The Stroj v Muzeju

the_stroj06_010

The Stroj, Ljubljana / Železniški muzej, 23.6.2006

V petek, 23. junija so dvorano ljubljanskega Železniškega muzeja napolnili zvoki že vrsto let na slovenskih in tujih tleh uveljavljenega plemena The Stroj. Sam dogodek ni bil izrazito agresivno medijsko oglaševan, posledično pa tudi dvorana ni bila zapolnjena do zadnjega kotička. Je pa to pripomoglo k bolj sproščeni atmosferi. V sami dvorani je prevladoval močan vonj po železu, zaradi vročine zadnjih dni pa je bilo tudi dejansko po varilsko vroče. ‘Strojniki’ nas niso pustili dolgo čakati in so začeli s svojim melodičnim razbijanjem.

Pri prvem komadu je poleg dveh pihal in množičnejših tolkal (sodi pri tem imitirajo bobne) bil udeležen tudi vokal enega izmed članov plemena, ki je publiko takoj zagrel. Predstava The Stroj-jev ne obsega samo predstavitve njihovih plošč ampak skupina poskrbi za celoten show. Med koncertom smo bili tako priča tudi točkam igranja z ognjem, "brusenja" in seveda ritmičnega plesa. Prav poseben ritem, ki ga s tolčenjem po sodih skupina uprizarja pa je bistvo njihove glasbe.

Vrhunec koncerta je bil, ko so v dvorano po napetem pričakovanju in ob glasnem trušču zapeljali 15-tonsko vagonsko cisterna. Smo pa ob tem kljub temu pričakovali nekoliko več, saj je bil že sam vhod vagona na prizorišče vrhunec, ne pa da bi bil to le začetek točke z razbijaško katarzo na koncu. Prav tu bi morda lahko letela na bend kritika, kajti med koncertom se je dostikrat zdelo da so tišji in bolj harmonični deli komadov predolgi, oziroma da so včasih sami sebi namen. Je pa to morda tudi posledica ambienta, ki je bolj naklonjeno močnejšim ritmom. Obiskovalci pa so bili nasplošno z prikazanim zadovoljni, kar so pokazali tudi z dvakratnim ‘prižvižganim’ bis-om.

Andrej Motl

foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.