Kej ste jedli njoke?

njoki001_jun06

Njoki festival, Ajdovščina, 16. in 17.junij / Elvis Jackson, Edo Maajka, Superhiks, Naio Ssaion, Pokerheads, Tide, Dubioza kolektiv, Moveknowledgement idr.

V organizaciji GKD SAX se  v Ajdovščini poletje že nekaj let začenja s festivalom Njoki. Se porodijo asociacije? Seveda. Kdor koli je že kdaj koli bil na koncertu skupine Elvis Jackson je gotovo slišal za njoke, to njihovo zaščitno primorsko jed. Tokrat smo imeli njoke za izjemno ugodno ceno priložnost jesti kar dva dni, v nedeljo zvečer pa so jih Elvisi med svojim nastopom skuhali še na odru. Da pa ni ostalo samo pri jedači in pijači, je bilo dva večera poskrbljeno še za pozitivno glasbeno in športno ozračje.

Športniki so se pomerili v košarkarskem, skejtarskem in 4cross tekmovanju, glasbeniki pa sicer niso tekmovali, a za odtenek premalo razpoložena publika jim dela ni prav nič olajševala. Navsezadnje bi tako res lahko govorili o boju za poslušalce. Tega je v petek zvečer dobil Edo Maajka, v soboto pa lokalne zvezde Elvis Jackson.

Poleg odličnega Eda, katerega nastop je napovedala ženska plesna skupina in festivalska himna, pospremljena z bruhalci ognja, so petkov večer zaznamovali še hudo energični Naio Ssaion, ki trenutno promovirajo svoj novi album, odštekani makedonski skajevci Superhiks in rahlo zasanjano-eksperimentalni Moveknowledgement. Uvod v celotno dogajanje je pripadel skupini Lutis, izbrani v predizboru, prve obiskovalce pa so pokonci vrgli reggae ska beati osemčlanskih Pokerheads. Kot že omenjeno, vzdušje ni bilo tako festivalsko, kot smo ga vajeni, kar je po eni strani tudi razumljivo, saj je veliko ljudi prišlo na festival samo za en dan. Med tistimi, ki so ostali dlje, pa je vladalo kar rahlo nezadovoljstvo zaradi prepovedanega vnosa vode, izredno hrupne in nemirne noči v improviziranem kampu, jutranje košnje in, pomembneje od vsega, izredno slabih sanitarnih razmer (beri: ni tuša, ni pitne vode, wc-ji so po petkovem večeru v soboto zjutraj milo rečeno neznosni).

Pred nadaljevanjem festivalskega dogajanja se je sobotni dan splačalo preživeti v naravi, na čudoviti poti do izvira ajdovske reke Hubelj (močno priporočamo!). Sledil je drugi del glasbenega dogajanja s precej medlimi Backstage, razigrano Dubiozo kolektiv in očitnim vrhuncem vikenda, Elvisi in njihovim tipičnim toaletno-balonskim performansom. Sledili so jim še Tide, ki pa so imeli smolo s tajmingom, saj so ljudje počasi prizorišče začeli zapuščati. Poleg omenjenih so nastopili še Low Punch kot druga skupina, izbrana v predizborih, in hrvaški Radikal Dub Kolektiv.

Tina H. Zakonjšek

Foto: 1-16: Simon Šturm
17-41 Aleša Velikonja

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.