The Mountain Goats – Get Lonely

The Mountain Goats - Get Lonely

The Mountain Goats – Get Lonely

2006, 4AD
 
Deseta plošča, četrta za založbo 4AD, Johna Darniella ne prinaša nobenih bistvenih odklonov od njegovega dosedanjega dela – niti v smislu spremljevalne ekipe v studiu (Peter Hughes in Franklin Bruno) niti v lirično-zvočni podobi, ki ostaja prvoosebna in intimna ob podpori akustične kitare, včasih klavirja, čela in bobnov.
 
The Mountain Goats so na glasbenem obzorju prisotni že 15 let, če štejemo izdane plošče, opaznejši pa so postali potem ko so prišli pod okrilje založbe 4AD in opustili t. i. lo-fi recording. Lanski, izredno introventiran in subjektiven album The Sunset Tree, je bil tako ustvarjalni vrhunec The Mountain Goats. Darniell se je na njem spopadel z otroškimi in mladostniškimi travmami, ki mu jih je prizadejal(?!) njegov očim.
 
Tokrat se je izognil takšni težki temi, pa tudi rigidno konceptualno zasnovo je zamenjal za bolj dinamično, ki pa ima še vedno nek skupni imenovalec (v večini pesmi) – ljubezen, ki je minila (ločitev??). Darniell se tega loteva skozi prizmo vsakodnevnih, majhnih dogodkov, kot je recimo čiščenje tistega, kar je od ljubezni ostalo v stanovanju (Half Dead) ali skozi potek urbanega vsakdana, kot to stori v naslovni Get Lonely. Pesmi so si sicer precej podobne, kar je verjetno tudi posledica inštrumentarija – v osnovi samo glas in akustična kitara. Razen v If You See The Light, kjer izstopa klavir, zvok pa popestrijo celo trobila. Drugače pa je prvi inštrument vsekakor vokal, akustična kitara je le za spremljavo. Nekaterim skladbam je dodano še čelo (in že omenjeni klavir), ki s svojim zvokom popestri in dodatno osmisli lirično izpoved. Get Lonely že z naslovom pove, da gre za precej osebno in zaprto ploščo, vendar vas naj naslov ne zavede  – nikakor ne gre za patetično jamranje ali smiljenje samemu sebi, vse prej kot to; v eni izmed najboljših pesmih albuma Woke Up New prevladuje celo realni optimizem.
 
Kakorkoli že, 12 skladb vas bo prepričalo, če ste ljubitelj bolj počasne in preproste glasbe, kjer je v prvem planu besedilo, zvok je le za spremljavo. Če pa ne, vas bo minimalistični pristop The Mountain Goats verjetno hitro začel dolgočasiti. Njihova najboljša plošča do sedaj.
 
Matjaž Jaušovec

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.