Dan D invazija na Orto

Dan D invazija na Orto

Dan D invazija na Orto

Dan D, Orto Bar,  Ljubljana
12. december 2006
 
Nasmeh na licu še preden stopim v stavbo; na vhodu me namreč pozdravi napis: "Koncert Dan D je razprodan!!!".
Zapolnjen Orto je bil v pričakovanju starih novomeških mačkov poln pozitive in pravih vibracij. Sicer skupina, ki ima za sabo le oziroma že tri albume, vsak je boljši od prejšnjega, je ena redkih zasedb, ki jih je vedno znova užitek poslušat in užitek podpreti! Zreli za nebesa rock’n’rolla! Zadnji plošček (Katere barve je tvoj dan; Menart) so sicer izdali leta 2004, ampak je še vedno več kot aktualen in atraktiven na radijskih postajah, da ne govorimo o "domačih" užitkih ob tipki play.
 
V mineštri, v katero so zmešali nekaj starejših pesmi, kot na primer V naravo in Ko hodiš nad oblaki pa "novejše" stvaritve, praktično ni mogoče najti komada, ki ne bi vžgal. Tudi če bi zmanjkalo elektrike, bi se pelo naprej … Kemije med publiko in bendom ni manjkalo; tehnično gledano je Dan D eden najboljših kolektivov v Sloveniji, dobrih komadov pa imajo dosti, da bi se lahko igralo še trikrat več kot razprodanega torkovega večera! Večer kot se šika! Cirka enurni koncert je bil vreden vsakega umirajočega tolarja. Mešanica starega jugo-rocka, obogoatena s svežim vetrom izpod Alp, se sliši lepo in izredno orgazmično; se mi zdi, da vsaj kakšen žanr v Sloveniji ima neko konstanto v kvaliteti v istih imenih in melodijah. Klasičen Orto večer, ki se bo v obiskovalčevih spominih zasidral za dosti časa, razen če ne bo ta spomin v kratkem nadgrajen, kajti "dandejevci" so te dni bolj kot kje drugje na koncertnih odrih, in izredno priporočam vsem tistim, ki jih še niste "srečali", da obrnite kljun svoje barke v njihovo smer. Čisti rock v čistem rock ambientu! To pa je na našo srečo bolj pravilo kot izjema v Ortu, in lepo je imeti v metropoli (še) živo in v rock obarvano polje glasbe.
 
Sklep večera: kdor doživlja večer z Dan D, enostavno pozabi na to, ali je zunaj dan ali noč, ker vso svetlobo imajo na odru! Ob pripravljanju materiala za njihovo četrto ploščo pa … Ena bolj pričakovanih plošč domačega rocka!
 
Erik Božič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.