Melodrom – The Guide

Melodrom – The Guide

Melodrom – The Guide

2006, Nika
 
Skupina Melodrom je eden od slovenskih glasbenih fenomenov, ena najperspektivnejših slovenskih zasedb, ki ji bo – vsaj tako upam – uspelo tudi onkraj naših meja. Zakaj fenomeni– ne zato, ker bi nastali na nek umeten instanten način, temveč ker gre za družbo vsestranskih umetnikov, ki se glasbe lotevajo zelo premišljeno in posledično tudi zelo kvalitetno.
 
Žal v Sloveniji obstajajo tisti, ki Melodrom navkljub uspehom ne poznajo. Obstajajo tudi tisti, ki v Melodrom ne vidijo čisto nič posebnega in imajo občutek, da so vse, kar ponujajo Melodrom, že slišali. Naj si bo to pri Laibach, Sfiltrom, Coptic Rain, Silence, Massive Attack, Portishead, Morcheeba, Moloko ali kdo ve kje?! Melodrom so samosvoji – tako zaradi večplastnega pristopa k ustvarjanju glasbe, prisotnosti fatalne pevke Mine Špiler, glasbeni nepredvidljivosti in za slovenski prostor in čas kvalitetne drugačnosti in revolucionarnosti.
 
Na prvi plošči Melodrom so se Melodrom sprehajali med ambientalno elektroniko, jazzom in popom, skladbe so bile odpete v slovenščini, angleščini in francoščini. Tokrat Melodrom razbijajo zid med Laibach in Silence, surovo udrihanje so združili z mehkimi ambientalnimi podlagami, Minin glas na trenutke lebdi in nas kaj kmalu tudi kruto zbada v ušesa, besedila so odpeta zgolj v angleščini in pojejo predvsem o drugačnem videnju sveta in življenja.     
 
Skladbe na drugi plošči The Guide so raznolike, pa čeprav zvenijo podobno in mimobežni poslušalec utegne pomisliti, da ga bo plošča kmalu začela dolgočasit. Daleč od tega! Zanimivi, drugačni uvodi, klavirski ali godalni prehodi, odločna interpretacija in na trenutke zlomljen glas, izmenjujoče napetost, dramatičnost, lahkotnost in brezbrižnost… vsako naslednje poslušanje vam odkrije več skritih biserov in zanimivih podrobnosti v zares bogatem glasbenem kolažu Melodrom.
 
Že zdaj nestrpno čakamo na njihovo tretjo ploščo, ‘The Guide’ pa posvečamo vsem tistim, ki na glasbo gledajo zelo na široko in bi radi že zdaj spoznali / slišali mejnik slovenske (in evropske) pop glasbe.  
 
Doc

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.