Bajaga in Instruktori v Kranju

bajaga_i_instruktori_10

Bajaga & Instruktori, Kranj, 17.11.2006

Beograjski pevec Momčilo Bajagič – Bajaga je kranjsko publiko v dvorani Primskovo v petek, 17. novembra, razdelil na dva pola: radožive razigraneže, ki so glasno prepevali skorajda vsako na odru predstavljeno pesem in ob tem izražali nespregledljive neverbalne emocije, ter nostalgične ljubitelje jugoslovanskega rocka, ki sicer poznajo pevčeve kultne uspešnice, občudujejo njegov globoki bas, vendar pa se kaj hitro izgubijo v poplavi precej podobnih skladb. Verjetno ne bi bilo na mestu razglabljati o etnični pripadnosti enih in drugih, pa saj ta konec koncev niti ni pomembna. Dejstvo je, da je Bajaga bil, je in bo ena velikih ikon balkanske glasbe (v njenem pozitivnem pomenu besede) … in to lahko zapišem povsem ideološko neobremenjeno in neozirajoč se na polpreteklo zgodovino, ki so nam jo zakuhali nekdaj »južni bratje«.

Dvorana Primskovo je posebna dvorana. Na zunaj podoba kmetijske zadruge, v predprostoru lesen opaž z oglasno desko krajevne skupnosti in rezultati natečaja najbolj urejenih hiš v okolici, v sami dvorani pa neugleden, podirajoč se oder in minimalističen slog nekdanje gradnje – lesen pod, lesene stene … in nič drugega. Vseeno pa vsak, ki je v njej že obiskal kak koncert ali celo nastopal na odru, pravi, da je nekaj posebnega. Kljub majhnosti, neurejenemu zračenju, slabi razsvetljavi in neuglednemu light showu iz osemdesetih Kranjčani in Kranjčanke radi povedo, da se v njej običajno dogajajo najboljši koncerti v mestu. Kar za staro damo, ki je od strogega centra oddaljena kar kaka dva kilometra, nikakor ni slabo.

Na Primskovem se je očitno dobro počutil tudi Bajaga, saj je za slabe tri tisočake postregel s koncertom, ki mu ne gre očitati prav ničesar … če seveda za začetek koncerta štejemo 23. uro, ko je na oder stopila zvezda večera, in ne 21., ko je publiko začela ogrevati predskupina (če pevske poskuse dveh moških osebkov ob spremljavi luštne blonde, ki se je trudila igradi klaviature, sploh lahko imenujemo predskupina). Na tem mestu je treba povedati, da je zgornja kritika zgolj subjektivno mnenje avtorice tega prispevka in da je – glede na to, kar je bilo moč videti na prizorišču – predskupina opravila profesionalno delo: občinstvo (roko na srce: zlasti tisto v prvih vrstah) se je ogrelo na delovno temperaturo, prepevajoč komercialne balkanske hite, tik pred vreliščem pa je na oder prišel … ne, ne Bajaga, pač pa novopečeni kranjski župan, ki se je še enkrat (katerič že?) zahvalil za podporo na volitvah in znižal temperaturo ravno dovolj, da se je koncert lahko začel brez nevarnosti pred vročinskim udarom katerega od obiskovalcev.

Bajaga je na odru nedvomno upravičil svoj status legende in se preko glasbe opravičil za jodlanje predskupine. Postregel je s svojimi kultnimi skladbami, predstavil nekaj novitet, predvsem pa je še enkrat več dokazal, da je kljub svojim 46 letom še vedno v formi, ki bi mu jo zavidal marsi kateri pol mlajši mladenič. Bajaga je bil po razpadu bivše države prvi izmed vrste zvezdnikov iz Srbije, ki je že leta 1993 nastopil v polni dvorani Tivoli. K temu je najbrž pripomogla tudi njegova popolnoma nepolitična drža, ki je mnogim drugim glasbenikom iz Srbije pozneje ustvarila nemalo težav pri koncertiranju v Sloveniji in na Hrvaškem. In prav popolno politično apatijo vzdržuje še danes … kar je nenazadnje glede na narodnostno raznolikost obiskovalcev njegovih koncertov nedvomno pravilna odločitev.

Verjetno je svojevrsten fenomen, da Bajagi, kljub 22-letni samostojni karieri še vedno uspe razprodati koncert v mestu, kjer tako radi pravimo, da glasba ne uspeva več. Kranjski prireditelji kot papige ponavljajo, da je mesto mrtvo in da se bojijo vanj pripeljati glasbenika, ki bo vstopnice na koncert zaračunaval. Bajagi pa je uspelo. Dvorana je bila (pre)natrpana, Bajaga s svojimi Instruktori – med katerimi nedvomno izstopa duhoviti kitarist Žika Milenkovič – pa je pokazal energični performans in široko glasbeno znanje. Pa naj še kdo reče, da je Jugoslavija umrla! 

Barbara Golub

foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.