Depeche Mode – Speak & Spell (Collectors Edition)

Depeche Mode – Speak & Spell (Collectors Edition)

Depeche Mode – Speak & Spell (Collectors Edition)

1981 (2006), Mute / Dallas
 
Seveda je za vsak band, ki je na sceni že toliko časa kot Depeche Mode, značilna zvočna preobrazba, pa naj k njej stremijo trenutni trendi takratnega obdobja ali pa je ta zvočna nadgradnja posledica osebnega dozorevanja in raziskovanja. Mali korak za njih in velik korak za glasbeno (r)evolucijo so kot neizkušeni mladeniči storili prav s prvo ploščo Speak & Spell, ki je izšla daljnega leta 1981, letos pa jo je založba Mute s posodobljenim zvokom in dvd-jem ponovno izdala.
 
To je torej tudi leto, ko se je začelo zvesto pripadništvo založbi Mute, ki dandanes brez Depeche Mode pravgotovo ne bi uživala takega slovesa kot ga, bržkone pa velja tudi obratno, torej da tudi Depeche Mode pri drugi založbi, ki je bolj vpeta v zapleteno kolesje glasbene industrije, ne bi ustvarili tako svobodnega opusa, kot ga poznamo. Ustanovitelj založbe Daniel Miller je že takrat v njih prepoznal potencial in karizmo, ki je drugi, med seboj na las podobni bandi pač niso izžarevali, ter s povabilom v takrat še ne, danes pa pravgotovo elitno družbo zapisal prvo poglavje zgodbe o vzponih in padcih petindvajsetletne kariere. Razlog za povabilo je bila poleg karizme tudi klasična kvartet postava, ki pa je nekoliko drzno prvotni inštrumentarij s kitaro in bobni nadomestila zgolj z monofonskimi sintetizatorji primitivnega zvokovja, ki so istočasno dopustili le enoročno igranje. Kljub temu so se izpod spretnih prstov razvili brezčasni komadi Dreaming of Me, New Life in Just Can’t Get Enough, ki so jih izstrelili na odre sanjske najstniške oddaje Top of The Pops, hkrati pa tako njih kot založbo Mute ustoličili na lestvico Top 20. Kljub patini, ki se je v četrtini stoletja nabrala na albumu, komadi še vedno zvenijo samosvoje in sveže, seveda upoštevajoč časovno distanco 1981-2006.
 
Na že omenjenem priloženem dvd-ju najdemo še nazoren dokumentarec o zgoraj opisanih začetnih korakih, kjer skozi časovno prizmo spregovorijo tudi vsi akterji, ki so na tak ali drugačen način pripomogli k razvoju v zasedbo, kakršno poznamo danes, poleg tega pa se v skladu z digitalno dobo v 5.1 in DTS tehniki ponovi še vsebina avdio diska z dodatkom (Ice Machine, Shout, Any Second Now in Just Can’t Get Enough – schizo remix), ki posodobljen zvok še dodatno obogati.
 
Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.