Buldožer – Lik i djelo (promo CD)

Buldožer - Lik i djelo (promo CD)

Buldožer – Lik i djelo (promo CD)

2006, promo CD

 

Buldožer se vrača. Za vse njihove fane sta v bližnji prihodnosti pomembna predvsem dva datuma: 20. september – izid box seta Lik i djelo, ki bo vseboval vse njihove stvaritve od leta 1975 do 1995 (8 CDjev!) ter 23. september – prvi koncert skupine po osmih letih (Križanke, Ljubljana). V ta namen smo pri našem časopisu dobili promo CD Lik i djelo, na katerem je zbranih 16 komadov, ki naj bi delovali kot nekakšen teaser za prej naštete dogodke. Ta promo ne bo v redni prodaji, zato je ta recenzija bolj informativne narave ter tudi neke vrste teaser za morebitne prihodnje recenzije.

 

Komadi na pričujočem promotu so zbrani iz vseh faz njihovega ustvarjanja, zaznati pa je poudarek predvsem na njihovih stvaritvah iz osemdesetih. Eno izmed glavnih vprašanj zadnjih nekaj tednov je bilo, ali se bo skupini na odru pridružil tudi Marko Brecelj (eden izmed kreativnih elementov zgodnjega ustvarjanja skupine, zadnjih nekaj let pa poznan predvsem po svojih »mehkih« terorističnih akcijah). Bilo je v načrtu, da bo skupino okrepil pri nekaterih komadih, vendar do sodelovanja na žalost ni prišlo. Na promotu se iz te »zloglasne faze«, ko je skupina burila duhove po Jugoslaviji ter na vsakem koraku trčila ob moralne čuvaje, nahajajo trije komadi. Tako s skupininega genialnega prvenca Pljuni istini u oči (1975) slišimo počasen ter stonerski Yes my baby, no, z drugega albuma Zabranjeno plakatirati (1977) psihadelično Jeste li vidjeli djevojčice? ter s soundtracka Živi bili pa vidjeli (1979) Novo vrijeme, ki ga kasneje srečamo tudi na albumu Izlog jeftinih slatkiša (1980).

 

Bele in kolegi so po Brecljevem odhodu nadaljevali z delom ter v osemdesetih izdali dva albuma, ki nekako zavzemata centralno mesto v njihovi »postbreceljski« diskografiji. Prejšnje komade, ki jih krasila predvsem bolj ohlapna struktura ter različni zvokovni in lirični freak outi, je zdaj zamenjalo trdno ter bolj fokusirano ustvarjanje bližje neki strukturi, komadi pa so pridobili na privlačni pop konotaciji. Ravno v tem obdobju se je rodilo veliko njihovih klasikov, ki jih je znala na pamet cela Jugoslavija: Jeftini slatkiši, Novo vrijeme, Slovinjak punk ter Žene i muškarci (z albuma Izlog jeftinih slatkiša, 1980) oz. Slovenija in Smrt morisona džima (z albuma Nevino srce, 1983). Uspešna osemdeseta leta za skupino pa je zaokrožil tudi dvojni live album Ako ste slobodni večeras (1982), ki je dokaz, da je skupina bila v odlični formi tudi na live nastopih. Skupina je osemdeseta končala s kompilacijo Nova vremena – Izbor pjesama 1975-1983 (1989), ki vsebuje nekatere njihove največje uspešnice ter se v devetdesetih vrnila z albumom Noć.

 

Promo vsebuje veliko vitalnih komadov skupine (od prej naštetih tudi še naslednje: Helga, Karlo, Odmah kaži da in druge), sicer nekateri klasiki manjkajo, a je treba upoštevati, da tukaj vseeno ne gre za kak best of oz. greatest hits kompilacijo. Začetek je torej narejen, sledi preverba v živo ter seveda spominjanje skupine preko njihove celotne diskografije.

 

   Matjaž Gerenčer

 

 

 

 

                                                                                                                         

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.