Buena Vista os presenta …

Buena Vista- The Havala Lounge, Hala Tivoli, 4.2.2007

Ljubljana / Hala Tivoli
Nedelja, 04.02.2007
 
Buena Vista. Ime, ki ga pozna veliko ljudi. Ime ob katerem prenekateri pomislimo na morje in vroč pesek pod še bolj vročim soncem. Ahh… Večina pa najbrž brez tropske zasanjanosti pomisli na tradicionalno kubansko glasbo. Kuba, otok sredi Karibskega morja, je znana po marsičem, a definitivno je eden izmed glavnih ‘izvoznih’ produktov zgoraj omenjeno ime. Buena Vista je pravzaprav četrt glavnega mesta Havana, ki ga povezujemo z najbolj odmevnimi kubanskimi glasbeniki. Ta inspirativna četrt nas je tokrat združila v ljubljanski Hali Tivoli v nedeljo 4. februarja.
 
In so prišli. Najprej tolkalca, pihalca, basist in kitarista. Nato še pianist in trije pevci, caballero ter dve dami. Začeli so z legendarno Chan Chan in takoj pognali kri po žilah. V tem trenutku sem se vprašala, zakaj je koncert take glasbe organiziran brez prostora za plesanje ali vsaj poplesavanje pred odrom. Dvorana je bila, poleg stalnih sedežev na tribuni, obogatena s sedeži v parterju, medtem ko je bil oder na sredini male dvorane obrnjen proti zahodni tribuni. Množica naj bi torej sedela in poslušala?!
 
Uvodni takti so na noge spravili najbolj pogumne, dobra glasba pa je iz minute v minuto privabljala več plesalcev. Preostala sedeča množica se je opogumila zgolj na pobudo nastopajočih ter ob nekaterih pesmih premaknila boke ali pa vsaj noge in se predala glasbi. V drugem delu koncerta se je po parterju vila dolga plešoča, človeška kača s Teresito Garcia Caturla na čelu. To pa ni bil pevkin prvi spust pod oder, kajti v prvem delu je zaplesala z nekaj srečnimi izbranci izmed več kot dvatisoč glave množice. Očitno je bila najbolj navdušena nad poslušalcem ovitim v kubansko zastavo, saj je z njim plesala kar nekaj minut.
 
Glasbeniki so se vseskozi menjavali. Poleg že omenjene ognjevite pevke znane skupine Afro Cuban All Stars je za žensko kvoto poskrbela še v živo rdeče oblečena 25-letna Maria Victoria, predstavnica nove generacije kubanskih glasbenikov. Zvezda večera je bil zagotovo Julio Alberto Fernandez, caballero, ki šteje skoraj osemdeset let in je tekom svoje glasbene kariere sodeloval tudi s Compay Segundo ter zasedbo Buena Vista Social Club. Z Mario Victorio sta zapela tudi vedno atraktivno ljubezensko pesem Veinte Años. Kljub temu, da tokrat ni prepevala Omara Portuondo, katero povezujemo s to pesmijo, je komad raznežil prenekatero dušo. Poleg omenjenih treh, je bil na odru še cvet kubanskih glasbenikov, marsikateri poznan tudi iz Wim Wendersovega dokumentarnega filma Buena Vista Social Club.
 
The Havana Lounge koncert je bil združitev starih mačkov in mlajše generacije, ki pa v svoji strasti že dohitevajo svoje idole. Na koncertu smo slišali t.i. chan chan, v son klasiki in predstavitev nekaterih novih kompozicij, seveda v tradicionalni izvedbi. Zasedba nas ni pustila brez nekaterih klasik, ki smo si jih vsi želeli slišati, kot so Dos Gardenias, Candela, El Cuarto de Tula ter že omenjeni Chan Chan in Veinte Años.
 
 
Tekst: Tjaša Janovljak
Foto: Matjaž Tančič
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.