Radio 4 – Enemies Like This

Radio 4 – Enemies Like This

Radio 4 – Enemies Like This

2006, Astralwerks / Dallas
Svoje vzornike zasedba Radio 4 očitno nakaže že z imenom, saj le to izvira iz naslova pesmi začetnikov post punka P.I.L., s polnim imenom Public Image Limited, pri katerih je svoje mirnejše in zrelejše obdobje preživel John Lydon a.k.a. Johnny Rotten. Eden izmed utemeljiteljev plesnega punka je tako že pred časom tlakoval plesišče, po katerem trideset let kasneje poplesujejo privrženci zasedbe Radio 4.
 
Vsako sodo leto po prvencu leta 2000 je torej čas, ko newyorška zasedba v javni posluh postavi svoje dvoletno studijsko vijačenje in dratanje, ki se zlije v žanr t.i. post punka.
Tudi četrti album Enemies Like This nadaljuje z osnovno plesno podlago, ki bi všečno sicer delovala tudi samostojno, vendar jo žanru primerno nadgrajujejo boben, bas, kitara in vokal, za obogatitev zvočne slike pa so često v uporabi tudi druga tolkala. Našteto tako včasih rezultira bolj k energičnemu funk-rock hibridu, ki pa se z monotono podlago in spremljajočim repetativnim besedilom lahko kaj hitro prelevi v značilno klubske ritme. V tej kategoriji posebej izstopa This Is Not A Test, ki je očitno poklon zgoraj omenjenim P.I.L. in njihovi izvedbi komada This Is Not A Love Song. Z značilnim impulzivnim basom se tako vsekakor približujejo britanskemu zvoku, katerega je v preteklosti s producentskimi prijemi obvladoval DFA (Dead From Above records) tandem James Murphy in Timu Goldsworthy, ki danes sliši tudi na ime LCD Sounsystem. Tokrat je ta vloga zaupana znanemu londonskemu mikserju Jagzu Koonerju, ki pa skupaj z zasedbo nekako ne izkoristi potenciala, ki ga nudi zgradba komadov, saj nekateri izmed njih obstanejo malodane na začetku podobni ravni in skozi svojo minutažo ne dosežejo obetanega in željenega klimaksa.
 
Jurij Bizjak
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.