Liars – Drum´s Not Dead

Liars - Drum´s Not Dead

Liars – Drum´s Not Dead

2006, Mute records / Dallas


Že sam naslov ploščka o sami vsebini pove več kot ponavadi razkrijejo naslovi. Newyorška trojica, ki se je zaradi boljše atmosfere transformirala v berlinsko, nam polaga nenavadno in ne ravno za vsa ušesa prebavljajočo godbo, ki je večinoma osnovana konceptualno na tolkalih. Tudi mesto nastajanja albuma v koči sredi gozda, daleč od civilizacije je vse prej kot običajno, tako da poslušalcu vliva še dodatno dozo strahospoštovanja.


Bobni Juliana Grossa, ki so glavni nastopajoči v zgodbi, ponekod udarjajo v ritmu plemenskih obredov, njim se le v ozadju pridružuje tudi kitara Aarona Hemphilla, drugod je kombinacija obrnjena in jedro komada tvori kitara, boben se oglasi le mestoma. Obe kombinaciji nadgrajuje razpotegnjen in mrmrjajoč vokal Angusa Andrewa, ki postopoma komad privede v klavstrofobično in nekoliko shizofreno atmosfero.  


Poleg koceptualnosti s tolkali se simbolika skriva tudi v dveh poosebljenih akterjih, ki nastopata skozi celotno zgodbo. Na eni strani nastopa Drum, za katerega Angus pravi, da simbolizira trenutno reakcijo in jim daje energijo in moč za delo, na drugi strani pa se pojavlja Mr. Heart Attack, ki je neprepričljiv in nezaupljiv vase. Ta odnos se odraža pri Drum and the Uncomfortable Can, kjer postindustrijski zvoki udrihanja ritem mašin kažejo samozavest in energijo Druma, medtem ko dobra mera nezaupljivosti Mr. Heart Attacka privre na dan pri  komadu It’s All Blooming Now Mr. Heart Attack, kjer komajda slišen zvok prihaja le iz monotono brenkajoče strune in zavijajoče kitarske modulacije.


Zraven cd-ja je priložen tudi dvd, kjer se glasbena vsebina cd-ja odvrti v spremstvu treh različnih, vsaki po sebi dokaj samosvojih in bizarnih grafičnih podlagah.


Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.