Marko Soršak – O bobnih, bobnanju in še čem

Img_2868

Marko Soršak velja za enega boljših bobnarjev pri nas. Poleg tega da bobna v bendu Billy’s Private Parking fura zraven še razne projekte. Od bobnarske klinike pa do mentorja bobnov v privatni glasbeni šoli Base.si.
Povej nekaj o svojih začetkih.
 
Začel sem pri 12 letih. Takrat je bil moj največji vzornik Matt Sorum, ki je igral pri Guns N Roses ( danes bobnar Velvet Revolver). Njegov nastop je bil tisto kar me je najbolj navdušilo in hotel sem postati takšen kot je on. Ne smem pa pozabiti še na Larsa Urlicha (Metallica), ki je prav tako pustil veliki pečat. Danes pa nekih vzornikov nimam več.
 
Zakaj bobni in ne kitara kot pri večini, ki si želijo postati glasbeniki?
 
Zanimivo je, da v družini ni nihče glasbenik in, ko sem se odločal, da bom to postal jaz, so mi predlagali sintisajzer (smeh). Bobni pa prav zaradi Matta Soruma in njegovega nastopa za bobni. Kitaro se sicer kasneje res kupil, a le za brenkanje samemu sebi (smeh).
 
Kdo te je učil igranje bobnov, si hodil v glasbeno šolo?
 
Ne. Glasbene šole nisem nikoli obiskoval zato tudi nisem šolan glasbenik. Imel sem pa veliko kvalitetnih inštruktorjev in moj prvi učitelj je bil Jože Mlasek. Največ sem pa naredil sam. To pomeni vaje po 6 in več ur na dan. Imel sem pač tisto željo in o čem drugem kot o bobnih sploh nisem razmišljal.
 
Prvi bend in bendi kasneje
 
Prvi bend se mi je zgodil točno na trinajsti rojstni dan. Bend se je imenovl Overdose in igrali smo heavy metal. Kasneje je bilo takšnih in drugačnih bendov kar nekaj. Sodeloval sem z rap zasedbo Dandrough, omenite pa moram tudi skupino Granna.
 
Danes si bobnar znane slovenske skupine Billy`s Private Parking. Kako je prišlo do sodelovanja?
 
Drži. Danes bobnam pri BPP. Do sodelovanja je prišlo, ko me je njim predlagal Aleš Uranjek (Šank Rock). Šel sem na avdicijo in to je bilo to.
 
Bend je iz Ljubljane ti pa iz Maribora. Kako je, ko moraš na vaje v Ljubljano?
 
Finančno gledano je to precejšen zalogaj. Vaje imamo enkrat na teden, a zgodi se, da jih imamo tudi po dva ali trikrat. Takrat enostavno ostanem v Ljubljani.
 
Kaj trenutno delate z bendom?
 
Trenutno snemamo novo ploščo. Plošča bo veliko bolj energična in ne več tako pop. Vse skupaj bo bolj rockersko. Pričakujemo, da bo izšla nekje spomladi. Posneli smo tudi videospot za novi singel »Skrivnosti«. Tega pa si bomo lahko ogledali še letos.
 
Kdo dela pesmi?
 
Pri ustvarjanje glasbe sodelujemo vsi. Največ sicer naredita Urška in Sergej. Se pravi neko osnovo in besedilo. Na koncu pa pri aranžmaju sodelujemo vsi.
 
 
Je ta bend tvoj vrhunec, ali si želiš iti še naprej?
 
Težko je o tem govoriti. Seveda so želje velike. A trenutno sem zadovoljen. V bendu je res super in vse štima. Kako daleč pa bo šlo pa ne vem.
 
Polek BPP pa imaš še veliko drugih skupin. Bi povedal kaj več o njih.
 
Sam temu ne pravim skupine, ampak glasbeni projekti. Teh je več kot 20. Sodeloval sem z Ditko Haberl, zdaj sodelujem s Tinkaro Kovač. Omeniti pa morem še t.i. Metallica cover bend Not`n` Vun. Tukaj pa gre predvsem zato, da malo obudimo nostalgijo s preigravanjem komadov od, zame enega najboljših bendov, Metallice.
 
V zadnjih letih prirejaš bobnarske klinike. Kaj je to?
 
Da, beseda izhaja iz imena »drum clinic«, po naše bi temu rekli bobnarski seminar. Namenjen je vsem, ki želijo spoznati različne tehnike igranja, trike in skrivnosti. Druga stvar so pa bobnarske delavnice, kjer poteka učenje v skupinah in se lahko vsakemu posamezniku posebej posvetiš. To zdaj delam po celi Sloveniji in zanimanje je zelo dobro.
 
Si predstavnik bobnov Tama. Kaj to pomeni?
 
To pomeni javnosti predstaviti boben, njegove lastnosti, novosti in različne modele. To počnem tako na koncertih kot bobnarskih klinikah, bobnarskih delavnicah in bobnarskih srečanjih. V bistvu so to tudi obveznosti, saj moram vse to beležiti in to gradivo poslati k njim.
 
Znan si predvsem po svoji energičnih nastopih. Je to zaigrano?
 
Ne, nikakor. Prav zaradi tega so me tudi klicali v druge bende. Tak pač sem, ko sem za bobni. To pride iz duše. Takrat sem popolnoma v svojem svetu.
 
Kaj svetuješ mladim pri nakupu bobnov?
 
Pri nakupu bobnov svetujem, da se najprej o vsem pozanimajo in ne navalijo na prvo svetlečo se stvar v izložbi. Prav vsi se pa lahko obrnejo name ( www.sorsak.com ) in jim bom pomagal.
 
Kaj pa delaš, ko ne bobnaš?
 
Vpisal sem na andragoško – pedagoški študij. Predvsem zato, da bi lahko to znanje, ki ga imam predaval, če drugače ne bi šlo. Druge službe si praktično ne znam predstavljat. Prostega časa pa skoraj ni in, ko je si ogledam kakšen koncert oz. karkoli le, da je povezno z glasbo.
 
Si tudi eden izmed mentorjev v privatni glasbeni šoli Base.si ( www.base.si )?
 
Da. Base.si je privatna glasbena šola, ki je odprla svoja vrata septembra 2006. Šola se bistveno razlikuje od klasičnih glasbenih šol, saj program učenja ponuja več popularnih zvrsti, kot so: rock, pop, jazz, metal, fusion, latino, itd… Učencem nudi zelo kvalitetno izobrazbo, ki jim bo bistveno pomagala pri uresničitvi svojih glasbenih projektov in ambicij. Mentorski kader je visoko izobražen in se redno pojavlja na odrih Slovenije in tujine.
Na šoli poučujemo kitaro in električno kitaro, bas kitaro in kontrabas, klaviature, bobne, flavto, violončelo, solo petje, teorijo, improvizacijo, aranžiranje, ritmiziranje, tonsko tehniko in glasbeni računalnik..
 
Kateri koncert si si ogledal na zadnje? Tuj in domač izvajalec.
 
Gledal sem koncez Glenna Hughesa, pevca skupine Deep Purple. Od naših pa maribosko skupino Germinal.
 
Kakšno pa je tvoje mnenje o naši sceni, predvsem o poplavi te turbo glasbe?
 
Bullshit. Sranje. Moti me to, da če že nastopajo na plejbek, se niti tega ne naučijo in pojejo mimo. Problem je pa v ljudeh, ki to glasbo sprejmejo. Za mene je to poneumljanje ljudi. Na ta način pa prava in kvalitetna glasba zgublja dušo.  
 
Plošče kupuješ ali jih »downloadaš« in mnenje o tem.
 
Plate kopujem od kolegov glasbenikov, ki jih podpiram, od tujcev pa ne. Mnenje? Vse ima svoje dobre in slabe lastnosti. Dobra stran je, da neki želeni komad dobiš takoj, slaba pa, da potem glasbenikom posel ne laufa.
 
Nasvet za konec.
 
Moje sporočilo glasbenikom, ki to želijo biti je to, da naj to postanejo. Vse je možno. Razlika je le, če si to želiš ali pa si zares želiš. Vse se da uresničiti. Potreben je čas, volja in spoštovanje drugih.

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.