47. jazz festival Ljubljana

47_jazz_festival_ljubljana_001

Ljubljana / Križanke / 29.06.2006
Že 47. po vrsti ljubljanski jazz festival in s tem najstarejši glasbeni festival v Evropi, je tudi letos sledil tradiciji izvrstnih jazzovskih imen, ki nas vsako leto, eni bolj, drugi manj, navdušujejo. Glavne zvezde letošnjega festivala so tako bile: Rabih Abou Khalil, trio Beyond z John Scofieldom na čelu in newyorške legende Medeski, Martin & Wood. Slovensko jazz sceno pa sta predstavljala trenutno stebra slovenske scene Zlatko Kaučič in Jure Pukl. Če bi bil na festivalu prisoten še Samo Šalamon, bi domači nedvomno “porazili” svoje tuje kolege.
 
Letos se je festival podaljšal za en dan, tako da sta se dva večera odvila v Cankarjevem domu, dva pa v Križankah. V četrtek smo tako v zavetrju Križank lahko uživali v predstavah treh žansrko različnih zasedb s skupnim jazzovskim imenovalcem.
 
Prvi je oder zasedel saksofonist David Murray (tenor, bas saksofon) s svojo zasedbo (Jamaaladeen Tacuma – kontrabas, JT Lewis – bobni, Rasul Siddik – trobenta, Herve Samb – kitara) ter s posebnimi gostoma na Gwo-ka bobnih, Klodom Kiavujem in Francoisjem Ladrezeaujem. Z njimi Murray že nekaj let raziskuje svoje afroameriške korenine, saj gwo-ka mojstra prihajata s karibskega otočja Guadalupe, ostali (razen JT Lewis) pa so Afričani, kar je slišno tudi v njihovo glasbi, ki je mešanica afrobeata, karibskih ritmov in solističnih saksofonskih izbruhov. Murray je prav s slednjimi dokazal svoje glasbene korenine in tako začinil že precej plesno ubrano muziko. Gwo-ka mojstra sta se tudi vokalno dobro uklapljala v koncept, ki si ga je zamisilil Murray, a za presežek to ni bilo dovolj. Le upamo lahko, da je ta zasedba le ena izmed vmesnih postaj, oddih na poti k novim odkritjem jazzovske improvizacije, ki smo jo od Murraya že lahko slišali.
 
Če je obiskovalec vstopil šele ob nastopu Val-Inc (Valerie Jeanty – elektronika, video) je verjetno pomislil, da je prišel na napačen kraj, saj je Val-Inc pravzaprav “one woman bend” oz. DJ, ki s svojim vijačenjem, semplanjem, rolanjem, skrečanjem v kombinaciji z video projekcijo izraža svoje poslanstvo. Ta večer nam je prikazala glasbeno popotovanje v preteklost sužnjelastništva; beati so bili umirjeni, posemplan govor črnskih moških in žensk, ter video projekcija pa je prikazovala težko življenje sužnjev in njihovo neomajno upanje, da bi s pomočjo vere v boga, nekoč le našli pot na svobodo. Ko je glasba že začela dobivati vedrejše tone, ko smo pomislili, da je nastopila svoboda tudi za sužnje, se je koncert zaključil, s čimer nam avtorica sporoča, da je segregacija v družbi še zelo močno usidrana.
 
Verjetno najbolj pričakovan nastop tega večera je bil legendaren trio Medeski, Martin & Wood (MMW). Zasedba je že v prvih taktih pokazala, da so mojstri improvizacije in nedvomno svetovni prvaki v mešanju rocka, klasike, elektronike, s prvinami jazza. Njihova formula je izpiljena do potankosti, kar je čutilo tudi občinstvo, saj so se v njih takoj naselile pozitivne vibracije. Plesne nastavke je popestril John Scofield (legenda, ki je v preteklosti že preigraval z velikimiki jazz imeni: Miles Davis, Chet Baker, Charles Mingus…) na kitari, tako je da muzika dobila precej rockovski izven. MMW so v preteklosti z njim že sodelovali (leta 1998 so skupaj posneli ploščo “A Go Go”), tokrat pa so nam predstavil nov skupen projekt, z naslovom Out Louder, ki bo izšel jeseni.
Pravi obraz MMW so pokazali, ko se je Scofield poslovil, saj je Martinovo prepletanje udarcev po vseh delih bobnov in z raznovrstnim zvončkljanjem, piskanjem, trobljanjem tako slušna, kot tudi vizuelna atrakcija; Medeski je bil večinoma prikovan na svoje hammond orgle, sintisajzer, wurlitzer, iz katerih je izvabljal psihadelične zvoke, Wood pa je z močnim basiranje in loputanjem po akustičnem basu usmerjal barko v smeri vrtečih se dervišov.
 
Glede na relativno mladost zasedbe se lahko nadejamo, da bodo MMW tudi v prihodnje postavljali glasbene smernice, ki lepoto jazz glasbe približujejo najširšemu krogu poslušalstva.
 
Gvido Gruden
foto: Matjaž Škrinjar
Op. ur.: objavljamo fotografije celotnega festivala

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.