The Fiery Furnaces – Bitter Tea

The Fiery Furnaces - Bitter Tea

The Fiery Furnaces – Bitter Tea

2006, Fat Possum
 
Založbo Fat Possum največkrat rinejo v kategorijo neodvisnih blues založb, predvsem zaradi njenih začetnih prvoborcev, Juniorja Kimbrougha in lani umrlega R. L. Burnsidea. Toda že hiter pregled glasbenikov pod njenim okriljem pove, da je Fat Possum prerasla termin blues založbe. Za njo poleg starih blues mačkov, predvsem iz Mississipija, kot je na primer T – Model Ford, izdajajo mlade rock skupine, ki se precej oddaljujejo od bluesa ali pa nimajo z njim nič skupnega; med njimi bi vsekakor izpostavil dvojec The Black Keys. Med mlade upe pa spada tudi družinska naveza The Fiery Furnaces.
 
Osnovno jedro brooklinške zasedbe tvorita brat in sestra, Matt in Eleanor Friedberger, ostali del skupine pa je precej fluiden; naj omenim le, da je na tem albumu sodeloval že sedmi bobnar, kljub le nekaj več kot 6-letnemu stažu skupine.
Album Bitter Tea je praktično evolucijski produkt dosedanjega dela skupine (zgolj v opombo, zanimiv v njihovi diskografiji je prejšnji album, Rehearsing my Choir, kjer kot vokal sodeluje babica od Matta in Eleanor) in v zvočni podobi ne prinaša nič bistveno novega – The Fiery Furnaces ostajajo precej eksperimentalno naravnani, melodične linije prekinjajo klavirski (Matt ga je v studiu malo priredil, tako da daje od sebe precej kovinski zvok), orglski in še kakšni zvočni izpadi. Skladbe zato ob prvem poslušanju izzvenijo precej posiljeno in nekoherentno, kot nek naključen kolaž tonov, vendar večkratno in pozornejše poslušanje prepriča o nasprotnem – še posebej če v enačbo vstavimo Eleanorino vokalno interpretacijo besedil, ki temeljijo na vsakdanjih impresijah in dogodkih ter ljubezenskih željah oziroma izkušnjah.
Album, ki ga morate poslušati večkrat (ter še ob tem biti v pravem razpoloženju). Moji favoriti so predvsem skladbe In My Little Thatched Hut, I’m In No Mood To Comb My Hair, Teach Me Sweetheart, Waiting To Know You ter Benton Harbor Blues. Omeniti še velja remix slednje skladbe, ki je med vsemi najbolj melodična in "konvencionalnemu" poslušalcu verjetno najbolj poslušljiva.
 
Matjaž Jaušovec

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.