Morgan Finlay

Morgan Finlay

Morgan Finlay

Kako bi opredelil svojo glasbo?


Rekel bi, da je moja glasba osebno-izpovedni akustični rock. Zelo življenjska je.


Na zadnji turneji si igral enormno število datumov and kar nekaj jih je še pred tabo. Tokrat si na poti sam z akustično kitaro. Kakšne so razlike, ki jih najbolj občutiš, ko igraš na odru sam brez benda? Kaj ti je ljubše?


To je sicer že tretja turneja na kateri nastopam sam in sugurno je tak način eden mojih ljubših. Zelo rad seveda igram tudi skupaj z bendom, kar tudi načrtujem za naslednjo turnejo. Ko igram svoje pesmi z bendom, te dobijo nove razsežnosti – drugače zadihajo in seveda zvočno so prodornejše. Težko bi rekel kaj imam raje…enostavno drugače je.


Opažaš razlike med občinstvi v različnih državah?


Občinstvo na mojih koncertih se večinoma razlikuje le po tem, da govorijo različne jezike! Po energiji, entuziazmu in podobnih rečeh, pa je vsak koncert izstopal, tako da si jih bom za vedno zapomnil. Zelo sem ponosen na to, da so me tako dobro sprejeli v Evropi in rad spoznavam nove ljudi in se učim njihovega jezika, občudujem pokrajine, mesta.


Ali obstajajo deli sveta, kjer je ta ‘unplugged’ varianta bolje ali slabše sprejeta?


Mislim, da je to odvisno tudi od koncertnega prizorišča…ampak jaz sem imel do sedaj srečo tako z velikimi dvoranami kot tudi z manjšimi klubi.Zelo se veselim igrati ponovno v Ljubljani, ki jo resnično vidim kot mojo bodočo ‘bazo’ za ta del Evrope.


Ko smo že pri tem … na tej turneji si tudi odigral tri ‘last minute’ koncerte v Sloveniji (Ljubljana, Pivka, Izola). Kakšni so prvi vtisi?


Z vsakim človekom, ki sem do zdaj govoril o Sloveniji, sem povedal o toplini in odprtosti, ki sem jo čutil, ko sem bil pri vas. Komaj čakam, da pridem nazaj v Ljubljano, kjer bi si lahko nekoč v prihodnosti omislil kakšno domovanje v centru mesta! Mogoče pa se še bolje sliši preživljanje dni ob morju v Izoli!


Se pravi obstajajo načrti, da se vrneš v Slovenijo na naslednji turneji? Kdaj?


Naslednja turneja bo najbrž že kar letos jeseni in zelo si želim ponovno igrati tudi v Sloveniji. Igral naj bi tudi na Hrvaškem in to tudi že nestrpno pričakujem.


Nam lahko poveš malo več o tvojem albumu ‘Everything Will Work Out Right’?


Album je sestavljen iz pesmi iz prejšnjih dveh EP-jev ter dodanih je tudi nekaj novih pesmi. Ta album mi veliko pomeni – zame je mejniški, ker predstavlja mene in mojo glasbo iz zadnjih štirih let. Vsaka od teh pesmi me je navdihnila v različnih obdobjih in zaradi različnih razlogov – nekakšna perspektiva obdobji zadnjih let mojega življenja. Sporočilo je preprosto, ampak zelo lahko pozabljivo, ko se borimo z vsakdanjim življenjem in si belimo glavo s prihodnostjo. Jeseni pa načrtujem izdajo ‘LIVE’ koncertnega izdelka, ki naj bi karseda pristno izžareval energijo mojih solo akustičnih nastopov.


Deluješ izjemno pozitiven človek – je to ena od skrivnosti, da ohranjaš trezno glavo na poti? Si kdaj na robu? Kako se soočaš s pritiski, ko stvari ne gredo ravno tako kot bi morale?


Pozitivnost je ena stvar, ampak ne bi pomenila nič brez potrpežljivosti – ker seveda SO vedno stvari, ki na poti ne gredo ravno po načrtu. Spreminjanje okolja me ne izmuči toliko kot me lahko osamljenost…ampak k sreči imam kar nekaj prijateljev v Evropi in seveda vsakič spoznavam veliko novih – to je najboljši del tega. Videl sem že toliko mest in krajev, iz katerih sem črpal navdih! Počutim se kot, da bi lahko bil na turneji zelo dolgo in se ne bi nikoli naveličal. Rad se vračam v Berlin, Munchen, Pariz, London, Manchester in nenazadnje tudi v Ljubljano!


Kakšno glasbo pa poslušaš ti? Kateri so tvoji največji vplivi?


Poslušam toliko različnih stvari…od Dire Straits, Placebo, U2 do Springsteena, Faith No More in The Police. Nekateri od mojih največjih vplivom so prav gotovo moji prijatelji, moj oče, ljudje kot so Bono, Michael Moore in nasplošno ljudje, ki se ne bojijo biti to kar so in delati kar čutijo, da je prav, ne glede na to ali je to trenutno moderno ali ne.


Zadnje besede za slovensko občinstvo?


Rad bi povedal, da imam zelo pozitivne in prijateljske izkušnje pri vas – zato upam, da se bom lahko še vračal v Slovenijo. Lahko vas še spomnim, da si pogledate mojo uradno spletno stran www.morganfinlay.com  in pa mojo MySpace stran – www.myspace.com/morganfinlay . Upam, da se vidimo jeseni – želim vam karseda prijetno poletje!


 Izak Košir

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.