Zaključek festivala Zmaj ma mlade v Postojni

22

22

Postojna, 2. 9. 2006
 
V Postojni so lahko ponosni, da imajo takšen festival, kot je Zmaj ma mlade. Z zelo razgibanim, pestrim, za vse starosti primernim programom, so organizatorji zaključek napovedali za prvo septembrsko soboto. Zopet so mislili na vse glasbene okuse – povabili so skupino Tide, Tinkaro Kovač, Demolition group in Antenat.
 
Večer so otvorili primorski Tide, ki zadnje čase kar pogosto nastopajo in še vedno predstavljajo svoj prvenec Seven days. Njihov tokratni koncert se je sicer odvil pred zelo maloštevilčno publiko, nekateri starejši so celo čudno pogledovali proti odru, kaj pomeni vse to glasno rohnenje. Fantje s sicer pridnim nabiranjem odrske kilometrine žal še vedno niso dobili občutka, kako pomembno je, da se publiki posvetiš in jo nagovoriš. Ker živi nastop je le nekaj takšnega, kjer se pričakuje, da se nastopajoči občasno tudi oglasijo, drugače imaš občutek, da jim ni mar, da so tam pač, ker morajo biti. Pa jim verjetno ni vseeno, kaj si njihovi poslušalci mislijo o njih. Fantje imajo potencial, le izkoristiti ga še morajo do prave mere.
Za njimi smo imeli po dolgotrajni odsotnosti od živih nastopov skorajda čast ponovno slišati, kako zveni še ena Primorka, Tinkara Kovač. Presenečenje je bil predvsem njen spremljevalni band, ki se je v tem času zopet spremenil. Po bobnih je tokrat udarjal nekoč že član njene skupine Boštjan Gradišek, na odru pa je energijo dvigoval odlični Peter Dekleva. Pevka samega glasbenim repertoarja sicer ni spremenila, niti postregla z novimi pesmimi, glede na to, da se v zelo bližnji prihodnosti obeta njen novi album. Videti je bilo, da je nad ponovnim stanjem na odru navdušena, čeprav malo negotova. Mešanje pesmi iz njene bogate glasbene kariere je po toliko časa dobro delo, čeprav nas vse zanima, kaj novega ima za pokazati. In ker je ravno odštevala ure do njenega 28. rojstnega dne, ji seveda želimo, da stopi še na veliko koncertnih odrov.
Kot tretji nastopajoči so se predstavili Demolition group, ki so jih bili še posebej veseli njihovi zvesti oboževalci. Izpiljen nastop in pesmi, ki so se slišale tudi iz ust pod odrom in navdušeno sugeriranje, katero pesem naj naslednjo zaigrajo. Japanci, Mesečina, Bič, luč, upanje, Dež in ostale pesmi, so ob občudovanja vredni hladnosti in nenavadnih grimasah pevca Gorana zvenele noči primerno zasanjano. Spremenjena (na tem koncertu se je prvič predstavil novi bobnar) in okrepljena zasedba torej zveni še bolje. Nič čudnega, da jih publika kar ni in ni hotela izpustiti z odra.
Čeprav se je po koncu koncerta publika vidno zredčila, so večer nadaljevali še hrvaški Antenat, ki pa jih žal nisem uspela slišati.
Vse, kar je v tem večeru pokvarilo razpoloženje, so bile nizke temperature, ki pa smo jih v Postojni že vajeni. Minus gre mogoče še publiki, ki bi lahko na koncertu vztrajala dalj časa.
Še enkrat  pa vse pohvale organizatorjem za odličen program, kakršnega upam, da bodo sestavili tudi naslednje leto.
foto:
1-9,36-40: Samo Bešlagič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.