gorečimi oboževalci kot pred nešteto maso, katere nisem uspel videti v oči.
 
Kdaj boste začeli promocijo z nastopi?
 
Imeli smo že nastop, ki je bil v sklopu izzida na eni od glasbenih kompilacij lansko leto. Že nas kličejo za koncertiranje, ampak se trenutno na to ne odzivamo, ker si želimo prvo dokončati ves material in se potem podati na oder.
 
Je Phonomonics le projekt trenutno inspiracije ali imate kakšne dolgoročne načrte?
 
Phonomonics je pač naša notranja potreba po izražanju. Glasbeniki, ki načrtujejo, se mi zdijo bolj privatniki kot kaj drugega. Mogoče bom na stara leta razmišljal, da je treba imeti v bandu še dve blondinki in harmoniko. Pomankljivo lasišče pa si bom prekril s klobukom, hehe. Za takšen comeback imava s Sebastijanom back-up band Duo Senik.
 
Še na kratko za konec… Mogoče nekaj, kar bi radi povedali pa niste bili vprašani.
 
Imejte se radi, delajte otroke, smejte se, postanite vegetarijanci, napišite knjigo, čuvajte planet in obiščite našo spletno stran www.phonomonics.com.
 
 
Erik Božič
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.