Poisonblack – Lust Stained Despair

Poisonblack – Lust Stained Despair

Poisonblack – Lust Stained Despair

2006, Century Media / Dallas
 
Poisonblack so bili ob nastanku leta 2000 mišljeni samo kot resen vzporedni projekt Ville Laihiala, vokalista preminulih tvorcev melanholičnega finskega metala – Sentenced. Prvenec Escapexstasy, izdan leta 2003, ni bil presenečenje, saj je v nekoliko bolj rockersko-gotskem slogu nadaljeval opus Villeve prvotne skupine. Hladni vodja je pri tem igral zgolj vlogo kitarista, kar je verjetno vplivalo na ne povsem prijateljske odnose v bendu in poznejši odhod pevke Charon. Iskanje novega pevca se ni posrečilo, zato je mikrofon prevzel Ville in to je močno občutiti na tem drugem albumu, Lust Stained Despair.
 
Album predstavlja spretno mešanico pogrebnega albuma Sentenced The Funeral Album in tipičnega finskega gotskega rocka, ki mu pečat daje prepoznaven Villejev vokal. Čeprav je Lust Stained Despair precej trdorockovsko usmerjen, najdemo na njem vrsto odličnih melodij in močnih riffov, ki kažejo na željo po dostopnosti njihove glasbe širšemu krogu poslušalcev. Pa ne, da bi Poisonblack radi šli po poti Lordijev? No, vsekakor zavedno ne, kajti snemanje albuma je trajalo precej dlje, kot celotna štorija okoli evrovizijskih okronancev. Lust so namreč po koncu miksanja za nekaj časa zamrznili in snemanje nadaljevali, ko se jim je zdelo primerno. Temu so botrovale tudi neprestane menjave v bendu, ki so menda zavirale njihovo ustvarjalnost.
 
V glavnem plošča zveni dobro, čeprav ji ne bi škodilo nekaj več originalnosti in iznajdljivosti, saj so skladbe dokaj predvidljive. Nepogrešljive klaviature si podajajo roko s klavirjem in ustvarjajo klasično finsko gotsko atmosfero, polno mističnosti in teme. Pri ustvarjanju se niso preveč pretegnili od naporov in zato nekih hitov na plošči ne najdemo, nekatere manj opazne komade (Never enough, Nail) celo tare očitno pomanjkanje volje. Sentenced so razpadli prav zaradi popolne izgube kemije med člani benda, zato upajmo, da je trenutna postava Poisonblack trdnejša in da bo ključni tretji album le pokazal njihovo pravo vrednost. Sicer pa je Lust Stained Despair povsem soliden izdelek za preganjanje prihajajoče jesenske depresije.
 
www.poisonblack.com                                                                                  
Tomaž Lukman

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.