Deftones v zagrebški Močvari

deftones_01

Deftones, Močvara / Zagreb / Hrvaška, 27.06.2006

Kako spraviti pol slovenske bendovske scene v Zagreb? Povabiš Deftonese, seveda. Končno v ‘naših’ krajih, so Deftones pokazali, zakaj se tako zlahka zaljubiš v njihov zvok. Ta intenzivnost, ki napravi njihovo jezo tako resnično, ter ta intenzivnost kombinirana z njihovo glasbeno superiornostjo, ki jih je naredila za metalske ljubljence kritikov.

Kot je bilo najavljeno, brez predskupine, so se točno ob 20.30 pojavili na odru. Takoj na prvem komadu Passenger si lahko začutil kakšen bo koncert. Samo da se je zaslišal prvi riff, je bila publika v deliriju. Chino je prišel na oder v svojih belih nogavičkah z modrimi črtami, potegnjenimi do kolen, vidno razpoložen za koncert. Kljub novo pridobljeni obilnosti (beri: postal je še bolj debel), ni prav nič varčeval z energijo. Skakal je, se drl; povsod ga je bilo dosti, videl si ga lahko na odru, pod odrom. Vzdušje pa je še bolj dvigala publika, ki enostavno ni mogla dočakati koncerta po desetletni suši.

Zame se je koncert resnično začel šele nekje po slabi uri, pri komadu RX Queen in ko je Chino skočil na ograjo ter tam skupaj z množico odpel celo pesem. Takrat se je tudi ravno dovolj znočilo, da so ponoreli tudi vsi ostali. V tej množici, se ljudje tako nagnetejo skupaj, da ko začnejo ostali skakati, enostavno nimaš druge izbire, kot da začneš skakati tudi sam, saj je tako edino varno. Bendu je to vidno ugajalo in so se zato še bolj potrudili. Vsako stvar, ki so jo nato odigrali, je publika še bolj navdušeno sprejemala – Korea, Minerva, Bloody Cape, Around The Fur, dokler niso po Head Up odšli na pavzo.

Ob vrnitvi so zaigrali le še Change (In The House Of Flies), seveda z euforičnim zborovskim prepevanjem, Root in 7 Words. Že ob Change se mi je zdelo, da je konec zelo blizu. Po 7 Words pa je Chino rekel le še Thank You, Good Night! in odšel. Zaradi neumnega predpisa, kljub temu, da je Močvara ob reki, daleč od gosto naseljenih delov, se je koncert moral končati ob 10ih. Tako od obljubljenega dvournega seta ni bilo nič.

Če zaključim, koncert je bil, kljub bojaznim zaradi številnih slabih odzivov na koncertih prejšnje turneje, enostavno genialen. Morda tudi zaradi sijajno razpoložene publike, ki je žejno dočakala njihov obisk. V uri štiridest smo dobili vse kar smo želeli, zaigrali so vse kar smo želeli slišati (z izjemo kakih 2 komadov), hard-core fani pa so dobili svoje palčke in trzalice. Kakorkoli, Deftones so se znova vzeli v roke in dokazali, da so legende.

Jani Černe

foto: Milko Pečanić

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.