EXIT festival 2006 spet boljši

The Cardigans

The Cardigans

Zdaj že tradicionalni festival Exit je spet bil prisoten v začetku julija v Novem Sadu. Znova je organizatorjem uspelo postaviti nov rekord, Exit največji glasbeni festival na Balkanu je obiskalo 180.000 ljudi. Dejstvo je, da Exit iz leta v leto postaja vse boljši in vse popularnejši med obiskovalci. Exit 2006 je postregel z zvenečimi imeni iz sveta glasbe, čemu lahko pripišemo tako veliko uspešnost v samo štirih dneh. Organizatorjem uspeva prepletati veliko različnih glasbenih zvrsti na več kot 25 odrih širom trdnjave.

Glavni oder so prvi dan ogreli The Cardigans, švedska pop skupina, ki je sicer zelo kvalitetna, vendar je glavni oder le mogoče za njih bil le prevelik.

Zmagovalci letošnjega Exita 2006 vsaj na glasbenem prizorišču so nedvomno mladeniči iz Škotske, ki slišijo na ime Franz Ferdinad. V dveh urah so se sprehodili po njihovih najbolj popularnih skladbah. Če so še pred letom ali dvema veljali še za obetavne, je to danes velika skupina, ki ve kaj počne na odru. Precizna tehnična izvedba, koketiranje s publiko in zelo dobro poznavanje rock glasbe. Na glavnem odru so pripravili prvovrsten žur, ki ga še dolgo ne bo mogoče pozabiti, verjetno pa so si pridobili tudi veliko novih oboževalcev na tukajšnjih prostorih. Sledili so jim The Cult, ki so dokazali da so res veterani, nastop brez posebnega žara in prepotrebne energije.

Naslednji dan so dogajanje na glavnem odru odprli Siddharta, ki so nastopili pred peščico ljudi, so se pa zato toliko bolj potrudili in ponudili presek svoje glasbene zapuščine v dobri uri. V nadaljevanju večera sem obiskal koncert Massima Savića, ki je pokazal zakaj velja za enega od najbolj popularnih in najboljših pevcev s področja bivše države.Njegov žametni glas je osvojil množično poslušalstvo zbrano pred Fusion odrom. Uigrana skupina je pokazala vse svoje kvalitete, ki so se že skoraj perfekcionistično zlile z njegovim glasom. Sledili so Darkowood Dub, srbska elektronska atrakcija, na katero je poplesavalo ljudstvo in res je bilo prijetno videti ljudi kako se zabavajo.

Tretji dan eno od večjih razočaranj festivala, finska zasedba Him, ki je imela eno od svojih najslabših nastopov, kar sem jih kdaj koli videl. Rutinirano odigran koncert, brez kančka zainteresiranosti in volje glavnega pevca. Očitno je, da so se Him naveličali nastopov. Sledil je Billy Idol, vendar sem nadaljeval na pot proti Hip-hop odru, kjer je nastopila mlada hrvaška zasedba Elemental, ki je vse prisotne navdušila. Koncert je bil zelo intimen zaradi manjšega odra. Presenetljivo je bilo kako so posušalci poznali večino komadov, ena od pevk se ne neprestano zahvaljevala za pozornost.

Dogajanje na glavnem odru so zadnji dan festivala zaključili Pet Shop Boys in Scissor Sisters.

Exit 06 je imel le eno pomanjkljivost in sicer to da so se istočasno dogajali preveč zanimivi koncerti, da bi lahko človek bil fizično prisoten na vseh. Enostavno ne utegneš obiskat vsega, kar bi hotel, ker je toliko tega. Vidno je pa bilo da se biseri festivala, skrivajo na manjših odrih in pri neznanih skupinah, kot pa pri tako opevanih zvezdnikih. Vsekakor so organizatorji dosegli, da se bodo obiskovalci še vrnili in da bodo naslednje leto še bolj ugodno počutili v Novem Sadu na trdnjavi Petrovaradin.

Vladimir Petković

foto: Samo Bešlagič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.