The Concretes – In Colour

The Concretes – In Colour

The Concretes – In Colour

2006, EMI Records / Dallas


Bend, ki prihaja s Švedske, je svojo pot začel leta 1995, ko je ljubezen do pop muzike in urbane arhitekture združila Mario, Liso in Victorio. Kasneje se jim je pridružilo še pet fantov in njihovo ustvarjanje je prvič obrodilo sadove leta 2003, ko so izdali prvenec The Concretes in drugič leta 2005, ko je izšla kompilacija B-sideov Layourbatlleaxedown. V pravi, zrelejši luči pa se kažejo z drugim albumom, ki nosi barvit naslov In Colour.


Podobna naslovu je tudi njihova glasba, ki se nam sramežljivo odkriva skozi 12 skladb. Pop, ki je oplemeniten z raznimi inštrumenti, kot so klarinet, saksofon, violina, viola in mandolina ter podkrepljen z odličnim kitarskim zvokom, zveni zelo sveže in prijetno. Najbolj inštrumentalno začinjena je zadnja skladba Song For The Songs, kjer se osmim članom skupine pridružijo še posebni gostje na čelu, francoskem rogu in tubi. Pesem tako zazveni bolj etno kot pop. Vokalistka Victoria s svojim nežnim, a prepoznavnim glasom vseskozi vzpostavlja melanholično vzdušje, ki se zelo ujema z njihovimi besedili. Govorijo o ljubezni (Sunbeams, Your Call), spremembah vremena in njihovem pomenu na vsakdanjik posameznika (The Change In  Weather), raztresenosti (Chosen One), želji po potovanju (Tomorrow), čustvih do staršev (A Way Of Life) itd. Besedila kažejo veselje do življenja in pozitivno energijo ter navdušenje za majhne stvari, ki na preprost način polepšajo dan.


Glasba betonarjev (ime izhaja iz njihove ljubezni do arhitekture) gre zelo lahko v uho in je primerna za zgodnja, zaspana jutra, ko vas The Concretes počasi zbujajo in z barvitim zvokom optimistično zazibljejo v dan ali pa za pozne večerne ure, ko vas njihova glasba prijetno pomiri in vam pomaga pozabiti vsakodnevne skrbi. Skratka, The Concretes si življenje slikajo v barvah in s poslušanjem njihove muzike postane to dostopno vsakomur.


Danaja Batinič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.