Ja se nočas nisam doš’a štidit, ja sam se doš’a dat sto posto – Gibonni v Tivoliju

2006_11_12_gibonni_01

Kje: mala dvorana Hale Tivoli
Obisk: blizu 4000 ljudi
Cena vstopnice: 6000 SIT
 
Verjetno eden boljših letos v naših krajih. Z ljubljanskim koncertom je Zlatan Stipišić – Gibonni odprl turnejo petih koncertov po Sloveniji. Že sam Gibonni je garancija za dober oziroma odličen koncert. Na turneji Unca fibre predstavlja material z istoimenskega albuma. Za mnoge najboljšega in najbolj zrelega albuma doslej.
 
Koncert se je začel okoli osmih in petnajst minut. Ko je Gibonnijeva noga stopila na oder, se je evforija lahko začela. Ovo mi je škola, je bil uvoden komad. Starejšega datuma, vendar publiki v Ljubljani še kako poznan. Že na začetku koncerta sem bil prijetno presenečen – vzdušje v mali tivolski dvorani je v hipu postalo klubsko. Hočem povedati, da je bilo vzdušje precej intimno. Občutek, da si v množici nekaj sto ljudi, ne pa nekaj tisoč … Koncert je že v napovedih obetal veliko – predvsem gosti na koncertu. Pričakovali smo lahko razgiban in zanimiv koncert.
Event se je nadaljeval v pravem melosu – že v tretji pesmi se je Gibotu na odru pridružila klapa Iskon. Pesem Hodaj je zaživela v splitsko jutro … Govori med pesmimi so dokazali, da je Gibo pravi ljudski godec, zelo sproščen – s publiko ima dober in pristen odnos. Na oder je vabil mlade zaljubljence, kot tudi kamermane s svojimi snemalnimi čudesi.
Vmes je treba povedati, da je Gibonni dan prej v Ljubljani prejel nagrado oziroma plaketo za diamantno naklado plošče Unca fibre. Pri založbi Dallas records je tako nedvomno paradni konj ali pač kokoš, ki leže zlata jajca. Vzdušje v dvorani je bilo fenomenalno – publika je ‘potegnila’ na vsak komad, po vsakem pa se je slišal huronski aplavz in skandiranje njegovega imena. Tudi sam Gibonni je bil presenečen – že pri drugi pesmi je tonskim mojstrom rekel, naj koncert snemajo – imel je načrt, da bi ljubljanski koncert snemal in ga v bodoče spravil na kak nosilec zvoka; seveda, če bi bili posnetki dovolj kvalitetni – v smislu, če bi obiskovalci koncerta dovolj sodelovali. Mislim, da Gibonni razmišlja o ‘live’ albumu.
Posnetki v Ljubljani ga bodo sigurno prepričali v to, da ‘live’ album izda!!!
Pesem, ki seveda ni smela manjkati je bila Cesarica. Napisal jo je za svojega dobrega prijatelja Oliverja Dragojeviča. Ta pesem mu je tudi pomagala, da je svoje ime začel vnovčevati na pravi način. In, nekje sredi koncerta je bil spet čas za klapo Iskon. Krasi jih vrhunsko petje – prepričljivo in markantno.
Eksplozija koncerta!!! V pesmi Andjeo u tebi sta se Gibotu na odru pridružila Goran Bare (Majke) in Neisha! Bare, ki zadnja leta preživlja hude krize, je bil vedno dober s svojim edinstvenim slogom, mlada slovenska glasbenica pa je verjetno pokala od navdušenja, da lahko stoji na odru z Gibonnijem. Poleg tega, da se ji je v njenem songu Maš še kje čas, na odru pridružil Gibo sam in ji pomagal peti refrene!
Velika referenca za tako mlado izvajalko, kot je Neisha.
Mirakul Jeffrey Oryema – novi gost iz Ugande. Črnski voodoo s svojo enormno postavo in ekstremnim smislom za modo s svojo prezenco navduši. Rdeče-modra kombinacija z dolgimi, belimi kitami in globokim glasom. Dvorana je bila že nekaj časa eno, zdaj je doživljala emotivne izlive. Koncert je sicer že štel dve uri in pol …
Bis je bil neizogiben. Činim pravu stvar, Vrime da se pomirim sa svitom in Libar …
Gibo sam je povedal, da ne gre z odra dokler ga policaji ne vržejo dol.
Nor zvočni efekt je bilo slišat Tivoli, kako se dere, ko so pa obiskovalci začeli topotati z nogami po tleh – splavitev Titanica!!! Koncert je trajal skoraj tri ure. Za mnoge predolgo … Je pa Gibonni dejansko navdušil, in mogoče tudi malo presenetil. Koncert je bil čustven in zelo oseben. Tudi sam ni pričakoval takega odziva, takega sprejema. Stik je bil pristen, brez pretvarjanja.
Gibonni je po desetletjih ukvarjanja z glasbo dokazal, da je dostojno nasledil Dragojeviča. Tokrat v svoji zasedbi ni imel zvenečih imen svetovne glasbe. Zato je bilo igranje toliko večje presenečenje, saj je bilo dovršeno in skoraj popolno. Prava ekipa. Kdor je koncert zamudil, mu je lahko žal. Tivoli je bil poln in blizu vrelišča.
Gibonnija posluša mlado in staro! Po Sloveniji se bo ustavil še nekajkrat…če imate možnost, koncert obiščite! Zavohajte svežo belo ribo v zraku, okusite mlado dalmatinsko vino, naj vam čas poteče za kako uro počasneje – kot na splitski rivi.
Ob zvokih glasbe Zlatana Stipišića – Gibonnija …
 
foto: Gašper Pintarič – Pinč

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.