Gal in galeristi v Cankarjevem domu

cd_gal_in_galeristi_01

Ljubljana, Linhartova dvorana CD
Petek, 19.01.2007
 
Bržkone eden izmed najbolj talentiranih glasbenikov na slovenski sceni Gal Gjurin je na zapuščini Olivije že pred časom sestavil novo, multiinštumentalno zasedbo, ki se je le nekaj dni po izdaji prvenca Fetiš predstavila na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma. Številčna in glasbeno izjemno podkovana zasedba je seveda še kako dobrodošla za popestritev prevladujoče in plitke turbo scene, vendar pa, kot je že sam Gal omenil na tiskovni konferenci, s tem žal popolnoma odpade klubska scena in posledično predstavitev širšemu občinstvu.
 
Če citiram napovednik Jureta Longyke, je glasba zasedbe pop, ki ni samo pop, temveč mnogo več. Iz tenutka v trenutek gre namreč za (ne)opazno prelivanje in prepletanje etna, šansona, popa, jazza, bluesa, rocka,…, kar je tudi nepoznavalcem ploščka nakazoval že inštrumentarij na odru. Klavir, Hammond orgle, sintetizatorji, kitara, saksofon, elektronika, bobni in ostala tolkala so resnično zapolnila zvočni prostor že v začetnih minutah, ko se je začel sprehod med avtorskimi skladbami izpod peresa vodje zasedbe Gala Gjurina. Njegova pretencioznost in oblast nad celotnim orkestrom se manifestira v celotnem pregledu nad glasbeniki oz. njihovim početjem in pogosti ‘pattonovski’ komunikaciji s kretnjami, ki nakazujejo kaj, kdaj in kako zaigrati določen del – vse seveda za popolno uresničitev njegove vizije, ki si jo je že predhodno ustvaril. Kot soustvarjalci bogatega zvoka med tišino in hrupom so se v dvournem nastopu predstavili tudi gostujoči Godalni kvintet Spontanica z violinami in Srebrnim tangom, Dejan Lapanja in Luka Vehar (oba Ulixes) kot spremljava na akustični kitari, kitari in vokalu v Sexappealu, Miha Petric (Moonlight sky) v kratkem, a mojstrskem zaključku komada H3O+ na klasični kitari ter najbolj zaželena, z angelskim glasom obdarjena gostja Severa Gjurin (Olivija) v skorajda nostalgičnih Brez sramu in brez strahu ter Kadar sva sama.
 
Kljub občasnim vokalnim in tehničnim težavam je sedemnajsterici glasbenikov številno poslušalstvo uspelo popeljati v svet zahtevne in kvalitetne glasbe, kjer je zavoljo zunanjega pop ovoja na mestu tako neobremenjeno požvižgavanje kot resnejša glasbena diskusija.
 
Tekst: Jurij Bizjak & Nataša Mlinar
Foto: Jurij Bizjak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.