Vroomov petkov večer v Ortu

2007_01_12_vrooom_02

Ljubljana, Orto bar
Petek, 12.01.2007
 
Pestro paleto različnih petkovih dogodkov je dopolnila tudi Orto klubska scena – Orto bar je gostil nadvse zanimivo beograjsko zasedbo Vrooom, ki »turneja« po Sloveniji že tretjič. Nazadnje so tukaj gostovali lani marca v Gali Hali ter dodobra načeli prestižno »gala« publiko. Vrooome še kar spremlja lanska izdaja druge studijske plošče, ki sliši na ime Evolucija, toda tokrat je prihod zasedbe pospremljen z napovedjo nove plošče, ki bi naj luč sveta zagledala enkrat septembra.
 
Zasedba se je izoblikovala pred desetimi leti, v beograjskem tedaj še za našo muzikalično percepcijo še neznanem okolju, z dobršno mero odklonskosti. Širša uveljavitev in medijski odziv pa jih je doletel preko predvajanja na MTV Adria kot tudi s prihodom drugih srbskih nad-več-žanrskih bendov, kot so Darkwood Dub, Neočekivana Sila… Zasedba je ob koncu devetdesetih odmevala tudi po Evropi v okviru gledališke glasbene skupine Torpedo, v sklopu katere so obkrožili Evropo ter prejeli nekaj prestižnih nagrad. Temu je leta 2001 sledil prvenec Ventilacija ter začetek nastopov tudi pri nas.
 
V Ortu nas je ogrel že prvi pogled na instrumentalno postavitev, ki pa sicer ni bila tako bogata kot lani v Gali Hali ter še dlje nazaj na Trnfestu. Poleg teatralne, energične ter subtilno popovsko obarvane vokalistke v zasedbi delujeta še dva basista, bobnar in kitarist, vsi opremljeni z najrazličnejšimi kitarskimi tehnikalijami (od razno raznih multiefektov, laptopov, pa vse do »MIDI devicea«, ki je kitaristu nemalokrat omogočil zvočno pot onkraj kitarskega zvoka…- do npr. zvokovja harmonike, klavirja, trobente…in vse to zgolj z dotikom kitarskih strun). Vse to pa je bilo še pospremljeno z določenimi nasnetimi elektronskimi sekvencami v ozadju. Edino, kar sem malce pogrešal in po tihem tudi pričakoval, je bila vizualizacija te večplastne glasbene izkušnje, ki se preko efektov kar nekako spogleduje z »grafičnostjo« ter »barvito vizualizacijo«. Enostavno lahko rečem, da je iz videnega in slišanega bilo enostavno prepoznati kombinacijo obojega, tako glasbo kot vizualnost samo. Kot da bi med njima stal nek povezovalni koncept, ki bi se čisto lahko udejanjil v nekem kabarejskem vzdušju. Unikatnost gre zasedbi pripisati tudi netipičnemu združevanju dveh basistov, ki sta razdeljena na ritmično sekcijo, ter solo sekcijo, ki pa dosega presežek s ščepcem eksperimentatorske melodičnosti in elektronske sintetičnosti »fretless« basa.
 
Dobro uro in pol dolg plesni nastop srbskega kolektiva je bil kakopak tudi popestren z nekoliko daljšim bisom. Predstava bi lahko bila morda še nekoliko lepša, če bi razplesani Vanji sledila tudi publika, ki se je komaj v sklopu bisa spomnila, da so priča plesni glasbi z drum’n’bass–ovskimi linijami, jazz in fusion izseki, funkom, skajem… Definitivno vredno še kakšnega ogleda.
 
VROOOM so: Vanja Milinković – vokal, Marko Nježić – kitara in vokal, Marko Grubić – bas in sampler, Aljoša Varga – fretless bas ter Branislav Potić – boben
 
 
Za RON spisal Milko Pečanič
Foto: Samo Bešlagič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.