KORAI OROM intervju

KORAI OROM intervju

KORAI OROM intervju

Korai Orom iz Madžarske nastopijo kot nosilci otvoritvenega koncerta praznovanja desetletice delovanja MKC-ja Pri rdeči ostrigi v Škofji Loki. Ker gre za resnično svojevrstno odrsko izkušnjo smo za predpripravo na njihov nastop naredili z njimi kratek intervju, z nami se je pogovarjal klaviaturist Emil.

Q: Nam za začetek lahko poveš kratko zgodovino benda, se nam najkrajše predstaviš?
Oh, kako sovražim to vprašanje :-), nekaj stvari bom povzel kar iz naše biografije na spletni strani 🙂 :
Band je bil ustanovljen okoli leta 1992. Bili smo prvi band na Madžarskem, ki je uporabljal video projekcijo kot integriran del živega nastopa. Od leta 1993 z uspehom igramo po vsej Evropi, in smo poleg festivalov in klubov obiskali kraje kot so St. Petersburg (Rusija), Kosovo, Makedonija… Do sedaj smo izdali 8 albumov, ki so doživeli topel sprejem na mednarodni sceni. Albumi so izšli preko različnih nemških in danskih založb, prisotni smo tudi na nekaj kompilacijah (Sony Germany), prav tako so našo glasbo uporabili v filmih in glealiških predstavah.

Q: Kakšen je pomen vašega benda, kaj predstavljate skozi svojo glasbo?
Hm… Težko povedati z besedami, pravzaprav smo ustvarjalci glasbe. Preprosto smo začeli igrati in to je prišlo ven iz tega. Lahko bi rekel, da skozi glasbo predstavljamo druge svetove, toda drugim članom ta razlaga najbrž ne bi bila preveč všeč :-).
Sami zase pravimo da Korai Orom igramo improvizirano world music glasbo, ki pa so jo mediji poimenovali kot urban folk, earth psychedelics, action-music, the folk music of non-existing folks.

Q: Ko smo ravno pri vaši glasbi, s katerimi inštrumenti jo obudite?
Svojsten zvok smo razvili z elementi world music. Uporabljamo klasične inštrumente fuyara, didgeridoo, jew’s harp. So pa prisotni tudi moderni dance ritmi z bobni, dvema tolkalistoma, psihadeličnimi kitarami in klaviaturami.

Q: V skupini vas je 14, ali vas je toliko že od zaćetka, ali je to posledica evoulucije skozi leta?
V bistvu smo začeli kot običajna rock skupina, ki je bila nagnjena k eksperimentiranju. Na začetku se nam je na vsakem nastopu pridružil gostujoči glasbenik. Najboljše gostujoče smo enostavno kar obdržali v skupini. In to je pripeljalo do tega, da nas je sedaj 14. .

Q: Ali ste v skupini glasbeni samouki ali imate teoretično zaledje o glasbi?
Večina nas je samoukov. Vendar na srečo naša glasba ne sloni na glasbenem znanju, temveč na domišljiji.

Q: Kako se lotite procesa pisanja vaše glasbe, ali izhaja iz improvizacije ali že na začetku veste kako bo pesem zvenela na koncu?
Absolutno izhajamo vedno iz improvizacije. Običajno tudi na koncertih ne vemo kako bo zvenelo na koncu – vsi sestavni delci so odprti. Proti koncu pesmi vse te drobce počasi sestavimo. Nič ni bolj dolgočasnega kot igrati vedno iste pesmi. Smo pri življenju, dokler smo vedno znova sposobni zaigrati kaj novega. Tako bo tudi naš koncert v Škofji Loki popolnoma nova izkušnja. Vse je odvisno tudi od publike – njihova energija vpliva na zvok ki prihaja iz nas na odru.

Q: Koliko CD-jev ste izdali do sedaj, kje jih lahko najdemo?
Še sam ne vem točno, mislim, da 8 ali 9. Najlažje boste prišli do naše glasbe, preko spletne prodajalne www.dalok.hu. Klasična distribucija že več let ne deluje preveč dobro.

Q: Kaj lahko pričakujemo glasbeno od Korai orom v prihodnosti?
Ne vem :-), ne moremo vplivati na to kaj se bo zgodilo z našo glasbo, lahko se samo trudimo še naprej obdržati pravi pristop z nami samimi seboj.

Q: Glede na to da prihajate iz Madžarske, nam lahko poveš kaj o tamkajšni sceni, kako jo vidiš skozi pretekla leta in sedaj?
Zdaj, ko smo v EU, nam je predvsem lažje prečkati meje, ne potrebujemo več ATA Carnet in ni nam več potrebno čakati več ur za prehod :-). Drugače pa to, da smo sedaj v EU ne vpliva preveč na samo glasbo, saj je naša scena že tako zelo bogata in različna. Obenem pa je klubov vedno manj in postaja vedno težje za nove skupine, saj obstoječi klubi raje vabijo poznane skupine.

Q: V Sloveniji ste že večkrat nastopili, kakšni so bili vtisi in s kakšnimi pričakovanji se odpravljate tokrat na en sam nastop v Škofjo Loko?
Slovenijo imamo radi. Pri vas smo vedno bili deležni odličnega sprejema. (tukaj bi rad omenil našega glavnega slovenskega prijatelja in gostitelja – Mateus-a, The highlander-ja). Prepričan sem, da bo Škofja Loka čudovita izkušnja, saj priprave na pot in sam koncert potekajo v odličnem razpoloženju. Če želite izvedeti več o nas, nas obiščite na www.korai.hu.

Vidimo se torej v Škofji Loki.

PR RO

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.