Telefonski čvek z Glennom Hughesom

Telefonski čvek z Glennom Hughesom

Telefonski čvek z Glennom Hughesom

Klicati na Dansko in se pogovarjati s hotelskimi delavkami, ki sprva govorijo zgolj dansko…in ne veš, kaj govorijo, ne veš kdaj vprašati, naj te vežejo v sobo to in to…
Izkušnja, vredna intervjuja z Glennom Hughesom. Poznan je kot basist skupin Deep purple, Trapeze. The Voice of rock ga imenujejo. In to opravičljivo. Njegov vokal je vrhunski in verjetno eden boljših dandanes.
V Slovenijo prihaja prvič. Slišal je, da je tukaj majhna država, v kateri so mnogi, ki ga poznajo njegovi ‘feni’. To ga navdušuje, saj jim hoče predstaviti Glenna Hughesa kot solo glasbenika.
Zanimalo ga je, če je njegova plošča sploh dosegljiva v našo državi; če se jo da dobiti.
Čez en teden prihaja k nam na koncert, ki ga organizira ROPOT…z velikim Igorjem Vidmarjem na čelu, ki je tudi v veliki meri zaslužen, da je ta intervju bil mogoč.
 
 
Kako je bilo na podelitvi nagrad Rock awards? Spet ste se srečali z mnogimi prijatelji. Na slikah sem vas videl z Ronnie James – Diom, z Davidom Coverdalom,… Kako se počuti tako velik glasbenik, ko spet sreča stare prijatelje? Se pogovarjate o starih dneh, al ga zažurate, kot se za rockerja spodobi?
 
Z vsemi sem dober prijatelj še iz časov Deep purple. David Coverdale je moj velik prijatelj in ga imam zelo rad. Ronnie…z njim sva se spoznala v času Rainbow. Zanimivo je, da se je Dio kasneje preselil celo v Kalifornijo, da sva si bila bližje in sva se lahko obiskovala – tako blizu sva si bila!
Na prireditvi sem videl Jeffa Becka, Briana Maya – vsi so moji prijatelji…lepo jih je bilo spet videti, se z njimi pogovarjati in se dobro nasmejati…
 
Na vaši internet strani sem prebral, da ste zelo zadovoljni z ekipo, ki vas spremlja na tej turneji. Torej, povejte nam, kako se počutite zdaj, ko imate z njim že kar nekaj živih nastopov?
 
Lahko rečem, da je z mano na odru najboljša ekipa, s katero sem kdajkoli delal! Meni pomeni ta bend nekaj svežega, tisti svež navdih, ki toliko pomeni glasbenikom, kot sem jaz. Bend, ki premore pravo mešanico rocka, soula in funka…Potem nastane iz tega tak dober feeling. V sebi imajo tudi nekaj Deep purplovskega, kar me je presenetilo. Zmes vsega skupaj potem da neverjetno motivacijo meni, kot avtorju in glasbeniku. Sicer pa boste vse videli v Ljubljani in videli, da ne nakladam!
 
Gledal sem slike..pa saj to so precej mladi fantje! Povejte nam kaj več o njih!!!
 
Anders Olinder je igral v bendu Petra Gabriela. Moram povedati, da vsak, ki zna igrati – razumete, kaj hočem s tem povedati – lahko igra v mojem bendu in je v njem dobrodošel…
Mark je bil svoje čase pri Jeff Becku in je tipičen funky glasbenik. Izredno muzikalen in navdihujoč. Zelo kulturen in vljuden glasbenik.
Jeff na kitari je zelo hiter kitarist – mislim, da je eden najhitrejših na svetu! Morate ga videti, kaj dela… Res je ‘klasa’! Lahko bi ga posodil Stingu ali Princu…tako zelo dober je!
 
Greva midva počasi k Music for the divine. Moram reči, da zares dober album…zaokrožena celota rocka, soula in funka… Velika imena so snemala ta album. Čutiti je, da ste ob snemanju tega albuma bili dobre volje, bili ste res dobro razpoloženi. Da ste se res ‘štekali’ z bendom.
 
Res je…S Chadom Smithom sva si zelo blizu. Z Johnom Fruscianteom sva pa postala dobra prijatelja na snemanju albuma. Snemali smo pri Chadu doma v Kaliforniji. Na koncu je nastal zelo dober izdelek. Z vsemi člani Red hot chili peppers smo dobri prijatelji!
Videvali smo se torej v hiši pri Chadu in se imeli zelo dobro…
Mislim, da je ta album zgrajen na ljubezni…nastal je kot impresija družine, otrok…
Med snemanjem plošče smo si bili blizu…in potem nastane nekaj takega…
 
Nights in white satin…kaj je tisto nekaj posebnega v tej pesmi, da vas je prepričal, da ste naredili priredbo? Poslušate večkrat Moody blues?
 
Moody blues je bil bend, ki sem ga poslušal na samem začetku svoje glasbene poti. V marsičem so mi orisali glasbo. Dali so mi veliko predznanja. Priredba tega komada je moj poklon temu velikemu bendu. Tudi John Frusciante se je strinjal s tem, da bi s to pesmijo skupini dali velik poklon…
 
Zelo všečne vokalne harmonije – drugačen pristop. Je bilo to planirano, ali pač slika, kako ste videli in čutili to pesem?
 
Pesem je bila posneta samo v enem poskusu!!! Nastala je neverjetna kemija, ko smo jo začeli snemati. Vsi smo padli noter…potem smo poslušali…bilo je neverjetno..
Vprašal sem…pustimo…seveda…kaj pa sprašuješ…bolje ne more biti!
Pesem je bila dejansko posneta v enem poskusu – to ti pove vse!
 
Torej lahko pričakujemo veliko ‘Divine’ glasbe na ljubljanskem koncertu?
 
Seveda! Veliko glasbe z novega albuma. Rad bi izobrazil svoje fene v Sloveniji. Rad bi jim pokazal, da sem glasbenik, ki igra vedro in sveže. Igram redno in pogosto! Moji feni so precej mladi, kar je presenetljivo. Mlade ljudi bi rad izobrazil…glasbeno izobrazil…jim približal mojo glasbo…seveda starejši feni niso izzvzeti!!!
 
Roko na srce, vaši repertoarji so zelo močni in markantni. Feni v Sloveniji se na veliko sprašujejo – misliš, da bo Glenn Hughes igral Mistreated?
 
Mistreated??? Seveda jo boste slišali…in sicer v tisti pravi, stari izvedbi!!! Najboljši varianti. V njej je veliko strasti in ljubezni. To je pesem, ki jo zelo rad izvajam in pojem. Zanimivo je, da sva se prejšnji teden pogovarjala z Davidom Coverdalom na podelitvi nagrad. Rekel mi je, da je na tej turneji večkrat pel Mistreated. ‘Nikoli več ne bom pel tega komada".
Glenn’, mi je rekel…’ne čutim ga več, ne morem ga več špilat…poskusil sem…ne gre’. Bil je vesel, ko sem mu rekel, da je pa meni ta komad zelo dober in da ga lepo čutim.
In, zakaj bi nekdo špilal komad, če ga ne čuti. Ne vidim smisla…
 
Rekli ste, da vam naslov plošče ali pesmi pove veliko. Pomeni to, da so besedila v vaših pesmih zelo pomembna?
 
Seveda so. Zdi se mi, da dobra besedila naredijo bolj ‘soul’ pesem. Sem zelo duhoven človek. Verjamem v to, da kar se dogaja meni, se bo zgodilo tebi. Za vsak dan posebej sem hvaležen, da ga lahko užijem. Še posebej, ko daš skozi tako izkušnjo, kot sem jo jaz – ko si skoraj na koncu svoje poti.
Nikoli ne pišem o seksu, hudiču, nekih brezveznih stvareh. Moji teksti so razpoloženjski, dramatični… Če bi bilo po moje, bi moral biti vsak tekst tak.
Zame odličen tekst prihaja izpod rok Roberta Planta, Davea Gilmourja. Njiju zelo cenim kot tekstopisca.
 
Zanima me o projektu Stormbringer remastered? Kot vem so vas povabili k projektu?
 
Poklicali so me z založbe EMI. Vprašali so me, če bi sodeloval pri mixu treh pesmi iz tega albuma. Seveda sem privolil. Komade sem dobil – bili so suhi, brezizrazni. Zdaj so komadi zelo intimni, osebni. Ko jih poslušam, se mi zdi, kot bi ga igral bend v moji dnevni sobi. Žal mi je le, ker nisem imel časa, da bi sodeloval pri mixu celega albuma…
 
Za sam konec…kaj lahko potemtakem pričakujemo 22.11. v Ljubljani?
 
Moj glas bo povezal vse obiskovalce čez en teden! Resnično čakam, da pridem v vaše kraje – da si zgradim renome solo glasbenika. Verjetno me še vedno najbolj poznate iz časov Deep purplov. To bom prišel razbiti. Pokazati svež material… Pokazati bend, ki je moja velika inspiracija. Da slišite kako zveni soul, funk in rock v isti osebi. Prišel bom pokazati svežino v glasbi, vas ‘izobraziti’ v glasbi Glenna Hughesa…
Resnično ti povem, Dragan….komaj čakam!! Ne hecam se!!
 
Zdaj pa imam jaz zate vprašanje…moja nova plošča se dobi v Sloveniji? Ne bi mi bilo všeč, da je pri vas toliko fenov, plošče pa se ne da kupiti… (sprašuje Glenn)
 
Seveda se plošča dobi, če pa slučajno zmanjka, se da naročiti in jo dobiš v roku nekaj dni… Bil je malo začuden, da bi njegovih plošč zmanjkalo…ob tem se je iskreno nasmehnil…
 
Na koncu mi je veliki Glenn Hughes velel, da moram pozdraviti vse ljudi, ki vedo kaj je dobra glasba, ki poznajo njega…vse tiste, ki bodo čez teden dni prisotni na njegovem koncertu…
Seveda pa se ni pozabil zahvaliti tudi osebju RockOnNeta, ki je pokazalo interes delati intervju z glasbenikom, ki ima svoje ime in ne zgolj bass linijo pri Deep purplih.
 
Dragan Babuder

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.