Red Five Point Star in Moveknowledgment na letnem odru Gale hale

Moweknoledgment01

Ljubljana / Metelkova / letni oder Gale hale, 12.9.2006

V okviru 13.obletnice AKC Metelkova mesto se je na letnem odru za Galo halo predstavila založba KAPA records s koncertom dveh skupin, ki sta pri tej metelkovski založbi lani izdali vsaka svoj CD.

Prvi so nastopili trboveljski Red Five Point Star, ki svojo glasbo imenujejo »dirty ska«, kar naj bi pomenilo, da so čisti jamajški ska »umazali« s punkom, rockabillyem, swingom in jazzom. Sinovi rudarjev pa so na odru delovali veliko bolj nedefinirano. Na trenutke poskočen ska je pogosto izgubljal hitrost, tako marsikateri rockabillyski, pankovski in ostali žanrski vložki niso prišli do izraza. Lahko bi tudi rekli, da so ujeli vibe, ki pa ga niso znali zadržati dolgo. Vse skupaj bi prav gotovo popestrila tudi kaka koreografija, ki jo lahko zasledimo pri izkušenejših ska bandih.

Medtem ko se je na drugem koncu Metelkove začela otvoritev Osnovne šole, je za Galo halo nastopil band, ki sliši na ime Moveknowledgment. V osnovi osem članska zasedba se je na tokratnem koncertu predstavila brez vokalistke Sandre Tomovič ter bratov Turk iz pihalne sekcije. Okrnjena zasedba zato, ker se skupina odpravlja v Francijo na izpopolnjevanje, kjer jih omenjeni trije zaradi delovnih razmerij ne bodo morali spremljati. Tako so že na koncertu predstavljali večinoma nov material, ki je deloval nekoliko manj multižanrsko, kot smo vajeni. Seveda to ne pomeni, da je bila publika razočarana, zgolj presenečena, pa tudi navdušena. Frontman N’toko je tako med koncertom z mikrofonom pred starim tranzistorjem lovil radijske postaje in že tako polni glasbi dodajal šum radia, radijski program ipd.

Prostor za Galo halo se je med koncertom vztrajno polnil in napolnil, čutit pa se je začel tudi tisti vibe, ki smo ga pogrešali pri prejšnji skupini.

Tekst: Tjaša Janovljak

Foto: Matjaž Tančič

 

 

Fotogalerija:

Povezani članki: