Red Hot Chili Peppers – Stadium Arcadium

Red Hot Chili Peppers - Stadium Arcadium

Red Hot Chili Peppers – Stadium Arcadium

2006, Warner Bros. / Nika


Red Hot Chili Peppers zagotovo spadajo med skupine z najbolj pestro in bogato življenjsko zgodbo, v kateri jim ne manjka niti tragična smrt takratnega kitarista Hillela Slovaka. Tudi glasbena zgodba ni dosti drugačna, saj so skozi celotno kariero eksperimentirali z različnimi rock elementi, vseskozi pa ohranjali svoj prepoznaven, nezgrešljiv RHCP pečat. Pot jih je vodila od zajebantsko nabritega funka, metal vzorcev in funk-rocka vse do ušesom preveč prijazne MTV drže, ko so jih fani do Blood Sugar Sex Magik in pogojno One Hot Minute začeli smatrati kot popevkarje. Po albumu Californication in razdelitvi oboževalcev na dva pola se je začela zgodba o uspehu v pravem pomenu besede, prejšnja se je pač odvijala le v alternativnem krogu. Dilema po – sicer manj uspešnem od predhodnika – By the Way je bila očitna; ali se vrniti h koreninam, kar je po delovnem stažu zasedbe razumljivo, ali zaplavati v gosto brozgo komercialnega uspeha, kjer je verjetnost vrnitve starih fanov ničta.


Kompromis med obema opcijama je uspel, tako da dvojni album Stadium Arcadium s podnaslovoma ploščkov Mars in Jupiter ponuja 28 komadov, ki s svojo raznolikostjo razveseli staro in mlado. Anthony Kiedis demonstrira tako sladke in nalezljive melodije s Californication kot maksimalno artikulirano, njemu lastno rapanje z bisera Blood Sugar Sex Magik, nepogrešljiv impulzivni bas Flea v ozadju vseskozi daje že omenjeni, na trenutke nekoliko manj izrazit pečat,  John Frusciante ponovno briljira z enostavnimi akustičnimi in električnimi kitarskimi finesami, Chad Smith z natančnimi in močnimi udarci po opnih diktira ritem. Vsi našteti atributi se manifestirajo v bogati žanrski barvitosti punk-funka (Animal Bar, Storm In A Teacup, Hump de Pump), funk-rapa iz obdobja Freaky Styley (Charlie), metaliziranih zvokov (Torture Me, Turn It Again), mehkejšega rocka (Stadium Arcadium, Especially in Michigan) in balad, ki gredo zlahka v uho tudi povprečnim gospodinjam (Snow ((Hey Oh)), Wet Sand).


Red Hot Chili Peppers z nekaj drznejšimi potezami, kot so nam jih servirali na dveh predhodnikih, ponovno trdnejše zasedajo mesto alternativnega med popularnimi, hkrati pa jim s pop napevi pripada tudi vodilno mesto popularnega med alternativnimi.


Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.