Lepi Dasa:’ Še dobro, da se je Borat pojavil za mano, sicer bi mi gotovo pripisovali, da sem idejo snel pri njem.’

Lepi Dasa:' Še dobro, da se je Borat pojavil za mano, sicer bi mi gotovo pripisovali, da sem idejo snel pri njem.'

Lepi Dasa:’ Še dobro, da se je Borat pojavil za mano, sicer bi mi gotovo pripisovali, da sem idejo snel pri njem.’

Dasa. Prav on. Tisti šarmantni rjavolasec, katerega zaščitni znak so velika trendovska očala in skrbno urejeni brki. On, ki s  prikupnim naglasom prepeva vsem poznano uspešnico Lepi Dasa, s katero se je predstavil na lanskem festivalu MMS. Dasa z dodelanimi koreografijami, seksi plesalkami in močno karizmo.
Nismo si mogli kaj. Tudi mi smo se ujeli na njegove čare.
 
Kdo je Dasa?
 
Začnimo kar na začetku … kdo vse je Dasa? Kaj piše na tvoji osebni izkaznici? Ime: Dasa, priimek: Lepi?
Kako mislite kdo vse? Lepi Dasa niso vsi, to sem samo jaz! Jaz in samo jaz! Drugih, ki bi se tako imenovali, pač ne poznam. Do zdaj sem bil prepričan, da je to edinstven vzdevek samo zame, zdaj pa ste me spravili v zadrego. Bom takoj preveril in javil, če najdem še kakšnega.
 
Kaj pa drugi osebni podatki, se v pesmi Lepi Dasa skriva večji del resnice o tebi?
Kaj je resnica, ne morem trditi, saj sem glede sebe jasno zelo subjektiven. V pesmi Lepi Dasa se vsekakor skriva večji del resnice – vendar takšne, kot jo vidi Vanja Alič, ki je avtor skladbe. Vsake oči imajo svojega »malarja«, pravijo, tako da je razumljivo, da obstajajo tisti, ki so prepričani, da sem najboljši, najbolj pameten, najlepši …, pa tudi takšni, ki menijo, da sem navadna zguba. Pojoče travice, ki bi preverjala, kaj je absolutna resnica, in kaj ne, pa žal nimam.
 
Se je zgodba o uspehu res začela že tam v časih, ko si naokrog še skakal v plenicah?
Vsaka zgodba se začne na začetku. V mojem primeru torej z mojim rojstvom (čeprav nekateri pravijo, da sem že v prejšnjih življenjih postavljal temelje svojim današnjim uspehom). Če vam zaupam, da je babica kar omedlela od razburjenosti, ko mi je prerezala popkovino, potem boste verjetno verjeli, da sem bil že od malega nekaj posebnega!
 
Kakšne šarmerske prijeme uporabljaš pri dekletih? So sončna očala in skrbno urejeni brki nujno orožje, da prepričaš nežnejši spol?
Sploh ne! Upam si trditi, da nisem ‘prikupen’ zaradi zunanjih atributov, saj se nikoli nisem imel za kakšnega lepotca. Sem pa prepričan, da se že na daleč čuti moja pozitivna energija, in da je to tisto, kar me v očeh drugih dela lepega. Čeprav je res, da sem pri Viktoriji izbral še posebej zanimivo lasuljo, pa tudi oblačila Hannah-biz so nekaj posebnega, že zato,ker so izdelana iz konoplje. Ampak jaz se držim reka – obleka ne naredi človeka. Torej tudi ne brki in očala, ki so sicer iz skandinavske firme Axccent in torej res nekaj posebnega …
 
Kakšne metode bi priporočil fantom, ki si želijo biti uspešni osvajalci, saj imaš sam na tem področju očitno dovolj izkušenj?
Kot sem opazil, je predvsem težava v pomanjkanju samozavesti. Zmotno je prepričanje, da alkohol pomaga pri osvajanju. Moški, ki potrebuje nekaj kozarčkov, da zbere pogum in gre v napad, je že v startu poraženec. Samozavest je vsekakor najmočnejše orožje pri osvajanju, ki seveda ne gre brez prepričljivih komplimentov!
 
Na kakšnih puncah pa se ponavadi ustavijo tvoje oči? Glede na to, da »nima veze, a so buckaste al’ vitke«, važno le, da migajo?
Tisti, ki prisegajo na določen tip žensk, si sami omejujejo prostor! Jaz iščem lepoto pri vsaki ženski. In sem pri temu tudi zelo uspešen. V resnici me ne zanimajo dekleta, ki vsakemu padejo v oči. Bolj sem zadovoljen, ko najdem kakšno sivo miško, ki se ob meni preobrazi v pravo fatalko.
 
Kaj pa tvoj naglas, je natreniran, ali si res izbrisani imigrant?
Se vam zdi, da je tak naglas mogoče natrenirati? Jaz sem treniral obratno – kako bi si izbrisal naglas. Pa mi očitno ni najbolje uspelo. Ampak vaja dela mojstra, kajne?
 
Tvoj prvi singel, po katerem te je spoznala Slovenija, je mešanica vseh mogočih žanrov – katera glasba pa je tebi najbližja?
Glasbe ne delim na zvrsti, pač pa na dobro in slabo! Poslušam tako klasiko kot jazz. Če primerjate mojo prvo pesem Lepi Dasa z drugo Plačilni dan, lahko slišite, da sta kar precej različni, tisto, kar pripravljamo za naprej, pa bo spet malo drugače. To predvsem zato, ker si ne želim nekih omejitev, še manj pa me zanima recikliranje samega sebe, kot počnejo nekateri moji kolegi. Prepričan sem, da je treba poslušalcem dati vedno kaj novega.
 
 
Dasa na slovenski sceni
 
Dasa je v letu 2006 presenetil na festivalu MMS. Si se prijavil tudi na Emo? Glede na to, da te med finalisti ni, vendar pa je bilo prijavljenih pesmi mnogo …
Seveda sem se prijavil na Emo. Sicer moram priznati, da sem si oddahnil, ko me komisija ni izbrala, saj mi festivali sploh niso všeč – to je nujno zlo. Ko sem se odločil za to, da se predstavim na glasbeni sceni, sem pač moral sprejeti tudi neka pravila igre. Sem pa seveda vesel, da kljub temu, da ubogam mojo svetovalno ekipo, ki je zahtevala, da grem na Emo, tja nisem prišel, saj bi se zagotovo slabo počutil zaradi tega. Predvsem mi ne ustreza tridnevno zaporedno nastopaštvo – moje ljubice bi res težko prenesle tolikšno odsotnost! Sem jih pač razvadil, kaj naj.
 
Po prvi pesmi Lepi Dasa, je drugi singel Plačilni dan, pri kateri je imel prste zraven Domen Kumer. Baje, da zna biti celo večja uspešnica od prve?
Prepričan sem, da bo Plačilni dan večja uspešnica. Kaj je še niste slišali? Predvsem tematika se mi zdi takšna, da je pisana za vse: »Dajmo zdaj napolnit prazne čaše, danes so prišle plače naše, briga me, če moj račun bo prazen, saj cel mesec delal bom za kazen!«
 
Do sedaj si izdal le singel. Kdaj pa lahko pričakujemo tvoj album?
Album bo izšel, ko se bo zbralo dovolj kvalitetnih skladb. Za zdaj pač pazljivo izbiram pesmi, ki jih bom zapel, saj se mi zdi, da le z dobro glasbo lahko zadovoljim poslušalce. Ne želim izdati ploščo samo zato, da bi enkrat v življenju lahko napisal zahvalo svojim najbližjim ali da bi se zaradi tega postavljal pred prijatelji. Ploščo bomo izdali, ko bomo imeli v rokah dovolj kvalitetnih skladb, do takrat pa moramo opraviti še veliko drugega. Predvsem bo kmalu izšel singel še v Srbiji, na Hrvaškem pa je Lepi Dasa menda že izjemno priljubljen.
 
Sodeloval si že z nekaterimi slovenskimi glasbeniki (Vanja Alič, Miha Hercog, Domen Kumer, …), imaš še katere, s katerimi si želiš kmalu narediti kak skupen projekt?
Prepričan sem, da je za umetnost najslabša izolacija! Ideje se morajo dopolnjevati, da pride do res najboljše možnosti. Sodeloval bom z vsakim, s katerim se bom ujel in ki bo lahko mojemu delu dodal še kakšno noto. Zdi se mi, da je pri nas med glasbeniki premalo sodelovanja, zato vsekakor ne bom med tistimi, ki bi kakršnokoli kvalitetno sodelovanje zavirali. Prav zdaj je Boštjan Konečnik izrazil željo, da bi posnela skupno pesem, tako da se bomo kmalu dobili na sestanku in preverili, ali bi bilo sodelovanje lahko plodno ali ne.
 
Bodo v bližnji prihodnosti kakšne skladbe nastale izpod tvojih prstov?
Vsekakor! Sicer sem precej sramežljiv glede mojega avtorskega dela, vendar sem prepričan, da se bom slej ko prej opogumil in javnosti predstavil tudi kakšno povsem avtorsko skladbo, vendar šele takrat, ko bom prepričan, da je moje delo res boljše od tistega, kar bi mi v nekem trenutku lahko ponudili drugi. Nisem namreč egocentričen, da bi moral vse narediti sam. Nisem med tistimi, ki menijo zase, da so v vsem najboljši. Jaz vem, kje sem zanesljivo na vrhu – to je petje in poznavanje žensk, kar pa se tiče avtorskega dela, sem tudi sam spodoben avtor, vendar bom javnosti predstavil šele tiste pesmi, ki bodo res povsem dodelane.
 
Nekateri so se celo obregnili ob to, da si nekakšen drugi brat Fredija Milerja. Sicer poleg brk po zunanjosti ne kažeta posebnih znakov podobnosti. Morda sta vendarle daljna sorodnika?
Ne, Fredija sem sicer pred kratkim spoznal, vendar nisva v sorodu!
 
Bo morda kaj kmalu »padel« kak skupen duet?
Ne verjamem. V tem trenutku imam vsekakor preveč drugih načrtov.
 
Sicer misliš, da rabijo Slovenci več zabavne glasbe, kot je na primer tvoja in nenazadnje tudi njegova?
Slovenci predvsem potrebujejo čim več kvalitetne glasbe! Jaz se trudim, da je to, kar pojem, dobro sproducirano, da imajo besedila poanto, ki je razumljiva poslušalcem, predvsem pa se trudim ljudem na nastopih dati dobro zabavo. Te je vsekakor v današnjem življenju premalo.
 
 
Dasa in oboževalci
 
Že veš, da si idol številnim mladim, ki te želijo posnemati? Na internetu se je namreč pojavilo kar nekaj tvojih imitatorjev …
Kaj res? Priznati moram, da tega nisem vedel, saj so doslej predvsem meni očitali, da posnemam na primer Fredija. No, še dobro, da se je Borat pojavil za mano, sicer bi mi gotovo pripisovali, da sem idejo snel pri njemu.
 
Kje pa te sicer lahko najdejo tvoji oboževalci? Imaš kak naslov, kamor ti lahko pišejo, internetno stran, vročo telefonsko številko?
Seveda! Oboževalci mi lahko pišejo na naslov [email protected]. Moja internetna stran pa je: www.planet.si/lepidasa. Telefonske številke pa ne dajem nikomur, razen seveda vsem ženskam, ki si želijo moje pozornosti.
 
Številni željno pričakujejo tvoje nastope. Kje se boš predstavil v bližnji prihodnosti?
Januarja imam nastope za zaprte družbe, kamor vas žal ne morem povabiti. Bom poseben gost na nastopu Saše Lendero v Mariboru, sicer pa bo več možnosti za to, da me vidite v februarju, saj imam že potrjene nastope v Krškem, na Ptuju …
 
 
 
 
Dasa tako in drugače.
 
Najboljša kvaliteta: zanesljivost
Največji uspeh: 8 žensk v enem dnevu …
Največja neumnost: za novo leto sem po nesreči zažgal brke
Najslabša razvada: neredno plačevanje položnic
Najboljši dan se začne z … in konča z … Najboljši dan je tisti, ko sploh ne gremo iz postelje, v kateri imamo dobro družbo!
Najbolj neverjetna stvar je: preživeti z minimalno plačo
Najbolj bi si želel …: Da bi Slovenija imela še nekaj otokov, med njimi enega nenaseljenega, kjer bi jaz lahko v samoti užival počitnice brez skrbi pred paparaci
Največkrat si rečem: Kar ne ubija, krepi!
 
Intervju je v tiskani obliki objavljen tudi v časopisu Zapik (http://www.ksk.si/zapik).

Nina Jenko

foto: osebni arhiv Lepega Dase

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.