Provokant Wertvoll Tour 2k6

provokant_01

Red Lights Flash, Rentokill, In-sane
Ljubljana / AKC Metelkova Mesto / Gala Hala
13. januar 2007 ob 22h
 
Turneja Provokant Wertvoll Tour je bila sicer napovedana že lansko poletje, vendar se je vseskupaj malce zavleklo in sicer prav nastopom na slovenskem odru. Še dokaj mladi, a kar vajeni koncertnih odrov avstrijski punk rock skupini sta se odločili podati na skupno turnejo. Kot nekakšni headlinerji te turneje so bili Red Lights Flash iz bližnjega Gradca. Kot goste pa so zraven povabili že stare znance slovenskih odrov, dunajske Rentokill. Skupini, ki sta na sceni že skoraj deset let sta turnejo začeli že v začetku oktobra in tako uspešni izvedeli enajst koncertov. Datum 30. november 2006 je bil za Slovenijo sicer neusojen, saj je prišlo do tehnčnih težav banda Rentokill. Zadeva je bila prestavljena, vendar ne za dolgo. V januarju, ko še vse spi in je skoraj vedno žačetek koncertne sezone bolj mlahav, se je točno 13. januarja vse prebudilo. Sledila je ponovno prava punk rock fešta v Gali Hali na Metelkovi.
 
Koncert se je začel kot napovedano ob deseti uri zvečer. Otvorili so ga slovenski, gornjeradgonški fantje po imenu In-sane. Skupina, ki nastopa večinoma v tujini, je nabrala že kar nekaj kilometrine in izkušenj. Zagotovo se jim je to bolj izplačalo, saj je Slovenija še vedno premala, da bi s tako glasbo dejansko uspel. Mešanica melodičnih punk rock ritmov in h e a r t core-a je bila ta večer prava paša za ušesa. Energični nastop kot vedno, solidno izvedljiv nastop in ravnozato bučen aplavz. Publika je bila navdušena.
 
Rentokill – skupina, ki nas kar redno obiskuje nas je v kar kratkem času obiskala ponovno, tokrat v sklopu turneje Provokant Wertvoll Tour 2k6. Skupina, ki nastala že davnega leta 1996, je dobila navdih predvsem od skupin Good Riddance, Strike Anywhere, Propagandhi…Lahko bi rekla, da igrajo nekakšen hitri punk rock, ki ima sem ter tja tudi vpliv kakšnih Rancidov. Teksti so predvsem politični, govorijo veliko o pravicah do živali, veganizmu ter človekovih pravicah. Na vsakem koncertu lahko vidimo tudi to, da pevec nagovarja publiko o teh stvareh, pove kakšno zgodbo itd. Preigravali so predvsem komade iz albumov Back to Convenience ter We’re not enemies but friends. Odličen nastop kot vedno.
 
In še za konec Red Lights Flash. Skupina si je v kratkem času v Sloveniji nabrala kar nekaj oboževalcev, ki pa so ta večer končno prišli na vrsto. Žanrsko se sicer skupina ne razlikuje kaj preveč od prejšnjih dveh. Vendar so me tokrat malce razočarali, nekako je manjkal tisti pravi feedback publike, čeprav ne rečem Gala Hala je z veseljem sprejela njihov nastop. Skupino sem sicer nazadnje gledala na avstrijskem delu Deconstruction Tour-a 2006, takrat so se mi zdeli zelo prepričljivi, na koncu pa smo seveda izvedeli tudi razlog zakaj taka utrujenost na odru – žuranje, praznovanje rojstnega dneva kitarista pozno v noč. Za zaključek in piko na i tega toura pa je sledil še komad Last come, First Served.
 
Mogoče sem pričakovala malce večji obisk, sa je šlo tu za tri zelo kvalitetne bande. Predvsem gredo tu pohvale slovenski ekipi In-sane, ki se je odrezala odlično! Publika pa je tokrat seveda sestavljala predvsem t.i. »standard ekipo« obiskovalcev takšnih koncertov. Ljudje dajo premalo možnosti tudi drugim in brez da bi jim sploh prisluhnili. In potem se vprašamo zakaj je scena taka kot je. Odgovor je preprost. Scena smo mi, ki s tem da hodimo na koncerte, podpiramo bande, (strastno, srčno) obožujemo glasbo, kupujemo albume in vse ostalo kar spada zraven…
 
 
Več slik si lahko ogledate na Kanonfutr.net.
 
Tekst: Monika Klinar
Foto: Tanja Artnak
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.