Beatsteaks na Trnfestu

2006_08_13_beatsteaks_013

Beatsteaks
Ljubljana / Trnfest – KUD France Prešeren
13. avgust 2006 ob 20.30
Vstopnina: Free entrance!
 
Po odmevnem 31. januarju 2005 v Gali Hali so se ponovno vrnili. Berlinska punkrock senzacija – Beatsteaks. Skupina, ki je znana predvsem po svojih nastopih v živo, tudi tokrat žal ni imela s seboj svojega surfa, na katerem vedno pevec Arnim namesto stage divinga surfa po množici oboževalcev. Po uspešni Smack Smash turneji, ki je sledila takoj po izdaji zadnjega albuma Smack Smash v letu 2004, so fantje v zadnjem letu bolj počivali in delali na novem materialu za prihajajoč album v letu 2007. Medtem so izdali DVD vključno s singlom Frieda und die Bomben, priredba komada Hell on Wheels skupine Fu Manchu. Za letošnje leto pa so napovedali točno pet koncertov in prav Slovenija se je znašla na spisku. Moram priznati, da je skupina Beatsteaks zame najboljša punk-rock skupina v Evropi -in zagotovo nisem edina. Energija, veselje, karizma, ki jo izžarevajo, je nepopisna.
 
Po lanskoletnem odmevnem nastopu skupine No Use For A Name na Trnfestu, je bilo moč pričakovati prav tako zapolnjen zunanji prostor pred KUD-om. Točno ob pol deveti uri zvečer se je začelo zares. Rdečebel transparent v znamenju črke B-eatsteaks, žarnice, ki med nastopom utripajo, ter fantastični berlinski punk-rock peterec na odru. Kaj si lahko še želimo.
Prvi takti in nepozaben večer se je začel. Odlična verzija Beastie Boysev Sabotage za uvod, ki nas je popeljal v vse hite vseh štirih albumov. Med množico je bilo opaženih kar nekaj oboževalcev iz Nemčije, ki so obiskali prav vseh pet koncertov v tem sklopu. Obrazi, ki jih srečujem na koncertih Beatsteaksov, bi lahko rekli, da dihajo, živijo za Beatsteaks. Mogoče nekoliko mirna publika v začetku koncerta, se je kaj kmalu ogrela in že pri četrtem komadu Let Me In (album Living Targents – 2002) znorela, med drugim tudi zaradi pevca Arnima, ki se je znašel med publiko v ospredju. Pri komadu Frieda und die Bomben, ki so ga posneli skupaj s pevcem nemških Turbostaat – tudi pisci besedila priredbe Hell on Wheels pa je bilo omenjeno mirovanje prekinjeno. Prve vrste so obnorele. Dobesedno smo se borili, da bi ostali brez kakršnihkoli modric, bušk ipd., vendar na takšnih koncertih, ko ljudje dihajo skupaj z bandom, tega enostavno ne moreš preprečiti.
Predstavljen pa je bil tudi še čisto svež komad z delnim naslovom Ukha (upam, da ga bodo spremenili, saj je to ruska juha iz rib). Poskočni ritmi, ki so takoj navdušili, enostavno besedilo, ki kaj kmalu postane sing-a-long. Beatsteaks pa so nam predstavili še eno priredbo, ki je nastala iz čiste zafrkancije v njihovem prostoru za vaje komad No-one Knows, znamenitih Queens Of The Stone Age. Priredba je nekakšna mešanica QOTSA ter kalifornijskih Sublime.
Ko je nekdo iz publike vrgel na oder čevelj, se je kar nekaj ljudi v prvih vrstah začelo sezuvati in metati čevlje na oder. Zato je seveda sledil komad Shiny Shoes. Nepozabni hiti kot so Hand in Hand, Hello Joe (posvečeno umrlemu kitaristu skupine The Clash Joeu Stummerju), atomična ljubezen pri Atomic Love, poskakovanje v ritmih I don’ care as long as you sing, Loyal to None
Pri komadu Summer pa smo se seveda čisto razživeli tako kot fantje v videospotu za to pesem. Med posameznimi kitarskimi rifi, je množica v ritmu vpila Beatsteaks. Pevec Arnim, za katerega velja da je na odru čisto drugačen, sproščen, odbit se je med koncertom odpravil po konstrukciji odra, kar na streho KUD-a in od tam vzpodbujal množico, ki je vneto pela komade od prvega do zadnjega.
Sledili so komadi What’s coming over you, Ain’t complaning, Schlecht (komad, ki ga je zapel ustanovitelj benda – kitarist Bernd Kurtzke) vse tja do legendarnih Manowar ter komada Kings of Metal.
Brez bisa seveda ni šlo; in to kar dvojnega! Popoln zaključek energičnega punkrock nastopa Beatsteaks s komadom Mietzi’s Song, ki ga je pevec Arnim izvedel kar sam. Več kot uspešen nastop Beatsteaks na Trnfestu, ki pa so mi zagotovili, da pridejo naslednje leto ponovno s čisto svežo plato razgreti »šniclnov« lačnih slovenskih oboževalcev.
 
»Get up and sing – you make me swing!«
 
Monika Klinar
Foto: Samo Bešlagič

 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.