Cassius – 15 Again

Cassius – 15 Again

Cassius – 15 Again

2006, Virgin / Dallas
 
Plesni duet pod imenom Cassius sestavljata Philippe Zdar in Hubert Boombass, nekateri ju zaradi imena, ki sta si ga ga sposodila od rojstnega imena največjega svetovnega boksarja Muhammada Alija, imenujejo kar najtežji duet. Kakorkoli že, njuna skupna pot se je začela že davnega leta 1988, ko sta producirala album takratne vzhajajoče hip-hop zvezde MC Solaarja, nekaj let kasneje pa sta glasbeno vez nadgradila še s skupnim projektom La Funk Mob. Po nadaljnem zvočnem eksperementiranju in odcepitvi polovice dua k projektu Motorbass se je leta 1996 dvojec le ustalil, kar je obrodilo tudi skupno ime Cassius, pod katerim delujeta še dandanes.
 
Tretja plošča 15 Again ponuja zvočni konglomerat, v katerem se prepletajo stari disco zvoki starejšega datuma z moderno klubsko elektroniko in energični funk z nekoliko zahtevnejšim pop-rockom. Vokalno sta mnogo bolj dejavna kakor na predhodnjih ploščkih 1999 in Au Reve, kjer so bile skladbe večinoma osnovane zgolj za potrebe klubskih plesišč, tokrat pa je vokal Zdara in ostalih gostov povsod v sožitju z ostalim pestrim inštrumentarijem. Bas, kitara in bobni nadgrajujejo za oko in uho suhoparno elektroniko, tako da je set več kot primeren za pravi live act. Elektro inštrumenti kolilčinsko resda prevladujejo nad ostalimi, vendar pa z izjemo dveh osemminutnih house sag ne privedejo do občutka monotonosti in razvlečenosti.
 
Multižanrskost mestoma prekine plesni tok in je tudi "kriva", da se popolnoma ne izkristalizira identiteta dvojca, po drugi strani pa je ta ista multižanrskost zaslužna za zvočno pestrost in barvitost, ki se v žanrski enotnosti vse prevečkrat hitro izgubita.
 
Jurij Bizjak
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.