Pevec južnoafriške ska-punk skupine Hog Hoggidy Hog, George W. Bacon

Pevec južnoafriške ska-punk skupine Hog Hoggidy Hog, George W. Bacon

Pevec južnoafriške ska-punk skupine Hog Hoggidy Hog, George W. Bacon

Intervju pred slovensko turnejo
 
Po dobrem letu se v Slovenijo vrača preverjeno najboljši južnoafriški ska-punk band, ki bi ga po sorodnem žanru, koncertni energiji, veličini, atraktivnosti in popularnosti zlahka primerjali z našimi Elvis Jackson. V njihovi glasbi se prepletajo melodije hitrega kalifornijskega punka in ska glasbe, pri čemer se čuti predvsem vpliv NOFX, v svojo glasbo pa vnašajo tudi elemente prvotne afriške glasbe, kar daje njihovemu zvoku prav poseben priokus. Vse našteto na koncertih postrežejo z obilico humorja in iskrene energije. Hog Hoggidy Hog so George W. Bacon (vokal), Amos Keeto (kitara), Sean Snout (bas kitara), Leelips (trobenta), Ross da Bone (pozavna) in Mike Horne (bobni). Pred koncertom je na naša vprašanja odgovarjal pevec George W. Bacon. Preberite si, kaj pomeni njihovo ime, kaj jih dela drugačne, katere skladbe bodo preigravali v Ostrigi in na ostalih odrih po Sloveniji, kaj jih dela Južnoafričane, od kod so njihovi feni in kaj jim pomeni ime Rdeča Ostriga.
 
 
R.O.: Kaj pomeni vaše ime – Hog Hoggidy Hog? Od kod izvira, kakšna je zgodba tega imena?
 
GEORGE: Hog je vrsta divjega prašiča, ime samo pa v resnici ne pomeni ničesar. Pred nekaj leti, ko se je Sean (basist) pogovarjal s starejšim pripadnikom ljudstva Khoisan, mu je ta rekel nekaj, česar Sean ni najbolje razumel. Očitno je zvenelo podobno kot Hog Hoggidy Hog, kar se nam je zdelo precej »kul« ime za skupino in nam je nekako ugajalo, pristajalo. Naše ime zna biti precejšenj zalogaj, a ko ga enkrat znaš izgovoriti, ga najbrž nikoli ne boš pozabil.
 
R.O.: Kaj, iz vaše kariere, bi izpostavil?
 
GEORGE: Uf, veliko je stvari, in prepričan sem, da bi vam vsak član benda drugače odgovoril. Nekatere stvari, ki se kar same ponujajo, so na primer: izid našega tretjega studijskega albuma Oink, očitno tudi naša zadnja evropska turneja, pa množica odličnih bendov s katerimi smo imeli priložnost nastopati in jih spoznati, pa tudi mnogi festivali, na katerih smo igrali. A zame največja stvar, ki se nam je zgodila, je izkušnja z dobrodelnim nastopom za boj proti Aidsu. Bil je to ogromen dobrodelni dogodek proti epidemiji Aidsa v Južnoafriški republiki (JAR) in je bil prenašan na javni televiziji. Iz različnih delov države so na velik nogometni stadion pripeljali depriviligirane otroke in jim pripravili veliko zabavo. V ta namen so nekaj svojega časa posvetili vsi večji južnoafriški umetniki, zvezdniki, estradniki, mi pa smo bili pravzaprav edina skupina, ki je igrala v živo. Pred tem koncertom nismo natančno vedeli kaj lahko od publike pričakujemo, kajti, kot sem precej prepričan, pred tem skoraj nihče v publiki ni videl nastopati ska benda ali vsaj česa nam podobnega. Nismo vedeli, kako bodo otroci reagirali ob naši glasbi, a od trenutka ko smo zaigrali prvi akord, so otroci začeli noreti. Ta dobrodelni koncert je bil takšna izkušnja, kot da bi igral pred morjem otrok iz povsem različnih kultur in s povsem različnimi ozadji, in ti niso bili le hvaležni za naše početje, pač pa jim je bila glasba všeč in so noreli, kot sicer norijo obiskovalci naših koncertov. Zame je bila to izkušnja, ki mi je odprla oči in verjetno ena najlepših izkušenj v mojem življenju.
 
R.O.: Nam lahko zaupaš, kakšna glasba je v JAR najbolj poslušana?
 
GEORGE: Pred sabo nimam vseh statistik, a če ugibam, bi rekel da »mainstream« pop, afriški jazz, afriški pop, reggae, R&B in Kwaito – afriški hip-hop. Ska-punk je v precejšnji meri še vedno »underground« žanr, saj nismo deležni zadostne podpore vodilnih medijev. Kakorkoli že, tukaj imamo precej zdravo »underground« sceno in večina alternativnih žanrov je v nekem smislu precej popularna in predvajana na radijskih postajah v kampusih. K poslušanosti in zavedanju takšne glasbe smo pripomogli tudi mi in podobni bendi, s katerimi smo nastopili na vseh pomembnih glasbenih festivalih doma.
 
R.O.: Ste vi doma popularen bend?
 
GEORGE: Oprostite, če zveni preveč samovšečno oz. egocentrično, ampak ja, predvidevam, da smo.
 
R.O.: Kaj vas najbolj definira kot Južnoafričane? V čem se razlikujete od ostalih ska-punk skupin?
 
GEORGE: Južnoafriška kultura v današnji obliki je precej nova. Južnoafriški moto je !Ke e: /xarra //ke (kar ni govorna napaka, pač pa izhaja iz izumrlega jezika Xam, ki so ga nekoč govorili tukaj). Prevedeno to pomeni »različni ljudje združeni«, kar je natanko to, kar južnoafriška kultura danes je. Naša država ima namreč bogastvo zelo različnih kulturnih dediščin in dolgo zgodovino konfliktov in nasprotovanj med njimi. Šele v zadnjem času je JAR kot celota združena v želji po miru, enotnosti in razumevanju, kar se kaže v naši državi kot edinstvenem prostoru na svetu, kjer se je ena država z različnimi kulturnimi dediščinami združila in oblikovala popolnoma novo kulturo, osnovano na združitvi vsega. Kar nas dela Južnoafričane je, da smo del obdobja tranzicije, bili smo del te borbe za uresničitev prej omenjenega cilja (združitve). Kar pa se tiče glasbe, skušamo vanjo vključiti nekaj osnovnih pristopov. V osnovi smo ska-punk bend, skušamo pa v našo glasbo vključiti glasbene prvine, ki smo jim bili izpostavljeni in ki so nas obkrožale celo življenje. Tako naprimer vključujemo elemente tradicionalne južnoafriške glasbe. Včasih to počnemo zavedno, včasih ne, menim pa, da to dela našo glasbo edinstveno in zaenkrat nam kar dobro uspeva.
 
R.O.: Kaj vam daje energijo za tako žive nastope?
 
GEORGE: Glasba.
 
R.O.: Kakšen izziv pa vam predstavlja Evropa?
 
GEORGE: Največji izziv nam dejansko predstavlja sama pot v Evropo. Prihajamo namreč iz Cape Towna, ki je na najjužnejšem delu naše države. Pot do Evrope je torej zelo dolga in na tej poti ni veliko krajev, kjer bi lahko igrali. A ko enkrat prispemo v Evropo, nas tam čaka veliko dobro opremljenih, za turnejo primernih prostorov, tako da je v tehničnem smislu evropska turneja včasih celo manj naporna kot domača, južnoafriška.
 
R.O.: Predvidevam, da je bil vaš oboževalec, ki je napisal: »Pozabite Evropo, pridite v Avstralijo!« Imate poslušalce širom sveta? Si lahko privoščite turnejo tudi v Avstraliji, ZDA …?
 
GEORGE: Kljub temu, da izven Evrope in Afrike še nismo nastopali, dobimo precej pošte oboževalcev z vseh koncev sveta, od Japonske do ZDA, Avstralije in seveda Evrope in Afrike. Ugotovili smo, da se je naša glasba razširila tudi prek meja Afrike, predvsem po zaslugi interneta, nekaj ljudi z drugih celin pa nas je videlo tudi v živo, saj je Južna Afrika priljubljena turistična destinacija, in glasbo poneslo domov – svojim znancem. Večkrat smo bili že presenečeni nad poznavanjem in podporo na mestih, kjer pred tem še nismo igrali, zato bi res radi igrali na vseh mogočih mestih, tudi na vseh celinah. Naš dom pa je tako daleč, da bi si turnejo po ZDA ali Avstraliji veliko težje privoščili kot turnejo po Evropi.
 
R.O.: Bili ste že v Sloveniji, kakšni so tvoji spomini?
 
GEORGE: Odlični, vsi smo bili navdušeni nad Slovenijo. Pa ne govorim tega, da bi laskal slovenski publiki, resnično smo uživali pri vas. Slovenija je izjemno lepa dežela, s še lepšimi dekleti in vsi, ki smo jih srečali, so bili z nami zares prijazni.
 
R.O.: Katere pesmi boste predstavljali na tokratni turneji po Sloveniji?
 
GEORGE: Igrali bomo vse starejše uspešnice, tiste ki so našim poslušalcem najbolj všeč, predstavili pa bomo tudi nekaj povsem novih skladb z našega prihajajočega albuma. Moralo bi zadostovati za prvovrstno zabavo.
 
R.O.: Nam lahko zaupaš kakšno malenkost o vašem prihajajočem albumu?
 
GEORGE: V prihajajoči album smo vložili ogromno truda. Naše tekstopisne vrline so se nedvomno izboljšale v primerjavi s prejšnjim albumom, še bolj zavzeto pa sledimo sebi in smeri, ki smo si jo začrtali. Novi album že nestrpno pričakujemo.
 
R.O.: Ta intervju smo začeli z razlago pomena in izvora vašega imena, naj zaključimo z našim imenom. Kaj ti pove ime Rdeča Ostriga? Bodi iskren.
 
Pove mi, da naj, preden se oglasimo pri vas, na hitro pogledam v slovenski slovar.
 
 
Nejc Jemec, Rdeča Ostriga
 
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.