Beatsteaks – skupina, ki jo je med zvezde ponesel surf!

2006_08_13_beatsteaks_01

Po več kot uspešnem albumu Smack Smash, enkratni turneji, se je skupina Beatsteaks odločila, da bodo v letošnjem letu nastopili samo petkrat. In prav v Sloveniji. Nekaj ur pred ljubljanskim koncertom na Trnfestu, sem se pogovarjala s pevcem Arnimom ter kitaristom Petrom. Pogovor je stekel predvsem o preteklem letu ter ustvarjanju novega albuma, ki ga bomo lahko slišali že poleti/jeseni 2007.
 
Kot prvo – zame ste najboljši evropski punk-rock band, in bila sem zelo navdušena, ko sem izvedela, da ponovno pridete v Slovenijo. Kako to, da ste se odločili izmed petih letošnjih koncertnih nastopov prav za Slovenijo?
 
Peter: Hvala lepa. Smo veseli, da smo ti všeč.
Arnim: Torej bo to najboljši intervju!
Peter: Že lani nam je bilo zelo lepo tukaj in nismo hoteli igrati v Nemčiji, ravno zaradi festivala, na katerem imamo naš peti koncert. Ponudila se je odlična priložnost, in tu smo!
 
Včeraj ste v Salzburgu igrali ponovno skupaj s slovenskimi Multiball. Fantje so v enem letu zelo napredovali. Že lani so igrali z vami v ljubljanski Gali Hali. Kaj si mislite o njih?
 
Arnim: Žal sem njihov nastop zamudil, vendar so bili že lani super.
Peter: Mislim, da so odlični.
 
Potem, ko ste leta 2004 izdali svoj zadnji album Smack Smash, ste se podali na istoimensko turnejo. Ste pričakovali tak uspeh turneje ali ne? Kje je bil najboljši koncert?
 
Peter: Ne bi moglo biti boljše!
Arnim: Prvi koncert v Ljubljani je bil zelo poseben. V Berlinu se počutiš doma. Odvisno je, kje igramo. Igramo na festivalih in koncerte v klubih. Ko smo na turneji igramo povsod, je zelo različno od priložnosti. Z uspehom zadnjega albuma smo igrali na odrih, za katere se nikoli ne bi mislili, da bomo stali na njih, kaj šele igrali.
 
So vam všeč manjši koncerti, bolj intimni ali večji, kot npr. festivali?
 
Arnim: Odvisno! Je zelo drugače, ko igraš na večjih odrih.
Peter: Ko igraš v manjših klubih, se učiš za koncerte v večjih, in obratno. Boljše se počutiš na manjših odrih, prav zaradi publike, ki ni tako raznolika.
 
Letošnje leto ste izdali svoj prvi DVD poimenovan B- Seite. Kako to, da ste se odločili za DVD?
 
Arnim: Imeli smo veliko materiala, in imeli smo prosto leto, saj smo igrali le lani na večjih festivalih. Jaz pa sem med drugim tudi velik glasbeni DVD junkie. »smeh«
 
Torej moraš imeti seveda tudi svoj DVD? »smeh«
 
Arnim: Seveda!!! »smeh« Potrudili smo se, v ta DVD smo vložili veliko energije, prostega časa …
 
Kako to, da ste se odločili in poimenovali DVD B-Seite (o.p.  B-stran)? Kaj označuje črka B?
 
Arnim: Baumann. »smeh« (Petrov priimek)
Peter: Baumann »smeh«, Berlin … B-Seite je nekaj, kar je vedno na drugi strani.
Arnim: B-Seite je tisto, kar hočeš vedeti o bandu. Druga stran nas.
Peter: B-Seite je tisto, kar je samo za naše oboževalce, in ne za vse ostale ljudi.
 
Album Smack Smash ste izdali tudi na Japonskem. Nanj vključili tudi dva bonus komada. Prvi je Radio Radio (Elvis Costello) ter drugi Hell on Wheels (Fu Manchu). Prav ta zadnji pa je bil predelan v nemško različico z imenom Frieda und die Bomben. Kako je prišlo do tega?
 
Arnim: Velikokrat smo igrali Hell on Wheels na tonskih vajah, ker so nam zelo všeč kitarski rifi, čeprav je besedilo grozno. Zato smo prosili nemški band Turbostaat, ki nam je zelo zelo všeč, da bi napisali tudi besedilo. Pevec skupine je naš dober prijatelj, zato smo skupaj tudi naredili to priredbo. Je zelo poseben komad zame.
 
Ampak besedilo je resnično brezvezno. Pojete o neki hiši in to je to. »smeh«
 
Arnim: »smeh« Imaš prav, besedilo je res brezvezno in noro.
Peter: Hoteli smo napisati besedilo v zvezi s Friedo und die Bomben, vendar bi šlo to besedilo čisto preveč v smer Turbostaat besedil. Zato smo prosili pevca te skupine, da napiše besedilo.
Arnim: Spominja me zelo na besedila skupine Kraftwerk. Mi se tega ne bi nikoli domislili.
 
Sedaj pišete besedila za nov album. Kdaj ga lahko pričakujemo?
 
Peter: Album zagotovo bo. Ne vemo točno kdaj, ampak bo. Je namreč zelo težko, da se ne ponavljaš, da ne delaš istih stvari, kot na prejšnjih albumih.
 
Boste spremenili stil ali bo to Beatsteaks album?
 
Arnim: Definitivno bo to Beatsteaks album! Vendar bo zagotovo nekoliko drugačen album. Nismo več enaki fantje kot pri zadnjem.
 
Fani pričakujejo album kot Smack Smash, mogoče še boljši album kot je ta. Pa vi?
 
Peter: Pričakujemo boljšega, vendar zagotovo ne bo tak kot Smack Smash. Moraš poslušati svoj notranji jaz kaj ti pravi.
Arnim: Definitivno ne bo jazz.
 
Nato sledi pogovor o skupini Multiball in njihovem nastopu na Izštekanih, kjer so priredili svoje komade v čisto drug stil. Iz punk-rock vod v blues, swing, jazzy stil.
 
Ok. Je to res, da ste ob nastajanju svojega novega albuma prebarvali stene na črno? »smeh«
 
Peter: To je hec, in seveda ni res. Res je, da včasih na naši strani pišemo čudne, odbite stvari, vendar piše jih Thomas in on je poseben karakter človeka. »smeh« Če bi vedno pisali resnico, bi bili dolgočasni! »smeh«
 
Mislite, da je vaša fan baza velika? Lahko vam povem, da sem na vašem forumu spoznala nekaj fanov, ki so se odločili namesto počitnic na morju obiskati vseh vaših pet letošnjih koncertov v sedmih dneh – Salzburg, Ljubljana, Gradec, Budimpešta ter Erfurt v Nemčiji.
 
Peter: Ne vem, kako je zunaj Evrope. V Nemčiji je super. Ni ne vem kakšna, vendar je zelo lepo ko prideš nekam, kjer si že bil, da vidiš stare obraze, ki so ti zvesti.
Arnim: Še vedno ne morem verjeti. Če bi me to vprašala pred šestimi leti, bi se verjetno smejal, saj se je toliko spremenilo v tem času, da se moram tudi kdaj sam vprašati ali sanjam ali je res. Neverjetno, res! Nikoli se ne bi predstavljal, da bom nekoč igral v Ljubljani. Zdaj je vse to res!
 
Bo današnji koncert mogoče kaj drugačen od zadnjega tukaj?
 
Arnim: Nekoliko bo, vsako leto spreminjamo set listo. Nekaj priredb, nekaj starih komadov itd. Dve novi priredbi – Sabotage od Beastie Boys ter No-One Knows od QOTSA.
 
Sabotage ni nova priredba. Igrali ste jo že lani v Ljubljani!
 
Arnim: Se hecaš?
 
Resno! »smeh«
 
Znani ste po tem, da je vaš nastop nor, energičen in seveda imate s seboj velikokrat surf. Tudi danes?
 
Peter: Žal ne. Bral sem vremensko napoved za to turnejo in so rekli, da bo deževalo. Torej nič surfanja! »smeh«
Arnim: Za nas je surf postal nekoliko odvečen. Saj počasi postaja že tako, da ti rečejo band, ki ima surf in ne Beatsteaks ipd. Mogoče ga bomo imeli spet takrat, ko bo naša kariera šla navzdol, in nas bo surf ponovno dvignil med zvezde.
 
Imata mogoče sporočilo za vse vaše slovenske oboževalce? »Nato vzame Peter iz žepa listek na katerem piše«
 
Peter: »Veseli smo, da smo spet v Ljubljani.« Mogoče na koncu koncerta še rečem »Hvala lepa!« »smeh«
 
Hvala vama za intervju in se vidimo drugo leto!
 
Monika Klinar

Foto: Samo Bešlagič 

 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.