Dizzee Rascal – Boy In Da Corner

Dizzee Rascal - Boy In Da Corner

Dizzee Rascal – Boy In Da Corner

2004, Matador Records
 
Vračam se nazaj, in sicer v skoraj davno leto 2004. Takrat je mladi Londončan, ki gre po imenu Dizzee Rascal, izdal svojo prvo ploščo naslovljeno Boy In Da Corner, katera je prišla na trg približno leto po tem, ko je dobil nagrado ‘best newcomer MC’. Še ne dvajsetletni Dylan Mills, kot jei njegovo pravo ime, je doživel dobršen del svetovne, glasbene medijske pozornosti in tako je nastopil njegov čas, ki je utrdil njegovo »slavo« tudi čez angleške meje.
 
Boy In Da Corner je porodil 3 single in sicer I Luv U, Jus a Rascal in pa Fix Up, Look Sharp. Najboljše se je obnesel zadnji, ki s svojim minimalističnim bitom, ki je sicer sample komada The Big Beat izvajalca Billy-ja Squire-a in z enostavnim lirikami poslušalca definitivno zamiga, klubski komad, direkt iz učbenika. Sicer pa je celoten album tipičen britanski izdelek. Trdi, garažni, industrijski toni katere Dizzee opremi s svojimi besedili, katera bi lahko človek označil za lahka, ampak temu ni tako. Fant je pravi lisjak… Vse ima svoj pomen in nič ni prepuščeno naključju. Že samo ime cedejke ponazarja njegovo osebnost oziroma njega samega v korelaciji z širšo družbo – fant v kotu, ki opazuje kako in kaj se dogaja v okolju. Sicer pa zna biti ta glasba zelo odbijajoča za tipičnega poslušalca hiphop glasbe, kajti angleško narečje je pač takšno, kot je. Lahko bi mu rekli tudi filter, ki odstrani proč od plošče vse tiste osebke razvajene z osladno ameriško sceno.. Sam album ima 15 pesmi, katere je glasbeno opremil sam izvajalec in tako pokazal še en nivo svojih sposobnosti – fant je pač talent! Pa se sprehodimo…
 
Otvoritveni Sittin’ Hereje umirjen in nekoliko »zadet« komad, v katerem Mills nakaže svojo pozicijo fanta v kotu, kako sedi, oči mežikajo, gleda, razmišlja… Veliko pove z malo besed – to je prava stvar. V nadaljevanju takoj v uho udari nekoliko trši, industrijski beat z zelo zanimivim konceptom lirik ter dobrimi izjavami. Nekakšna prefinjena agresija pesmi Stop dat, ki te potegne noter in te izpljune v naslednji komad opremljen z naslovom I Luv U. Primerno! Kot sem že rekel – ni naključij. Tretji postanek je že prej omenjeni single, ki je bil sicer nekoliko manj uspešen kot prvi single, ampak je s svojo surovo igro flowa z ljubezensko tematiko prava stvar. Temu sledi Brand New Day, ki govori o tem, kako vedno pride nov dan in nove priložnosti, ampak je po drugi strani vse že bilo doživeto. Z naslednjim preskokom sledi spet drugi nivo – 2Farje nekoliko trši kot predhodnik in tokrat se Rascal umirejno poigra z kvazi-nasilnim besedilom, po katerem takoj udari bomba iz že prej omenjenega prvega singla Fix Up, Look Sharp. To mi je izredno všeč na tem cedeju; skupaj je sestavljen oprezno in skrbi sproti za pestrost ter če se mu stoodstotno posvetiš, nimaš niti časa pomisliti, da bi kakšen komad prestavil naprej. Pred nami je Cut ‘Em Off, ki govori o udejstvovanju v družbi in na kakšen način se dandanes igra; citiram: “Review the situation, take part, take over”. Fant dobro opazuje iz svojega kotička in brilijantno obdeluje misli, skozi rimajočo se besedo! Temo socializacije popelje naprej s pesmijo Round We Go, kjer govori o nekoliko intimnejšem procesu socializacije, o ciklu, v katerem se transformira ljubezen v prijateljstvo in sovražnost v ljubezen. Potem pa… Pride on… Podlež, navaden lopov se prikrade v glavo Millsa in spreminja svoje odzive na prej opisovano družbo v besede in se predstavi kot Dizzee Rascal – prefinjen izmeček družbe, ki se bori proti ognju z ognjem. Ta pesem (Jus a Rascal) pa je tudi uradno bila izdana kot tretji single te plošče; to je bil sicer njegov že četrti single komad, saj se je vmes še malo poigral z plesnim duom Basement Jaxx na komadu Lucky Star! Pa nazaj k temi… “Love talks to everyone, money talks more” – to je bistvo pesmi Wot U On?; le tej pa sledi Jezebel – storytelling komad, ki sloni na stvarnosti – edina pesem, kjer je Dizzee nekoliko posredno govoril o realnosti in glede na to se mi osebno zdi ta pesem med globljimi stvarmi na plati. Seems 2 Be je povratek tistega ostrega “rascala” ki se skriva v Millsu nazaj na plano in v tem stilu se preseli tudi v Live O, medtem ko v samem finišu finiša se totano spreobrne. Do It je spet en globok komad, mogoče nekoliko melanholičen; Dizzee tukaj izpade nekoliko atipično za njega in hvalabogu tudi za to!
 
Boy In Da Corner je izredno avtobigorafska zadeva, na čase delno zavita v meglo, na čase pa strašno neposredna; ravno zaradi tega se poslušalec lahko počuti kot resničen konzument ploščka in ta občutek velikokrat manjka pri večini produktov. Trdi, industrijski in garažni biti dajo izdelku še poreklo kakovosti in stvar je gotova! Resnično priporočam!
 
 
Erik Božič
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.