Miss Kittin, Loft in drugi darovi Španije

loft-01

RAZZMATAZZ, Barcelona (ES); 6. 10. 2006:

The Loft: Miss Kittin (dvorana 1 Razzclub), VJs Lectrovision

Lolita: Client live, Omar Leon

Z obiskom enega največjih evropskih klubov v Barceloni se mi je ponovno potrdilo, da je Balearsko otočje z Ibizo na čelu sicer krošnja ogromnega drevesa, ki pa korenini v vsesplošni ljubezni do ‘fieste’, kar povsod po Španiji ustvarja pestro kvalitativno in kvantitativno glasbeno ponudbo. Razzmatazz je kompleks 5 klubov (Razzclub, The Loft, Lolita, Pop Bar, Rex), ki se razteza na 3700 kvadratnih metrih znotraj ogromne stavbe v kvadratku med štirimi ulicami, dobre pol ure hoje od znane La Ramble. Gre za sistem hal, pretežno prilagojenih dogodkom glasbene narave, ki pa se lahko uporabljajo tudi v druge namene. Na zunaj deluje stavba s svojo ogromnostjo in navadnostjo zelo nepomembno in dejansko sem se čudila, ko so kakšno uro pred partijem pričeli postavljati ograjo onkraj vogala naslednje stene. Malo kasneje mi je postalo jasno, da je ob velikem številu obiskovalcev to povsem razumna poteza; peturni set Miss Kittin v organizaciji Lofta se je že v osnovi odvijal v največji dvorani, Razzzclubu, ki se je ob nekaj tisočglavi množici popolnoma napolnila. Prostor, ki sicer nima elegantnosti kakšnega Priviligea (Ibiza) in mnogo bolj spominja na stare dobre celjske hale z nekaterimi privlačnimi dodatki (npr. belo svetleč točilni pult nasproti odra), se je ponašal z izjemnim ozvočenjem in osupljivimi svetlobnimi in laserskimi učinki ter drugimi vizualijami (screeni), za kar gre pohvala VJjem Lectrovision.

Miss Kittin je set pričela kmalu po eni uri zjutraj v značilnih techno beatih in ga, ne prehitrega, konstantno zadovoljujočega in stopnjujočega kakšni dve uri pred koncem počasi zapeljala v elektro vode, ko je sledilo tudi nekaj več, vendar ne pretirano dosti vokalov. V zadnjem delu je občinstvo, ki ji je bilo popolnoma predano že ves čas, navduševala s komentarji, podajanjem roke (morda tudi avtogramov), ter izjavami, da vrti novo, še nikoli vrteno glasbo. Žal nam ni dovoljeno objavljanje njenih fotografij iz tega eventa.. Zaključila je okrog pol sedme ure zjutraj, pol ure po predvidenem zapiralnem času, ko se je zaključilo dogajanje tudi na drugem odprtem prizorišču, v Loliti, kjer so nastopili Client live in Omar Leon. V Razzmatazzu so enotne vstopnice (standardna cena je 15 eurov, lahko pa zrase), s katerimi je omogočeno prosto prehajanje med vsemi njegovimi tedaj odprtimi klubi ter sicer ozko, vendar prijetno hladno teraso na strehi. Kljub privlačnosti sicer manjše, vendar tudi prostorne Lolite, me njena kasneje pretežno rock obarvana ponudba ob izvrstnem setu spodaj ni pritegnila za več kot kratek vpogled v dogajanje.

Kar me je očaralo že v preteklosti in se mi je tokrat le še potrdilo, je zrelost občinstva, ki obiskuje takšne evente. Elektronska scena je v Španiji že davno prebila okvire alternativne subkulture in se z Ibizo na čelu že dolgo uvršča v visoko dobičkonosne in komercialne sfere. Če tako na Ibizi v poletnih mesecih kljub nekaterim najboljšim klubom na svetu in ponavljajočim vrhunskim glasbenim dogodkom ni mogoče spregledati trume predvsem evropske mlajše populacije turistov, ki tja velikokrat zaide iz čiste popularnosti otoka in je tako včasih nekoliko nekoristna nevedna množica (ki za seboj potegne astronomske cene), se je temu veliko lažje izogniti drugod po Španiji. Zdi se, da je naraščajoča popularnost za seboj potegnila mnogo bolj ali manj komercialno obarvanih različic house partijev, ki v Barceloni preko številnih klubov po vsem mestu nase vežejo pretežno večino zabave željnih turistov. Resna oziroma kvalitetna ponudba pa doseže večinoma tiste, ki se nanjo odpravijo načrtno; seveda ob triumfnem pohodu elektronske kulture število teh narašča in jo s tem odmika iz anonimne sfere alternativne subkulture, kvaliteta eventa pa se ob tem bistveno ne kvari.

mm(ojca)

foto: evica&co

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.