Uvod v Drugo godbo 2006

Cheikh Lô

Cheikh Lô

Cheikh Lô, Brina, Boban Marković orkestar 


Ljubljana / Križanke, 13.05.2006


 


Konec maja se bo v Ljubljani dogajal že 22. po vrsti mednarodni festival Druga godba. Na letošnji izdaji se bo ljubiteljem svetovnih ritmov od 30. maja do 3. junija v Cankarjevem domu in Križankah predstavilo 15 izvajalcev iz ducata držav. Uvodni koncert v festivalsko dogajanje se je zgodil v soboto, 13. maja, ob 20.30, ko so v poletnem gledališču Križank koncertirali slovenska zasedba Brina, senegalski glasbenik Cheikh Lô ter Boban Marković orkestar.


 


Koncert je otvoril senegalski glasbenik Cheikh Lô, ki ga je leta 1995 odkril Youssou N’Dour in ga izstrelil v orbito glasbenih zvezd afriškega kontinenta. Širši slovenski množici sicer neznano ime, je v Sloveniji že nastopil pred 5 leti, tokrat pa nam predstavil najnovejši album Lamp Fall. Zasedba 6 glasbenikov (vokal, el. kitara, bas, klaviature, bobni in tolkala) je tipičen predstavnik mbalaxa – zahodno afriškega popa, ki ga je svetu predstavil in v njem uveljavil prav Youssou N’Dour.


 


Glasba je presek življenja sodobnega afriškega človeka, razpetega med tradicijo sistema lov/nabiralništvo na eni strani in export-import nelegalnim podjetništvom na drugi.  Ritmičnost glasbe je kot popotovanje po zavitih tirnicah vroče afriške pokrajine, lahkotno in lenobno, z občasnimi adrenalinskimi prebliski, prežeto z melanholijo… V zraku je čutiti imidž rastafarijancev, čeprav to niso. A jasno je, da Afrika predstavlja korenine hipnotičnega karibskega ritma, brazilskega funka, reggea… Vez vokal – tolkala (oče-sin) deluje usklajeno tudi ob različnih rotacijah na inštrumentih, mojstrska improviziranje ostale zasedbe pa je dokaz, da smo bili priča glasbenikom svetovnega formata.


 


Zasedba Brina nadaljuje s prenovo ljudskih pesmi, saj smo bili priča predstavitvi novega albuma Pasje Legende, ki je konceptualno nadaljevanje prvenca Mlado leto iz leta 2004. Pevka in ustanoviteljica skupine Brina Vogelnik na odru deluje kot prepričljiv interpret;  Z vokalnimi akrobacijami, vzkliki ter s plesno-gibalnimi vložki podkrepi pripovedno izraznost, v poslušalcu pa vzbudi pozornost in domišljijo. Inštrumentalni zasedbi, (Jelena Ždrale-violina, Drago Ivanuša – harmonika, Luka Ropret – kitara, ukulele, Nino de Gleria – čelo, Blaž Celarec – tolkala) s svojo odličnostjo uspe zaokrožiti zgodbe v celoto, tako da dihajo, da prenašajo pozitivne vibracije; na začetku zaspano občinstvo je tako proti koncu, ko energijski tokovi že opravijo svoje delo, že prebujeno in vedro.


 


Čutiti je bilo, da so mnogi obiskovalci že komaj čakali na nastop legendarnega orkestra Bobana i Marka Markovića, saj so že prvi takti večkratnih zlatih trobent, večji del občinstva hipoma prestavili v  trubaško-plesno pozo, v kateri so potem vztrajali do konca. Naveza oče-sin je tudi tokrat delovala brezhibno. Sin Marko se kot solist in aranžer na odru vse bolj uveljavlja, medtem ko je oče Boban še vedno nesporna avtoriteta in gonilna moč orkestra. V začetku so predstavili pesmi iz novega albuma Obećanje, kasneje pa je sledil železni repertoar, venček trubaških komadov. Takrat se je posameznikom utrgalo in začelo se jim je dogajati, kot da plešejo zadnji ples življenja. Obratno-sorazmerno je bilo razpoloženje trubačev, saj je bilo čutiti, da so že naveličani igranja enih in istih.


 


Jasno je, da je čas velikih trubaških koncertov pri nas minil, saj se prava trubaška fešta lahko razvije le v manjših kafanah, pod šotori, kjer je zrak poln prepotenih vonjav, kjer se pleše na mizah in se plesalkam vsepovsod tlačijo evri…


 


O razlogih za bled odziv publike lahko le ugibamo. Roko na srce: Cheikh Lô je na našem prostoru premalo znan, Brina doživlja usodo slovenskega benda, ki jih slovenska publika nezasluženo prezira, Bobanove trube, ki pa bi morale biti velik magnet, so v našem prostoru zasičene; večji del  koncertne klientele jugo scene poberejo razni željkoti in zdravkoti.


 


Vsekakor so multikulturnost izvajalcev, raznobarvnost obiskovalcev in ne nazadnje tudi cenovna dostopnost koncertov festivala Druga godba razlogi, da obisk ne sme nikoli izostati.


 


www.drugagodba.si


 


 


tekst: Gvido Gruden


foto: Jurij Bizjak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.