Strašni Riječani – Kompilacija

Strašni Riječani – Kompilacija

Strašni Riječani – Kompilacija

2006, Dallas
 
 
V roke mi je prišla zanimiva stvar, imenovana Strašni riječani. Osredotočil bi se najprej na namenskost izdelka. Splošno znano dejstvo je, da je scena glavnega kvarnerskega mesta zelo močna in bogata. V temu tempu so se zgodili Strašni Riječani… Gre za kompilacijo, na kateri najdemo glasbo šestih mladih (še neuveljavljenih) skupin. Precej smel poskus izdati plošček z bendi, ki so še precej ‘garažni’ in anonimni – in ravno v tem je ‘catch’… Damir Martinović – Mrle (drugače član najbolj znane skupine iz Rijeke Let 3) je zbral bende in jim omogočil, da izidejo na kvalitetnem in pravem CD-ju – kar je za mlade bende zelo pomembno in eksistencialnega pomena!!! Ne glede na profit…ali bo kompilacija rentabilna, donosna, je projekt speljan, kot je treba!!! V naših logih pa založbe ne sprejemajo novih bendov, ker je naložba in izdaja CD plošče zelo tanek led in nerentabilna naložba. Tako bendi izdajajo plošče v samozaložbi ali pa tavajo od založbe do založbe in…tavajo dalje. V tem kontekstu bi povedal, da s tem ne mislim tistih, ki doma ustvarjajo na hišnem računalniku plato!!! Vrnimo se raje k Rečanom…
 
Poglavitni razlog za izdajo te kompilacije je najverjetneje okrogla, dvajseta obletnica od izdaje legendarne kompilacije, ki je širni Jugoslaviji takrat predstavila, kaj dejansko živi v Rijeki. Pred dvajsetimi leti je torej izšla takrat vinilka Rijeka – Pariz – Texas. Na njej smo našli skupine Let 3, Grad, Ogledala, Fit,… Omenjam jo zato, ker je ravno ta kompilacija ustvarila kasnejši status reškega okoliša in mu dala pravi rockerski predznak.
Zgoraj omenjeni Mrle je ravno v času, ko je razmišljal o kompilaciji Strašni Riječani, odprl svojo založbo Ciklama records in s tem postavil pogoje za uresničitev ideje.
Mrle je tudi bdel nad projektom, tako da je tudi izvršni producent izdelka. Seveda ne moremo mimo tega, da ne bi omenili bendov – tistih šest, za katere Rijeka ni vedela, tistih šest, ki so do sedaj vadili nekje po temačnih placih.
 
FATHER – mogoče še najbolj znan bend s kompilacije, ki goji surovejši rock z modernimi prijemi. Glasba je težka in situacijsko patetična. Za seboj imajo precej kilometrov na odrih, kot sami pravijo, bi pa radi prodrli navzven.
DOWNFALL – težkometalci… Izvirajo iz reškega podzemlja, kjer so tudi spoznali trd, grob zvok. Zvok je težak, je pa tudi melodičen in eleganten v strukturi. Prevladujoči bend na reški death metal sceni.
ONE PIECE PUZZLE – unikatni po zvoku in razmišljanju. Kot sami rečejo – imajo potencial širiti se kot gozdni požar. Njihov adut je pesem Superveshmashina, ki je še vedno dovolj alternativna, po drugi strani pa komercialna. Čutiti je ‘pumping industro metal’.
O.Š. SULUD – kaj povedati o njih. Zanimiv in perspektiven bend, ki obeta.
INVERT – bend z malo starejšimi ‘igralci’, ampak še vedno sveži. Tudi oni čakajo, kdaj bo priložnost za uiti na evropsko glasbeno sceno.
HEROINE – gre za prvi samostojni projekt mlade avtorice in izvajalke Mile Čuljak. Abstraktno…Gre za soundtrack…
 
Vsak od bendov se na kompilaciji predstavi z dvema komadoma.
 
Mrle je že od začetka poudarjal, da je treba po Rijeki iskat dobre in marljive indie in demo bende in jim preko kompilacije ponuditi pogled na glasbeno sceno in jim s tem dati temelj za naprej. Vsekakor human korak, s katerega bi se lahko učili tudi slovenski založniki… Čeprav mislim, da za to kompilacijo in njen pomen ne bodo slišali, ker so preveč obrnjeni navzven in pod svoje okrilje jemljejo izključno tujo (beri ex. Jugo) sceno, ki posledično prinaša dobiček. To je pa vseeno preveč ‘alter’… Je pa tudi po naših kleteh veliko dobrih bendov, ki bi si zaslužili kompilacijo ali mogoče samostojni album.
 
Zanimiva kompilacija, ki pa ni komercialno usmerjena, posledično ni za vsaka ušesa. Je pa dober pokazatelj, kaj se dogaja na sceni naših sosedov. Kvalitetno in pohvale vredno!!!
 
 
                                                                         Dragan Babuder
 
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.