Tortoise – A Lazarus Taxon

Tortoise - A Lazarus Taxon

Tortoise – A Lazarus Taxon

2006, Thrill Jockey

Devetdeseta so bila za glasbo zelo fascinantno obdobje. Podirale so se take in drugačne glasbene meje, ozke kategorije širile, združevalo nezdružljivo. Čikaška skupina Tortoise se je na tak način lotila tudi dinozavra imenovanega rock. Kako? Najprej so ga na prvencu (Tortoise, 1994) razstavili na prafaktorje, ga na drugem albumu (Millions now living will never die, 1996) obogatili z elektroniko, krautrockom, dubom in jazzom ter ga na tretjem (TNT, 1998) –  in verjetno njihovem najboljšem – izpilili v futuristično obliko, ki je zvenela izredno bogato ter neverjetno multilayered. Njihov četrti album Standards (2001) je nadaljeval visok nivo produkcije, a je mestoma že postregel z nekaterimi utrudljivimi idejami. Z zadnjim albumom It` all around you (2004) pa se je prvič pokazala rahla upehanost skupine. Postregli so sicer s še enim kvalitetnim izdelkom, a prvič izrazito stagnirali.

                                                                                   

Ker skupina obstaja že več kot desetletje, so se odločili, da izdajo box set A Lazarus Taxon, ki vsebuje 3 CDje ter 1 DVD. Na prvih dveh CDjih so zbrani razni prispevki za kompilacije, raritete ter remiksi in kar je najbolj lepo, bonus komadi, ki so bili do zdaj izdani samo na japonskih verzijah njihovih studijskih albumov. Z njihovega drugega albuma Millions now living will never die tako slišimo kar 3 dodatne komade. Med njimi je verjetno najbolj znan Gamera, ki s svojimi 12 minutami dosega že kar epsko dolžino. Komad vodi dinamičen ritem, ki se čisto »krautrokično« vije ter suka okoli raznih efektov in kitar ter svoje energije in izraznosti ne izgubi vse do konca. Z albuma Standards sta to komada Blackbird, ki fascinira s svojim neobrušenim ter nalomljenim ritmom in Blue Station ki rutinirano vleče svoj minimalizem ter repeticijo. Japonska izdaja albuma TNT je vsebovala samo en dodaten komad in sicer remiks japonskega elektronika Nobukazu Takemure. Z originalom ravna zelo pazljivo ter v prvi polovici tega 10 minutnega zapisa ohrani večji del njegove osnove, a ga nato v drugi polovici spelje v svoj zvokovni kozmos, poln tekstur ter efektov.

 

Na kompilaciji se nahaja tudi nekaj remiksov, kjer izstopata predvsem dva, ki sta ju naredila angleška elektronika Autechre. Pri remiksih je najbolj zanimivo predvsem to, da kljub temu, da gre za dela drugih imen, večina komadov zveni kot če bi jih naredili Tortoise sami – kar govori samo v prid njihovemu odprtemu zvoku. Sledi še par prispevkov za razne kompilacije (med drugim komad, narejen za Joy Division tribute kompilacijo, ki pa je bil zavrnjen) ter nekaj komadov s tour Epjev in splitov (npr. s skupino Stereolab). Da ob taki kvantiteti (2 CD-ja, 25 komadov) na trenutke trpi tudi kvaliteta je jasno. Nekateri komadi zvenijo nedokončano, kot skica, ki bi se jo moralo še obdelati, drugi pa so enostavno le povprečni ter neopazni. Ampak v splošnem gledano, sta prva dva CD-ja lepa predstavitev skupininega manj znanega materiala, ki večinoma vzdrži primerjavo z njihovimi bolj znanimi produkcijami.

 

Tretji CD je v celoti posvečen ponovni izdaji remiks albuma Rhythms, Resolutions & Clusters z leta 1995. Na tem albumu so zbrani remiksi komadov z njihovega prvenca (remikse sta med drugim prispevala tudi dve ikoni alter glasbe, Steve Albini in Jim O`Rourke). Vendar pa lahko zdaj prvič slišimo tudi remiks Mike Watta, ki zaradi poškodovanega DATa ni bil uvrščen na prvo izdajo albuma. Material, zbran na albumu je dokaj eksperimentalno naravnan, podkrepljen z elektroniko, music concrete elementi ter hip-hop ritmi. Mogoče ne najbolj poslušljivi, ampak Rhythms, Resolutions & Clusters so lep dokaz, da so bili Tortoise sredi devetdesetih enormno dinamičen ter vznemirljiv kolektiv, ki v glasbenem smislu ni poznal nobenih meja.

 

DVD vsebuje za približno dve uri vizualnega materiala, ki se ga v osnovi lahko razdeli na dve veliki področji: videospote ter koncertne posnetke. Med videospoti velja omeniti »počasen« Salt the skies (z zadnjega albuma It`s all around you) ter verjetno skupinin najbolj znan videspot Seneca (z albuma Standards). Drugi del zajema nekaj koncertnih posnetkov z različnih lokacij, med katerimi jih je največ s koncerta v Torontu (1996). Tukaj doživimo skupino v svojem polnem sijaju, kot kompaktno celoto neomejenih možnosti. Da pa Tortoise v živo dostikrat delujejo kot jazz skupina, je lepo vidno s posnetka, ki je nastal na jazz festivalu leta 1999 v Nemčiji. DVD sicer ne prinaša nič vznemirljivega, a pomembno zaokrožuje ter dopolnjuje pričujoči skupinin box set. Vizualni del tega seta zaokroža dotična škatlica, v kateri so spravljeni vsi štirje diski ter 20 stranski booklet. V njem se nahajajo fotografije skupine, nekaj esejev v različnih jezikih ter podroben opis vseh komadov, ki se nahajajo na kompilaciji.

 

A Lazarus Taxon je pomemben rezime ustvarjanja skupine, ki je s tem dokončno ustoličena kot ena izmed najpomembnejših ter največjih ever.

 

 

Matjaž Gerenčer

 

 

P.S. Ne le, da je A Lazarus Taxon super izdaja, tako vizualno, kot glasbeno, nepremagljiva je tudi cenovno. Sam sem ga naročil preko ene izmed najbolj znanih strani, ki prodaja vse od CDjev do gospodinjskih aparatov ter za njega odštel (že skupaj s poštnino!!) malce čez 4 tisočake. Me zanima, koliko bo to stalo pri nas…

 

 

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.