New Noise 3 na Metelkovi

nn3_1

Ljubljana / Akc Metelkova Mesto – Gala Hala, 9. – 10. junij 2006


New Noise oz. prvi samooklicani emocore festival pri nas, je zopet bil tu. Tokrat že tretjič zaporedoma. Po prvem in drugem zelo obiskanem festivalu, so očitno organizatorji pričakovali še večje zanimanje, vendar so se tokrat pošteno zmotili. Res da je po vsej Metelkovi mrgolelo takšnih in drugačnih pripadnikov »emo subkulture«, vendar jih je bilo zelo zelo malo na samem koncertnem dogajanju na letnem odru Gale Hale. Festival je potekal dva dni. Kot prvo je blo mišljeno dogajanje na prostem, vendar se je drugi dan festival selil v notranje prostore Gale Hale zaradi napovedanega slabega vremena.


Prvi dan New Noise 3 so nastopale skupine Unfinished, One Kick Setup, My Last Escape ter ljubljanski »emo« screamo punk rockerji Leaf-Fat. Nastop skupine Puppetz je bil odpovedan z njihove strani. Zaradi drugih obveznosti sem zamudila prvi dve skupini ter si ogledala nekaj zadnjih taktov gostov iz Švice My Last Escape. Emo, screamo punk, ki ni bil nič kaj prepričljiv, ni prepričal niti obiskovalcev, niti mene. Glavna atrakcija večera, glavni band, skupina Leaf-Fat pa je vso zadevo obrnila malce drugače. Skupina je znova dokazala, da jim energije na odru ne zmanjka. Njihov prvenec Underworld Kingdom na nastopih nadgrajujejo s svežimi komadi, ki so zagotovo stopnja, če ne še več, višje od prvenca. Lep konec prvega dne je mogoče zmotila samo nekoliko zgodnja ura zaključka koncerta – ob 22h.


New Noise 3 je bil s prva mišljen kot festival, na katerem naj bi se predstavile skupine, ki izhajajo iz istega žanra – emo, vendar na  tem nisem dobila takega občutka. Melanholična mešanica rocka, metala nas je popeljala v svet sosednjih Hrvatov Zeus Faber. Skupina, ki bi jo zagotovo poslušala raje na samostojnem koncertu, kot na »emo« festivalu. Drugi dan so se žanri prepletali na vse mogoče načine. Od zasedbe Hit By Plane (nekaj članov ex-Dreamwalk), ki je bila žanrsko bolj podobna dnevu poprej do skupine Things Fall Apart, vse tja do ska punkerjev Out Of Plumb ter druge glavne atrakcije večera, skupine Dead By Mistake, ki je v letošnjem letu nastopila v Sloveniji že vsaj štirikrat. Post hardcorovsko obarvani band je očitno prepričal nekaj obrazov pod odrom, ter seveda že njihovo stalno zasedbo, fane iz Hrvaške, ki dokaj redno obiskujejo njihove koncerte v tujini. Ni kaj, zvesti fani!


Festival ni bil ravno polomija, vendar daleč stran od pričakovanega. Vedno ene in iste skupine, več kot polurno čakanje menjav skupin, obiskanost zelo slaba … Nisem se ravno počutila na »festivalu«. Temu bi lahko rekli, še en razlog več za popivanje, razgrajanje ljubiteljev »emo« glasbe, ki se konec koncev ne pojavijo na samem koncertnem dogajanju.


Monika Klinar


foto: Andrej Jerman

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.