Simply Red v Križankah

Simply Red v Križankah

Simply Red v Križankah

Križanke, nedelja 6.8.2006 / 3000 obiskovalcev, vstopnina: 8900 SIT

Ob napovedi gostovanja britanske soul-pop skupine Simply Red pri nas, so se mi naježili lasje, ušesa in še kaj drugega…To ne smem zamuditi! Čakala sem mesece in mesece, končno pa je prišel doooolgi vikend in za njim težko pričakovana nedelja.

Skupina z rdečelasim frontmanom Mick Hucknallom se je po dobrih treh letih, ko je takrat v Hali Tivoli predstavljala tedaj aktualen album Home, vrnila v Ljubljano. V okviru evropske poletne turneje, ki so jo 30. 6. otvorili na otoškem Cardiffu, septembra pa jo bodo zaključili na Portugalskem, v Lizboni, so se Simply Red tokrat prestavili v Križankah.

Glede na visoke cene vstopnic in že drugega nastopa v Sloveniji sem pričakovala, da tokrat koncert ne bo navdušil glasbofile. Ob prihodu pred Križanke pa so se mi vsa pričakovanja razblinila pred očmi. Celotno vhodno stran Križank je pokrivala črnina in šele po nekaj minutnem buljenju sem dojela, da je to vrsta, ki se počasi pomika proti notranjosti. Petnajst minut pred začetkom se zrinem v množico in se prepustim toku. Kar bo, pa bo! Na sredini poti se zavem komaj slišnega zvoka, ki prihaja iz dvorane. Neee,začeli so brez mene! Sosed v vrsti me pomiri, da je to šele predskupina Libido, katere član je Rok Predin, sin znanega rokerja. Po temeljitem pregledu varnostnikov se mi je z muko uspelo prebiti skozi glavna vrata. S prijateljico smo imele še dovolj časa, da skočiva na WC in si izboriva dobro razgledno točko.

Medtem, ko se je poletno gledališče Križank polnilo še do zadnjega kotička, so se luči počasi ugasnile in na pripravljen oder je priskakljal razposajeni pevec z ostalimi člani skupine. Po uvodnem pozdravu preprosto rdečega Micka (»Its nice to be back in Ljubljana!«) so pograbili vsak svoj inštrument in šov se je začel. Bend je znan po nestalni zasedbi, ta večer pa sta izstopala živahni kitarist Kenji Suzuki in Chris Margery na flavti in saksofonu. Mick je v svetlo modri srajčki z rožicami, s pristriženimi rdečimi (nekoliko že osivelimi) kodrčki in rdečimi lički še vedno izgledal kot deček. Z zapeljivim glasom je odpel tri novejše pesmi, s frendico pa smo nestrpno čakale na kakšne bolj znane komade. Pesem »Holding back the years« je začarala poslušalce, z ritmom in petjem so se pridružili karizmatičnemu pevcu. Nadaljevali so z venčkom starih hitov, kot so »Thrill me«, »Come to my aid«, »Money is too tight«, »Something got me started«,«The right thing« vmes pa so nam je predstavili še najnovejši singel »Oh, what a girl«, ob kateri je Mick celo poprijel za akustično kitaro.

Prvi odhod z odra je požel val aplavza in žvižganja, tako da so se po nekaj minutah pričakovano vrnili in šele takrat dokazali, da so sposobni totalno zagreti že razgreto občinstvo z uspešnicami kot so »Stars« in »Fairground«. To pa je pripomoglo še k enemu bučnemu aplavzu, žvižganju, kričanju in teptanju nog. Z drugim prihodom na oder so nam za poslastico na koncu postregli še z novejšim hitom »Sunrise«, zaključili in pomirili poslušalce pa z nikoli pozabljeno »If you dont know me by now«.
Brezčasne uspešnice, ki jih vrtijo po radijskih postajah, lokalih in modnih revijah so se za stalno usidrale tudi v meni. Šestinštiridesetletni šarmer je osvojil ljubljansko občinstvo in dokazal, da mu niti dve desetletji nastopanja in divjih zabav ni načelo izjemen vokal. Koncert je z dobro pripravljenostjo organizatorjev Šandu d.o.o. in korektnostjo varnostikov nedvomno uspel. Fenomenalni Simply Red so tiste, ki jim je njihova glasba že od prvega albuma nepogrešljiva, za tisti večer popeljali v glasbena nebesa!

Tekst in foto: Živa Lovšin

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.