Avven – Panta Rhei

Avven – Panta Rhei

Avven – Panta Rhei

2006, samozaložba
 
Ob poglabljanju v ta plošček so me vsi ljudeki, ki so me pri le tem motili, vprašali, če gre za kakšen Siddhartin nenapovedan projekt… Ne bo pravilno; to je Avven – projekt za katerim stoji veliko krojačev, a glavni med njimi so tale imena: ier-lath, Aillan, Joe, Anam, Morrigan, Galvin in Evelyn! Zelo lična stvar Siddhartinim podvigom izpred nekaj let; sicer nekoliko bolj keltsko na instrumentalnem in kvazi-globlje na liričnem bregu, ampak definitivno in predvsem preveč očitno vleče v to smer.
 
Panta rhei je nič drugega kot preveč seriozno prikazovanje fikcije. Neka mešanica delirija in zdravega razuma, ki hoče povleči svoje izvlečke skozi glasbo in da bi to razumel, se enostavno moraš pridružiti Avvenu na fronti. Njihova glasba je namreč kot nekakšen kontrast med dnevom in nočjo, ki te potopi do te globine dokler si sam pripravljen iti! Vrata se ti odprejo z klasičnim introm, ki simbolizira nekakšno prebujenje, kot da človek resno zaživi le, ko mu je na pladnju servirana fikcija. Z zanimivim keltskim prizvokom se ta output prelevi v guruja, ki skozi »agresivno-milino« melodičnega nažiganja skuša dopovedati, da je problem razum in da je ta tisti, ki nas omejuje in popredalčka tudi takrat, ko je to najmanj potrebno… Lahko, da bo kdo ob branju tega mene spravil v kakšen predalček samo zaradi izletov besed izven ustaljenega okvirja; spet guru! Pod zaporedno številko tri je 5. Tale pesmica je ta, ki slavi tiste, ki se borijo na fronti; tiste, ki častijo življenje in gredo preko razuma in dosegajo naslednje stopnje… Adikema je zgodba, ki govori o nepravičnosti, ki se godi pravičnim in najbolj srčnim – z naskokom moj najljubši komad na cedeju! Takoj po tem srdu pa sledi α um, ki opeva o poplavi alfa umov v naši družbi in ravno zaradi preveč razuma je potrebno živet skozi fikcijo, ki nas pripelje do avvena, kjer se tempo projekta še dvigne in se končno dvigne nad razum! Avven, fand, kanaan itd. imajo že večjo mero odmerka…. Do zadnje pesmi – reka guinevere je instrumentalna umirjena stvarca, že skoraj idilična, ampak oznanja, da je čas za pot v stvarnost…
 
Projekt Avven je obrodil 11 sadežev; 8 pesmi, prolog in epilog! Panta rhei je lahko vse ali nič – lahko rečem, da je ena zanimivejših stvaritev iz domačih logov, sicer nekoliko preveč misteriozna, »sidartasta« in na čase tudi domišljijska ter premalo ambiciozna in sprejemljiva za širši publikum, ampak tudi ne verjamem, da je bil ta projekt mišljen vesoljnih razsežnosti. Plošček ti ponudi marsikaj, od tebe pa je odvisno kaj boš vzel. Mislim pa, da bo oziroma je že kar nekaj fanov Tomija in kompanije našlo zatočišče v svetu tega projekta in predvsem tem to priporočam. Se pa zgodi, da zna tole biti zanimivo za tisto, ki s(m)o žanrsko neopredeljeni in še eksperimentiramo s svojim glasbenim okusom. Nič ali vse!
 
Erik Božič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.