Chang Ffos – Trust This Arcane Device

Chang Ffos - Trust This Arcane Device

Chang Ffos – Trust This Arcane Device

 
Hrvaški kvartet z zavidljivo kilometrino (več kot 10 let) koncertiranja po evropskih odrih, Chang Ffos, je letos pri slovenski neodvisni založbi Moonlee Records izdal prvenec z naslovom Trust This Arcane Device. Na prvi pogled morda zelo pozna izdaja prvega albuma, ki pa gotovo ima svoje razloge. Ahsas, Alen, Nikola in Ivan so si vzeli ves čas, potreben za dovršeno piljenje inovativnega, samosvojega zvoka, ki ga je na albumu nedvomno polno. Trust This Arcane Device namreč zveni zelo zrelo in premišljeno, bolj od marsikaterega prvenca.
 
S produkcijo gospoda Jomiajjomija (član bendov Lunar in Analena) so Chang Ffos posneli zmes surove energije in norosti, na trenutke celo popolne podivjanosti, ujete v 45 minutah popolnega šusa. Samosvoj pristop do glasbe ter težnja po lastni zvočni identiteti sta Chang Ffos pripeljala do tega, da se niso ustalili pri okvirih zgolj enega žanra ter tako postali le eden izmed mnogih bendov, ki bi preigravali klišejske in že ničkolikokrat slišane vzorce, ki glasbo in njen napredek le omejujejo. Nasprotno, Chang Ffos so iz skupka žanrskih posebnosti sodobne metalurgije posvojili le določene značilnosti ter tako ustvarili zelo samosvoj in prepoznaven zvok. V osnovi so skladbe na plošči zmes energičnega hardkora in sodobnega metala, a naj vas to ne zavede, saj Trust This Arcane Device s svojo vsebino tvori precej širši spekter. Zvok Chang Ffos namreč zajema  zanimivo kombinacijo počasnejših inštrumentalnih delov ter nadvse hitrih in divjih sekvenc. Z baritonskimi kitarami pridobljena grozeča globina nižjih tonov ter podivjana ritem sekcija skupaj z brutalnim vokalom sestavljajo res izviren zvok. Bend se pogosto poslužuje tudi izrazitih menjav tempa, kar od divjega hardkora pelje v počasno, stonersko preigravanje rifov. Kot nekakšna protiutež tej divji mešanici pa je večina komadov začinjena tudi s psihadeličnimi odseki, ki Chang Ffosom daje tudi nekakšen mističen predznak. No, na nek način mistični pa so tudi naslovi skladb: na primer Bowels Of The Beast Of The Matriarchate (v prostem prevodu: Čreva Zveri Matriarhata). Dokaj dolge skladbe so precej dinamične, saj ob vseh menjavah tempa ter iznajdljivih prehodih o raznih refrenih in solažah ni govora. Upam, da sem zadel bistvo Trust This Arcane Device, za ostale pa naj navedem nekaj skupin, s katerimi Chang Ffos vlečejo vzporednice: Neurosis, Kyuss, Today Is The Day ter Converge.
 
Torej: ljubitelji masivnosti, hitrosti, energičnosti, norosti, nizkih tonov, hrupa, brutalnosti, mistike in psihadelije v sodobnem undergroundu, boste s Trust This Arcane Device gotovo zadeli v polno.
 
Seznam pesmi:
 
  1. Thy Doom Ape
  2. Zen Rock Majik
  3. Iron Icon
  4. The Throne Of Sasquatch Ascending
  5. …And All Things, Either Good Or Ungood
  6. Jethro
  7. Bowels Of The Beast Of Matriarchate
  8. Le Charmeur De Serpents
  9. Ondjage
 
Peter Cerar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.