Melodični večer v Ostrigi

srecna_mladina_12

Melodični večer v Ostrigi
 
Škofja Loka / Pri Rdeči Ostrigi / 4. 11. 2006 / ob 22.00. (čeprav je tonska trajala do 22.30.)
večer nadžanrske glasbe oziroma melodični fussion alter rock večer
Sphericube in Srečna mladina
 
Prvi petek v letošnji sezoni, ko se je večer začel že ob petih zvečer in smo iz omar potegnili že debele bunde, smo imeli v Ostrigi moč videti dva na pol prehlajena benda, kar pa ni niti malo zmanjšalo kvaliteto, baje le kvantiteto na odru. Oziroma še to ne, saj sta vokalist in kitarist isti osebi, s tem, da se je kitarist opravičil, da vokalista zaradi bolezni ne bo.
Štiričlanska prekmurska zasedba Sphericube, ki so svojo glasbeno pot začeli leta 2001, so člani Prekmurje Noise Conspiracy (idejna združba, pleme, družina, sindikat, image labe; najbolj pa support in »solidarni sistem« posameznikov in skupin, ki pomaga neuveljavljenim in neznanim skupinam, da iz rodnega Prekmurja pridejo lažje kam v na sceno in pa čez Muro). Predlani so sodelovali na Klubskem maratonu Radia študent, lani pa so Slovenijo zastopali v Neapelju na bienalu srednje in južno evropskih izvajalcev. S svojo pripadnostjo post-rockerske-heavy-noise industriji so bili odlična izbira za predskupino alternativno rockerske Srečne mladine.
Klub Pri Rdeči Ostrigi je bil med predskupino dokaj poln, nekje od 80 do 90 obiskovalcev, le prve tri »vrste« so bile sramežljivo prazne, kar je ustrezalo vsaj fotografom. Ko so na oder stopili »zvezde večera« pa se je publika malce raztegnila, večjega porasta v številu obiskovalcev pa ni bilo čutiti.
Sphericube so publiko v mrzlem večeru ogreli ravno prav, Ostriga se je zibala med organskim (natural) zvokom, svežino in originalnostjo, uigrano kitaro, z dobrodošlimi drum’n’ bass vložki v post-rockovsko instrumentalnem ambientu. Mlada skupina je dokazala, da je vredna zapolnjene Ostrige in upravičila prihod med finaliste YounGunZ turneje. Fantje so pokazali, da so zelo nefiksirani in fleksibilni glede glasbe in pokazali za njihova leta presenetljivo visoki duhovni nivo ustvarjanja.
Srečna mladina pa so spet pokazali, kar se spodobi za bend, ki je predlani praznoval deset let obstoja. Z zabavnim in tehnično dovršenim nastopom so kot običajno spet dokazali, da bi bila slovenska glasbena scena brez njih res malenkost pusta. Njihova muzika je dinamična in ušesom prijetna melodika ter različni vplivi z vseh vetrov povežejo zvok v zelo poslušljivo sozvočje ene najkvalitetnejših skupin v svojem žanru nadžanrske glasbe. Odlična celostna podoba njihove glasbe pa je seveda posledica kakovostne zasedbe v postavi, ki se je sicer v dolgoletnem ustvarjanju nemalokrat spremenila. V petek je bila postava sledeča: Vlado Mihajlovič (kitara, vokal), Andrej Zavašnik (bobni, tolkala), Tim Kostrevc (sax, klaviature, vokal), Peter Dekleva (kitara, vokal),Gašper Gantar (bas).
Publika, ki je bila sicer dovoljštevilna za hud žur, pa kot da nekako ni bila v pravem razpoloženju. Po mojem čisto osebnem opažanju so bila tista najbolj premikajoča telesa vseeno iz osrednje slovenske kotline.
Zalči
Foto: Uroš Žuraj

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.