Siddhartin prvi Petrolea tour(nejski) pohod

2006_09_15_naio_ssaion_001

Jesenice, športna dvorana Podmežakla, 15. 9. 2006
 
Letos prav zagotovo najbolj pričakovana in oglaševana slovenska turneja rokerskih velikanov Siddharta, je štartala pretekli petek. Na gorenjskih Jesenicah. V ledeni dvorani, kjer sicer ponavadi rohnijo navijači jeseniških hokejskih herojev, so tokrat športne navdušence zamenjali glasbeni. In tako se je začel Petrolea tour. Glasno, zelo glasno!
 
Gorenjska tla so se zatresla že ob prvih tonih velenjskih numetalskih zvokov, ki so jih s svojih instrumentov izvabljali eni izmed treh (naio ssaion, Tide, Leaf-Fat) izbranih predvozačev Siddharte. Čast otvoritve je tako pripadla skupini naio ssaion, ki v zadnjem času sicer ni bila stalnica na slovenskih odrih, temveč so se predstavljali predvsem v tujini.
Črno-rdeča šesterica je zarezala ostro, in tako mnoge pustila odprtih ust. Z nekaj novostmi podkrepljen nastop, seveda kot običajno napolnjen z veliko skakanja in energije violinista Roka, je povezovala tokrat zelo zgovorna pevka Barbara, ki je vzpodbujala zbrano občinstvo. V nastop so vključili tako slovenski, kot tudi angleški del njihovega repertoarja, s plošč numedia in Out Loud, ki žanje uspehe predvsem preko slovenskega ozemlja. Če bi se običajno pritoževali, da zaradi glasnega rohnenja benda ne slišimo pevkinega vokala, tu s tem ni bilo težav.
Po njihovem delu pa so točno ob 21. uri oder zavzeli fantje iz skupine Siddharta.
Lagala bi, če bi napisala, da sem bila nad samim začetkom presenečena. Povsem v njihovem stilu. Še bolj uigrani kot na zadnjih nastopih, točno naučeni, kdaj kdo naredi kaj. Ko so se zaslišali prvi zvoki novih stvaritev z zadnje plošče Petrolea, je bila publika pod odrom vidno navdušena. Še bolj pa, ko so med koncertni seznam vmešali starejše pesmi, kar so počeli več kot le spretno. Sicer je bilo vsaj v prvih vrstah zelo mladi jeseniški publiki potrebno kdaj pač tudi pojasniti, da je na primer "Pot v x "pesem, s katero so Siddharta prišli na površje slovenske glasbene scene, a nič za to. Tudi misel, da je »Od višine se zvrti« pesem Siddharte, ni nikogar preveč motila. Gorenjska publika pa se je precej bolj navdušeno kot ob pesmih s Petrolee (z izjemo Domin in Plastike, ki sta poželi navdušen aplavz), »zibala« ob starejših uspešnicah skupine. Tako so izzvenele z energijo nabite B-mashine, celo Eboran in Siddharta, ki je po besedah pevca Tomija niso igrali že zelo dolgo. Skratka: vse za vsakega in nekaj za vse, bi lahko rekli. Pristaši novejših časov skupine so uživali ob zadnjem materialu, za zagovornike Siddharte pred Rh – pa je bilo tudi poskrbljeno.
Za dokaj evropsko ceno vstopnice, ki je v predprodaji znašala 4000 slovenskih tolarjev, na dan koncerta pa še nekaj več, je torej poslušalstvo dobilo svojo dozo.
Čeprav bi dvorana Podmežakla lahko sprejela še veliko več občinstva, se je nekje na sredi koncerta dokaj solidno zapolnila. Nismo pa se uspeli znebiti občutka njenega prvotnega namena, saj so ledene temperature opominjale, da je pod nami ledena ploskev, ki je ni uspelo stopiti niti Siddharti.
Čeprav sta se od zadnjih nastopov njihova uigranost in usklajenost še povečali, bi lahko prizanesli vsaj našim ušesom, in tipke za glasnost pustili pri miru. Na čase so vibrirala še tla pod nogami, kar je bil dovolj zgovoren dokaz, kako glasno je ozvočenje.
Še vedno pa pri njih pogrešam tisto neko posebno energijo in sproščenost. Fantje seveda vedo, kaj delajo, a včasih ne bi škodovalo, če bi se na odru bolj razživeli.
O tem, da bo turneja seveda nekje bolj, nekje manj, polnila koncertna prizorišča na vseh 25 mestih (dvorana Podmežakla je bila sicer med največjimi dvoranami, ki jih bodo obiskali), in postregla z dozo glasnega rocka, ni nobenega dvoma. In ne glede na ugibanja, če je pametno v tako majhni državi delati toliko koncertov, bo Petrolea, pa čeprav do sedaj njihova najbolj posebna plošča, dobila živo uprizoritev, kot vse doslej. Siddharta se v tvojem kraju le ne zgodi vsak dan. In to je ena tistih stvari, ki bo publiko, cena karte gor ali dol, privabila na koncerte.
Kam se bodo stvari obrnile, pa bo pokazal čas. In ostalih 24 živih nastopov.
 
Polnost dvorane: srednja (= polno spredaj, prostora še veliko)
Ocena: veliko ž(a)ganja, zadovoljne prve vrste; rokerska veselica po Siddhartino
Vtis: neodločen

 Nina Jenko

foto: Samo Bešlagič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.