Dobr Rock Festival 2006

dobr_rock06_01

Kaj? Koncert skupin Firefly, Arcus, FrozenchilD, NON, Anavrin in Age Of Ants
Kje? Dobrova pri Ljubljani
Kdaj? Sobota 16. december 2006
Za koliko? 1000 sit
 
Zgodovina festivala na obrobju Ljubljane sega že nekaj let nazaj. Prej je obstajal pod imenom Rock Ekshibicija, letos pa je z zamenjavo organizatorja spremenilo tudi ime. Dogodek je gostil obetavna imena predvsem ljubljanskega bolj ali manj alternativnega rocka.
 
Prvi so že ob 20. uri nastopili Firefly. Zaradi zgodnje ure je bila dvorana precej prazna, kljub temu pa je band korektno odigral svoje in prisotne tudi navdušil. Močan ženski vokal in trde kitare sicer niso nič novega na glasbeni sceni, pa vendar je ta kombinacija očitno še vedno dovolj aktualna, da prepriča poslušalca.
Arcus, morda najbolj pop zasedba, je v še vedno precej prazni dvorani pustila nekako mlačen vtis. Njihov nastop je, kakor vedno, sicer spremljala gručica fanov, ki je popravila splošno vzdušje. Morda pa ta band glasbeno niti ni najbolj sodil med ostale, in jih je zato večina občinstva sprejela bolj z rezervo.
Sledile so tri skupine, ki so v zadnjem času doživljale precejšnje spremembe ali pa se jim te v kratkem obetajo. Prvi od teh so nastopili FrozenchilD. Četverec, ki zadnjih nekaj let ustvarja odlično avtorsko glasbo, se trenutno pripravlja na izid prvenca (izšel naj bi v začetku naslednjega leta), v te priprave pa spada tudi predpromociijska turneja v okviru katere so nastopili v Dobrovi. Ritem sekcija nudi odličen okvir za kitaro, ki kljub ednini glasbeno zapolni prostor, in odličen vokal transformiran z efekti.
NON smo v preteklosti poznali pod imenom Ksiht. Letos pa so se po zatišju torej odločili spremeniti ime, poleg tega pa tudi jezik v katerem so besedila. Angleščina seveda namiguje na očiten namen prodora v tujino, na drugi strani pa to že nekaj časa ne pomeni več izgube slovenskega občinstva. NON so v soboto sicer pustili dober vtis, ne pa tudi pretiranega navdušenja med publiko. Morda je potrebno le večkratno poslušanje.
Ob nastopu skupine Anavrin se je zdelo, da so vsi prejšnji bandi nastopili kot njihove predskupine. Prvič ta večer si je publika namreč drznila stopiti bliže odru in, bolj aktivno od le vsakokratnega aplavza po komadu, sodelovati z nastopajočimi. Tudi Anavrin napovedujejo novo ploščo in ne zaman smo si obetali predstavitev predstavitev tudi novih komadov. Ti so za razliko od tistih s prvenca zveneli nekoliko trše, vsekakor pa so publiko navdušili bistveno manj kot dve priredbi, ki so nam ju privoščili. Prva je bila Enjoy the Silence (Depeche Mode) ki so jo le malo utrdili, sicer pa ne prav dosti spremenili, druga pa Madonnina Like a Prayer, ki je prirejena pridobila popolnoma novo (boljšo) podobo.
Za konec pa še Age Of Ants. Še ena ljubljanska zasedba, ki se je odločila vokal zaupati dekletu. Pevka Katarina (sicer bobnarka pri FrozenchilD) je sicer nastopila nekoliko plaho, vendar vseeno prepričala s svojim petjem. Za bolj natančno oceno bo treba počakati na še kakšen nastop.
 
Sicer pa je zadnja skupina nastopila pred spet dokaj prazno dvorano. To gre najbrž pripisati temu, da večina ni bila kos šesturni izpostavljenosti glasbe. Na sploh pa je bila v soboto publika dokaj hladna. Najbrž zato, ker so bandi igrali avtorsko glasbo, ki se je v medijih ne zasledi vsakih pet minut, pa vendar je šlo za odlično glasbo, ki bi si zaslužila večjo pozornost publike.
Za konec le še pohvala organizatorjem, ki so nam za borega tisočaka ponudili kar šest ur glasbe. Upam le, da dokaj slab obisk ne bo botroval izostanku tega dogodka naslednje leto.
 
MojcA SelaK
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.