EMA 007: zmaga tokrat drugačni Alenki Gotar in pesmi Cvet z juga

ema07_028

Ema 2007, finalni večer, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana, 3. 2. 2007
Najodmevnejši in najbolj gledan glasbeni festival na slovenskih tleh (v soboto si je finale ogledalo kar 68 % vseh gledalcev televizije v tistem času), ki sta ga vodila Mario Galunič in Helena Blagne Zaman, tokrat morda ni tako buril duhov in dvigal prahu, kot smo vajeni iz prejšnjih let. Je pa zagotovo  Ema spet prinesla novo presenečenje, ko je namesto ene od spevnih poskočnih pesmi zmagovalno lovoriko pobrala štajerska operna pevka Alenka Gotar.
 
Štirinajsterica sobotnih nastopajočih, ki sta jih na zadnji, finalni večer, pripeljala dva predizbora v četrtek, 1. 2. in petek, 2. 2., in glasovi, ki so jim jih namenili gledalci prek stacionarnih in mobilnih telefonov, je pred TV ekrane zopet privabila ogromno število gledalcev. Vsakoletni očitki, da se na slovenskem izboru za Evrovizijsko popevko vedno prijavljajo ista imena, tokrat niso bili na mestu, saj je ponavljajoči vzorec zadnjih Em zamenjala precej mlajša zasedba izvajalcev.
Na finalnem večeru so tako nastopili (v sledečem vrstnem redu): Alya z »Vizijo«, Zlati muzikanti s »Pepelko«, Dean Vivod in Tonus Kitaris s »Hitmejkerjem«, Nude z loveaktivnim »Elementom L«, Sebastian in »Naj svet zakriči!«, Denis »Nor sem nate«, o »Belli mii« je prepeval Don Corleone, o »Drugačni (pesmi)« pa Tadeja Fatur. Zablujena Generacija so se spraševali »Kdo hoče plesati z menoj?«, »Drugo violino« je opevala Žana, »Zadel si me v živo« Steffy in spremljevalni donald trumpeT, mladi Martin Perović je pel »Zadeni me«, kot zadnja pa se je predstavila zmagovalka letošnje Bitke talentov Eva Černe s »Čudeži smehljaja«.
Na finalnem večeru je bolj resno ozračje sicer morda zmotilo, saj smo se ob izjavah voditeljskih parov, če ne bolje rečeno moškega dela obeh, Petra Polesa (ki mu je družbo delala Bernarda Žarn) in Gorazda Dominka (v spremstvu Mojce Mavec), dosti bolj zabavali.
Štirinajst nastopov, ki so želeli pokazati kar največ, in prepričati predvsem gledalce pred TV sprejemniki, se je, če že sam scenarij ni bil tako zanimiv, tudi tokrat kar trudilo, kdo bi na svoj način najbolj izstopal. Pa naj bo stilsko ali glasbeno. Že dolgo časa naj bi namreč drugačnost prevladala in prav ta pripeljala do najvišjih stopničk na tako želenem Evrosongu, ki bo letos potekal 10. maja (finale) v finskih Helsinkih.
Največji šov so zagotovo imeli idrijski punk-rokerji Zablujena Generacija, celjski Nude, ki so presenetili v belih kombinezonih, odštekana roza Alya, Don Corleone z okrepitvijo Žrebcev in nenazadnje Dean Vivod s svojim baletnim prijateljem Tonusom Kitarisem, ki je kar iskal provokativnost. Zelo prijetno pa so presenetili Steffy in donald trumpeT s prijetno poskočno pihalno sekcijo, s plesno dodelanim nastopom pa Sebastian.
V finale pa je tako največja naklonjenost glasovalcev popeljala operno pevko Alenko Gotar, sicer na pop sceni povsem neznano ime, kar pa prav zagotovo ne velja na opernem področju, kjer se že leta kali na slovenskih in tudi evropskih odrih. Pomerila se je z mlado zmagovalko Marieve Bitke talentov Evo Černe, ki je vstopnico za nastop na Emi dobila skupaj z zmago.
Tehtnica glasov se je na koncu sicer prevesila v Alenkino smer, in mlada Eva torej ni postala še ena predstavnica Talentov, ki bi odpotovala v Evropo kot predstavnica Slovenije, kot sta v preteklih dveh letih storila tudi dva tekmovalca Bitke, Omar Naber in Anžej Dežan.
»Čudeži smehljaja« so torej dobili 31.324 glasov, zmagovalna »Cvet z juga« pa 44.636.
Med minutami glasovanja je v finalnem večeru svojo najnovejšo pesem prepeval Jan Plestenjak. Sicer pa gre pohvaliti tudi preteklo zmagovalko Evrosonga izpred desetih let – Katrino, ki je dobesedno presenetila in navdušila zbrano občinstvo s svojima hitoma. Sicer veliko bolj mirni Hari Mata Hari z »Lejlo«, je bil prav tako izbira na mestu.
Če bo letošnja zmagovalka Alenka Gotar s »Cvetom z juga« prepričala finsko in drugo evropsko občinstvo, bomo videli. Vedno je nekdo, ki se najde, in mu zmagovalna pesem ni všeč.
A tokrat imamo, če ne drugega, enega aduta prav zagotovo v rokavu – opernega petja na Evro odru pač le ne slišimo pogosto (če sploh).

 Nina Jenko

foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.