Novi fosili in Stara vremena

novi_fosili_01

Novi fosili, Ljubljana / Križanke, 15.6.2006


Novi fosili so se lani ponovno vrnili na koncertne odre. Slovenski publiki so se predstavili v Ljubljani in Mariboru. Nov CD z osveženimi starimi pesmimi in nabito polne dvorane so napovedovale, da to ne bo njihov zadnji nastop.


15. junija, po premaganih zdravstvenih težavah, zaradi katerih je bil koncert prestavljen, so na noge ponovno postavili mlado in staro v ljubljanskih Križankah oz. v »najlepšem koncertnem prostoru na svetu«, kakor jih je poimenovala Sanja. Koncert je bil tudi tokrat dobro obiskan, vendar se je za razliko od koncerta v Tivoliju tokrat dalo zadihati in celo zaplesati.


Novi fosili so ponovno dokazali, da njihove pesmi še vedno živijo, da jih znajo ljudje na pamet. Pesmi Novih fosilov povzročajo nostalgično vznesenost ob ljubezenskih besedilih in poženejo telesa v plesno gibanje. Tisti, ki smo se udeležili že lanskega koncerta v Tivoliju, smo bili tudi tokrat deležni praktično identičnega repertoarja. Vendar ni kazalo, da bi koga to motilo. Dobro smo vedeli, da bodo po prvem odhodu iz odra prišli nazaj, da bo tokrat Sanja v vrtečem se krilu in da bodo zadnji del pesmi posvetili Ðurđici.


Tisti, ki jim taka zvrst glasbe ni pri srcu, bi prav gotovo imeli veliko povedati o izvajanju skladb. Vsi izvajalci so imeli v ozadju svoje »podporne stebre«. V ozadju so bili le fizično, v izvedbi so bili v ospredju. Dvojniki na bobnih, klaviaturah, kitari in basu ter kar 4-članska vokalna podpora so dali k izvedbi ne le piko na i, priznati jim moramo nosilno moč koncerta. Novi fosili so stopili v prve vrste s svojo pristno zvezdniško pojavo, odigrali tone, ki jih še pomnijo, a brez njih vseeno to ne bi bilo takšno pozitivno koncertno doživetje. Basista ni motilo niti to, da njegova druga bas kitara niti ni bila priključena, tudi bobnar je imel nekaj bobnov le za okras.


Priznanje pa gre vsekakor Sanji in njenemu glasu. Njej se vendarle pozna to, da ima kar nekaj let manj kot ostali člani zasedbe, kar je nenehno dokazovala s svojo, včasih skoraj otročjo, poskočnostjo. Zlomljena peta že med prvo pesmijo pa je dokaz, da ima tudi Sanja svojo »Štiklo«, na kar nas je spomnil Zec, ki je, prav tako kot Rajko, tudi izvrstno odpel nekaj pesmi.


Kakorkoli že, zamižali smo na eno oko in uživali v poskočnih in romantičnih ritmih njihovih starih pesmi. Če ne drugega, so prispevek podporni glasbeni zasedbi člani Novih fosilov med koncertom tudi priznali. Največkratno omembo pa je tudi tokrat dobil iz Sanjinega mikrofona Rajko Dujmić, pisec besedil in glasbe večine pesmi Novih fosilov.


Publika je bila ves čas dobro razpoložena, sploh nismo potrebovali ogrevanja, peli smo že ob prvi skladbi. Najbolj so odmevale »Milena generacijo«, »Da te ne volim«, »Još te volim« in seveda »Za dobra stara vremena«, ki so nam jo tudi tokrat zapeli dvakrat in tako zaključili tokratno kratko turnejo z istoimenskim naslovom.


Vanja Vozelj


foto: Miha Rekar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.