Jugo rock večer v Izoli: Outsider – Bajaga & Instruktori – Riblja čorba

1 - Bora Čorba na tonski vaji

1 – Bora Čorba na tonski vaji

Kljub zastojem na cesti smo v Izolo prišli dokaj hitro. Pač, da se malo namočimo pred koncertim večerom. Noč na plaži nam je namreč ponujala pestro ponudbo. Najbolj jugorokersko obarvan slovenski bend Outsider iz Postojne, pa beograjska prvoligaša Bajago z Instruktorji in Ribljo čorbo. Vzdušje je bilo štrandfestovsko, kot se za Izolo spodobi. Srbi pa so vsaj za en dan dobili morje.

Če je pred več kot dvajsetimi leti med Boro in Bajago veljalo izredno stanje, saj je mladeniča iz Zemuna, stari maček iz Čačka iz benda dobesedno zabrisal, ker mu je poleg čorbe Bajaga s svojimi Instrukori že kradel kos pogače, ki ga je kot največji bend Jugoslavije vseh časov hotel zase. Danes med njima velja prijateljsko vzdušje. Saj oba pobašeta svoje zelence in jih odneseta v Beograd. Nasplošno pa med njima ni več čutiti nesoglasij in nasprotij. Konkurenčnost sta že davno pometla pod preprogo. Druženje v Izoli je bilo več kot prijateljsko.

Koncert so začeli Outsiderji. V zadnjem času so zamenjali tako prvega kitarista kot basista. Žika je bil prav gotovo prava naložba. Publiko so dodobra ogreli, saj je Miško na odru s svojimi akrobacijskimi vložki pokazal, da je najverjetneje eden prvih vokalov pri nas. Tako Bajaga kot Vidoja Božinović Ðinđer nista skrivala navdušenja. Outsiderji so nam predstavili v dobrih 40ih minutah svojo "Špelo" in "Deklico" pa seveda hite Bregovića (Bijelo dugme), Islamovića, Tife in Lipovaće (Divlje jagode). Odigrano dokaj lagodno s suverenim vokalom, ki je zbujal še mrtve. Slišati je bilo nekaj opazk na Miškovo srbohrvaščino med komadi: "Pa saj so domač bend". Sicer pa je množica bila več kot navdušena. Tako so na koncu morali odigrati še Motore, ki sicer niso bili v repertoarju. (mp)

Bajaga in njegovi Instruktori so bili drugi na vrsti. Naveza, ki uspešno deluje že veliko let kot homogena ekipa. Bajaga je imel to noč na repertoarju pripravljenih preko 30 pesmi. Dasiravno je več kot polovica pesmi v ‘slow blues rock’ maniri, zelo hitro pridemo do stanja, ko ti postane dolgčas – govorim seveda o poslušalcih, ki niso aktivno sodelovali v prvih bojnih vrstah, ampak so ‘pasivizirali’  v varni razdalji.
Svetla točka, ki izstopa je absolutno ritem kitarist Žika Milenković – poskrbi za humorne vložke in ekstatične izlete tako z obnašanjem, kot tudi s svojo fizično pojavo.
Vendar zbrana množica pod odrom verjetno tega lahkega ritma ni čutila. Glasno petje in aktivno sodelovanje v pesmih, prižgana rdeča bakla tam nekje, Bajaga okinčan s šalom najljubšega nogometnega kluba nekoga iz množice, trije prsti v zrak. Eden vrhuncev koncerta je bil, ko se je zaslišala himna Crvene zvezde. iz nogometno osveščene obale, iz nogometno osveščenega ljudstva pod odrom je bilo jasno slišati vsako besedo posebej. Vzdušje, kot na Marakani!!! Poleg tega je bilo slišati še ostale hite, ki nikakor niso smeli izostati – Plavi safir, 220 u voltima, Jer ti se ljubiš, Lepa Janja, ribareva kći, pa nepozabni Dobro jutro džezeri…
Za poznavalce je bil seveda lep prizor, ko se je Momčilu in Instruktorjem na odru pridružil Bora Čorba v Kad hodaš …’matori’ Bora je na oder zlezel dobesedno po vseh štirih…
Prijatelja sta se na odru večkrat prisrčno objela in se nasmejala starim časom. Kljub ‘optično’ slabi kondiciji je Borisav Ðorđević komad odpel korektno.
…mladi, dolgolasi Bajaga je nekoč pel backvokale pri Riblji čorbi in godel drugo kitaro polek Rajka Kojića, vendar je čez noč od njih odšel. S sabo je vzel še Kojo, ki ga je v bend pripeljal. Ob slovesu jim je ponudil nekaj pesmi, ki bi jih lahko uvrstili na svojo prihajajočo ploščo – Bpra je egoistično izbral le eno – Kad hodaš! Ravno ta pesem je napovedala nastop skupine Riblja čorba – mladina se je še bolj nagnetla pod odrom.
…njihov prvi hit Zvezda potkrovlja i suterena je razsvetlila nebo nad našim majhnim koščkom ‘močvirja", poleg pesmi je zasvetila (spet) rdeča baklja..

Na odru je stal ‘dom staraca’, kot jih je napovedal Boki sam. Po letih bi sicer lahko bili (razen klaviaturista), vizuelno pa deluje ‘starac’ samo Bora. Kljub temu, da je Bora pod odrom celo noč kašljal (…in nič izkašljal…), je bilo zapeto korektno in v ‘maniri’ Riblje čorbe. Srbin je lud, Nojeva barka so le eni od tistih hitrih, ‘naspidiranih’ komadov, ki so hitro greli ozračje. Pa seveda "Odlazak u grad". Bora seveda iz svoje kože ne more, še vedno komade povezuje s svojimi originalnimi izpadi in kritikami čez politiko – tokrat si je za tarčo vzel Črnogorce. Ampak, kak bi bil Borin koncert brez teh opazk??? Vmes je seveda prave ‘rokčine’ prestregel kak zajebantski komad. Pesmi, kot so Hoču, majko hoču so narejene na etno podestu, nadgrajene s ska ritmom in dobrim, čorbovskim besedilom…

Še vedno se mi pa zdi, da je najmočneji adut Čorbe balada (Poslednja pesma o tebi,…)…osebno izpovedni teksti in pronicljiva kitara delata komade neponovljive. Vokal, ki je nekako zaspan in len, popelje njihove balade v patetiko. Nadaljevanje koncerta je bilo pa zelo podobno ‘live’ koncertu iz Beograda (Tašmajdan) leta 1997. Predvidlijv spisek komadov (Pogledaj dom svoj anđele, Avionu slomiču ti krila, Amsterdam, Ostani đubre do kraja, Lutka sa naslovne strane, Južna Afrika in medley 2 dinara druže-vetar duva-dobro jutro…), prav tako predvidljiv govor med komadi…
So pa to songi, ki so najmočnejše zazanamovali otroštvo marsikoga od nas. Tako, da je v tem segmentu koncert doživel erekcijo, kasneje pa tudi izliv – ki ni bil nehoteni nočni izliv mladostnika…lat. polutio.
Ponudili so nam še bis in predvsem konec koncerta je bil intimen in doživet. Ljudje so delali dobro vzdušje – kot naj bi bilo na Jugo rock žurki.  Vreme je zdržalo, bližina morja je dajala tisti občutek avgustovskega, vročega nočnega pridiha. Bora je na koncu rekel:’…kako da se oprostim sa vama…’ Od nas se je poslovil , seveda kot se najbolje zna – s pesmijo…

S tem koncertom se je zaključila letošnja nanizanka imenovana ‘Noč na plaži’. Letos nam je ponudila 5 julijskih oziroma avgustovskih noči z glasbo, ki jo imamo najraje.
Lahko le kličemo, da se vidimo naslednje leto na Noči na plaži v Simonovem zalivu! (db)

Besedilo: Marko PIGAC, Dragan BABUDER

Foto: Marko PIGAC, Nika KLAMPFER

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.